Mrzne! Odkdy mohou nejmenší děti na mráz a kdy je raději nechte doma

Mráz nevadí ani malým dětem. Ale musíte je teple obléci a nebýt s nimi venku dlouhé hodiny.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
19. ledna  2019 
 08:00

Venku čím dál častěji mrzne a vy přemýšlíte, co ještě vaše miminko nebo batole zvládne a kdy už by mělo raději zůstat doma. Dobrá zpráva, děti vydrží překvapivě hodně. Jen je přiměřeně oblékněte a případně jim ošetřete obličej mastným krémem. 

Pravidlo číslo jedna se zdá být jasné: děti do půl roku věku by neměly chodit ven, pokud je venku deset pod nulou a méně. Ty do tří měsíců by pak měly zůstat doma, když ručička teploměru klesne na pět pod nulou. 

Jenže je rozdíl, zda se v tomhle počasí vydáte do města, kde strávíte venku deset minut třeba cestou pro staršího sourozence do školky (pak to i ani ne půlroční dobře oblečené dítě bez potíží vydrží), nebo zda chcete na půldenní výlet. Ten bych si v takovém mrazu s několikaměsíčním kojencem rozmyslela i já, ačkoli jinak jsou naše děti dost otužilé. 

Dětské nemoci: Všechno, co doopravdy platí na rýmu a kašel!

Dětské nemoci: Všechno, co doopravdy platí na rýmu a kašel!

Rýma, kašel, nachlazení – momentálně aktuální témata v mnohých rodinách, které doma mají školáky a předškoláky. Děti jsou nachlazeny v průměru osmkrát…celý článek

Právě otužilost hraje roli – my máme v ložnici, kde s námi spí naše roční dcera, někdy jen dvanáct nad nulou (což je skvělá prevence dětských nachlazení, vážně se nám to osvědčilo) a doma nemíváme ani přes den přes dvacet stupňů. Naše děti tím pádem vydrží i venku větší zimu než děti, které jsou z domova zvyklé na vyšší teplotu, proto se tak nebojím s nimi vyrazit ven. 

TIPY: Jak obléknout dítě do mrazu

A co dilema, zda kočárek, nebo nosítko? Pokud se odpoledne teplota vyšplhá někam mezi deset až pět pod nulou, což se asi stane, vyrazte ven i se sotva několika měsíčním miminkem a klidně se šátkem či třeba manducou. Přes ně se dá pořídit teplá kapsa, která hřeje podobně jako zimní bunda. Právě zimní bunda – společná pro nosícího rodiče a miminko – je další možností, jak dítě v zimě zahřát. Nebojte se, že se dítě nadýchá studeného vzduchu, protože mívá hlavu položenou na vašem hrudníku. Další praktické rady a tipy najdete ve fotogalerii

Jak jsou na tom batolata? Ta už zvládnou i minus deset bez potíží, ale určitě je teple oblékněte. Zatímco třeba na cestu do školky nepochybně punčocháče pod kalhoty nepotřebují, na procházku do přírody už možná ano. 

Pokud chodíte v zimě hodně ven – a to  se rozhodně dá doporučit – vyplatí se investovat i do dětského funkčního oblečení, i když je dražší. Můžete ho pak zase prodat, případně ho rovnou koupit z druhé ruky. 

Chcete zkusit nošení v šátku? Není těžké se to naučit. 

Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

Co by děti nikdy neměly jíst a pít? Nebo pokud možno jen hodně výjimečně? Nejspíše vás hned napadnou hranolky, pizza nebo nějaká ta sladká limonáda.…celý článek

Nevozte děti do 13 let v autě vepředu, i když mají metr a půl: Je to nebezpečné!

Nevozte děti do 13 let v autě vepředu, i když mají metr a půl: Je to nebezpečné!

Spousta dětí se nemůže dočkat toho, až budou měřit metr a půl, aby jim rodiče dovolili sedět v autě vepředu místo ježdění v sedačce vzadu. Další děti…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku