Neexistující brněnský zimák je přitom prvořadou ostudou Brna. Právě tady totiž uhrála hokejová Kometa všechny své slavné tituly, celkem jich stihla 11. Na svém místě u křižovatky na rozhraní Králova Pole a Černých Polí stál zimák od roku 1947. Jako druhý v republice měl umělý led a v roce 1964 dostal i střechu.

Tisícovky Brňanů sem proudily hlavně v 50. a 60. letech, kdy zde soupeře vesměs vždycky potupně spráskala Rudá hvězda Brno, přezdívaná Kometa. Ta pak stadion opustila v roce 1998 a přestěhovala se do tehdy moderního Ronda. O dva roky později ovšem přišla poslední rána do vazu. Město nechalo stadion za Lužánkami uzavřít.

Hokejový svatostánek začal chátrat, část střechy poničil požár. Dovnitř zatékalo, do zdí vyrubali vandalové díry, rozkradly se šatny. Výtržníci pak dokonce zapíchli do jedné ze střídaček vrak trabantu! V roce 2008 už byl stadion tak zubožený, že jej úřady nechaly raději strhnout. Od té doby zeje v místech stadionu obří díra, srdce pravověrných Komeťáků krvácí už osm let.

Poslední připomínka zašlé slávy se za Lužánkami odehrála letos v lednu. Kometa nechala postavit z lešenářských trubek na měsíc provizorní stadion a pozvala na něj k ligovým mačům Plzeň a Spartu. Souboj s pražským týmem vidělo 21 500 diváků, nejvíce, co kdy v České republice na hokej přišlo.

Jak ostudu vyřešit?

Architekti z ateliéru A PLUS Karel Tuza a Petr Uhlíř vyprojektovali v roce 2015 model nové brněnské hokejové arény pro 12 000 diváků. Umístění stadionu za Lužánkami má navázat na historii zdejšího hokeje. Investiční skupina DRFG by se teď měla spolu s městem postarat o urychlenou stavbu stánku.

Magistrát je podle primátora Petra Vokřála (ANO) projektu více než nakloněný. Stavět by se mohlo v ideálním případě v dohledné době. Zbývá jen sehnat řádově stovky milionů korun. „Mám hřejivý pocit a tuším v kostech, že se ještě s dědky starými hokejisty nového stadionu dožijeme,“ řekl Blesku legendární obránce Komety a pětinásobný šampion Jaromír Meixner (76).

11 ostud Brna

Seriál, kterým vás budeme až do konce roku provádět vždy ve čtvrtek.

V příštím díle: Arnoldova vila – nejstarší mateřská školka metropole, jejíž osud přímo souvisí s vilou Tugendhat.

Fotogalerie
7 fotografií