Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé statistiky smrti: Jak umírají slavné Češky? Z pravdivosti těch čísel mrazí…

/
  • Na co umírají slavné ženy?
    26. června 2016 ● 06:20

    Podle statistik jsou v Česku nejčastější příčinou smrti u dětí od 10 let věku, mladistvých a dospělých do 45 let vnější příčiny – úrazy, dopravní nehody, sebevraždy, utonutí apod. Ve věkové skupině 20–24 let pak tvoří více než dvě třetiny všech úmrtí (76 % u mužů a 45 % u žen). Zatímco u mužů vedou vnější příčiny až do 44 let, ženy to mají od věku 34 let trochu jinak. Jejich nejčastějším zabijákem jsou zhoubné novotvary a rakovina. Ta bývá příčinou úmrtí u obou pohlaví nejčastěji ve věku 65–69 let (1886 žen, 2914 mužů). Od věku 70 let už se ale umírá nejvíc na nemoci oběhové soustavy. Ženy z věkové kategorie 50 let umírají kromě rakoviny (34 %) také na nemoci srdce a cév (20 %), na nehodu u nich připadá 14 % úmrtí a na hormonální problémy 7 %. A co slavné české ženy? Kvůli čemu nejčastěji odchází do hvězdného nebe?

     

  • 1.

    Klárka Svobodová (†5)

    Dceři skladatele Karla Svobody (†68) a jeho ženy Venduly (44) ve dvou a půl letech lékaři diagnostikovali leukémii. Klárka ji sice dvakrát porazila a dokonce dostala novou kostní dřeň, jenže zrádná nemoc se vrátila a 22. srpna 2000 se roztomilé holčičce stala osudnou. Maminku Vendulu její tragická smrt vedla k založení nadace Kapka naděje, kterou vede dodnes.

    Klárka
    Autor: Blesk – Roman Souček, Pavel Machan a archiv

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • 2.

    Dana Vávrová (†41)

    Sestra moderátorky Hany Heřmánkové (53) se do srdcí českých diváků navždy zapsala jako Leontýnka z filmu Ať žijí duchové. V 19 letech se vdala za staršího muže a přestěhovala se s ním do Německa, kde se stala uznávanou herečkou i režisérkou. Další plány jí ale zhatila rakovina děložního hrdla, se kterou bojovala víc než rok. Zhoubné nádory se rozšířily do celého těla a Vávrová v roce 2009 nemoci podlehla.

    587780:full:true:true

    Vávrová byla velkou dětskou hvězdou.
    Autor: archiv Blesku

     

  • 3.

    Zuzana Dřízhalová (†36)

    Nádory byly osudné i herečce Zuzaně Dřízhalové, známé především ze seriálu Rodinná pouta. Dlouhých 19 let se statečně prala s rakovinou lymfatických uzlin, než v září 2011 zemřela na klinice hematoonkologie na Karlově náměstí v Praze. Její odchod zavařil štábu seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, kde měla roztočenou roli. Tu za ni musela převzít kolegyně Kateřina Lojdová. Nejvíce ale samozřejmě smrt Dřízhalové zasáhla její nejbližší, včetně manžela, scénografa a herce Hynka Dřízhala, se kterým vychovávala adoptovaného syna.

    Dlouhých 19 let se herečka prala s rakovinou lymfatických uzlin.
    Autor: Blesk – Pavel Machan, Marek Pátek, Roman Souček, David Malík

     

  • 4.

    Zita Kabátová (†99)

    Hvězda stříbrného plátna Zita Kabátová, která točila i s Vlastou Burianem (†71) či Oldřichem Novým (†83), platila ve stáří za poslední žijící herečku prvorepublikových filmů. Synovi slíbila, že se dožije stovky, jenže bohužel se jí to nepodařilo. Alespoň se jí prý ale vyplnilo přání odejít v sedmadvacátý den v měsíci, konkrétně 27. května 2012.

    Zita Kabátová zemřela ve věku 99 let.
    Autor: Archiv Blesku

     

  • 5.

    Jiřina Švorcová (†83)

    Nezapomenutelná Žena za pultema rovněž komunistická politička v roce 2011 skonala v léčebně dlouhodobě nemocných v pražských Malvazinkách. Příčinou bylo totální selhání organismu po prodělaném zápalu plic.

    980841:full:true:true

    978215:full:true:true

     

  • 6.

