Jak to tedy udělat, aby byl na stole vánoční kapr opravdu dokonalý. Od pohledu se dá jen těžko odhadnout, jak bude maso dané ryby chutnat, základem je však samozřejmě vybrat kapra zdravého.

Jak správně vybrat kapra?

Vyhněte se proto těm rybám, které plavou břichem nahoru, mají matné oči, jejich tělo je pokryté slizem nebo na něm vidíte plísně či parazity. Pokud se kapra dotknete, měla by být jeho svalovina pružná. Kapři by v kádi neměli být ani otlučení, ani poranění.

Dobré maso mívají kapři do třech kil. Pokud si necháte kapra zabít od prodejce, maso uchovávejte při teplotě od -1 do 4 °C po dobu maximálně 4 dnů. Pozor na transport autem, pokud si v něm topíte a maso povezete na sedadle například hodinu, může se vám zkazit.

A jak kapra připravit? Podívejte se na recept nebo si pusťte video v úvodu článku.

Vánoční kapr: Recept krok za krokem

Budete potřebovat:

  • cca 800 g filetů z kapra
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g strouhanky
  • 1 citron
  • drcený kmín
  • sůl
  • olej, nebo přepuštěné máslo na smažení

Postup:

1. Pokud je to potřeba, kapra nejprve vykucháme, zbavíme šupin nebo kůže, omyjeme osušíme a naporcujeme. Jak na to se dočtete ZDE >>>

2. Jednotlivé porce kapra osolíme a okořeníme drceným kmínem. Obalme je nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance.

3. V hlubší pánvi si rozehřejeme olej, nebo přepuštěné máslo. Obaleného kapra do něj vkládáme a zvolna smažíme po obou stranách dozlatova, asi 12 minut. Hotové porce ihned vyjmeme a dáme na kuchyňskou utěrku, abychom je zbavily přebytečného tuku. Servírujeme pokapané citronem.

Tip:

Pokud necháte kapra přes noc v lednici namočeného v mléce, ztratí typickou výraznou chuť. Poté, co kapra obalíte v mouce, vejcích a strouhance, můžete ho ve vejcích a strouhance obalit ještě jednou. Vytvoříte tak silnou, zlatavou, křupavou krustu.