    Štěpánka Haničincová (†68)

    27. října 1999 opustila tento svět Štěpánka Haničincová. Ji i její pohádky s čertíkem Bertíkem kdysi dětští televizní diváci doslova zbožňovali. V úřední zprávě o smrti tehdy stálo, že trpěla nízkým tlakem a vlivem nevolnosti ztratila rovnováhu a upadla na radiátor ústředního topení. Za touto nehodou stál ale zřejmě alkohol, kterému na sklonku života manželka Jana Přeučila holdovala. Prý nemohla přenést přes srdce, že už zájem o ni upadl.

    Jan Přeučil a Štěpánka Haničincová
    Autor: ČTK, archiv Blesku

    S čertíkem Bertíkem tvořili oblíbenou dvojici, která bavila děti mnoho let.
    Autor: ČTK, archiv Blesku

     

  • 7.

    Stella Zázvorková (†83)

    Oblíbená herečka neměla zrovna lehký život. Matka prý o ni nestála, manželství s kolegou Milošem Kopeckým (†73) nevyšlo a jediná dcera Jana spáchala sebevraždu. Přesto Zázvorková do posledních chvil překypovala vtipem a dobrou náladou. Své třiaosmdesáté narozeniny bujaře oslavila, skoro jako by už tušila, že dalších se nedožije. Zemřela totiž na infarkt o měsíc později ve svém bytě v Praze-Dejvicích.

    Stella Zázvorková
    Autor: archiv Blesku

     

  • 8.

    Míla Myslíková (†71)

    Pouhé tři dny před 72. narozeninami zemřela na následky mrtvice maminka z filmové série Básníků. Na jejím skonu se podepsaly i deprese, na nichž měla lví podíl náboženská sekta Hnutí grálu, která Myslíkové na stará kolena popletla hlavu. Její členové herečce vyčítali erotické scény ve filmech a podněcovali v ní nedůvěru k lékařům.

    903799:full:true:true

     

  • 9.

    Eva Jakoubková (†59)

    Krásná a okouzlující herečka s velkýma zelenýma očima, kterou si můžete pamatovat třeba ze seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, byla vdaná za zpěváka a skladatele Petra Nováka (†51). Ten se v roce 1997 upil k smrti a alkohol se o osm let později stal osudným i jeho ženě. Oficiální příčina smrti byla tehdy stanovena jako vyčerpání organismu z důvodů nadužívání alkoholu. Ovšem přátelé, kteří její bezvládnou mrtvolu našli ležet u ní v bytě, spekulovali i o vraždě. Podezírali milence, který s Jakoubkovou žil, ale po její smrti zmizel jako pára nad hrncem.

    Manželé Novák a Jakoubková
    Autor: Archiv Blesku

     

  • 10.

    Simona Monyová (†44)

    Populární spisovatelka, autorka románů Tchyně a uzený či Deník citového vyděrače, žila téměř dvojí život. Na veřejnosti vystupovala jako úspěšná a populární autorka, v soukromí byla ovšem léta týraná vlastním manželem. Jeho rukou pak 3. srpna 2011 dokonce zemřela. Při hádce jí Boris Ingr zasadil šest ran nožem. Za vraždu byl o dva roky později odsouzen na patnáct let do vězení.

    Simonu Monyovou zavraždil její manžel Boris Ingr.
    Autor: Blesk

     

  • 11.

    Jaroslava Hanušová (†66)

    Jaruš, „manželka" Jiřího Lábuse (66) v pořadu Možná přijde i kouzelník a paní učitelka ze třetího dílu trilogie Zdeňka Trošky (63) Slunce seno. Tak si budeme herečku Hanušovou pamatovat navždy, i když už od února 2016 není mezi námi. „Budu sedět na obláčku a mávat dětem,“ plánovala si posmrtný život ještě za života Jaroslava, která sice kvůli cukrovce přišla o obě nohy, ale ani na invalidním vozíku neztrácela smysl pro humor. Protože ale věděla, že je to s ní zlé, hledala si už rok a půl před smrtí místo posledního odpočinku. Také se nechala slyšet, že by ráda zesnula ve spánku, bohužel však místo toho poslední okamžiky na tomto světě trávila v nemocnici, kde dlouze bojovala, než jí selhaly všechny orgány. 

     

    Jaruš z Kouzelníka zemřela na selhání organismu.
    Autor: Petr Novotný

     

  • 12.

    Dana Medřická (†62)

    Coby rázná doktorka Fastová si v seriálu Nemocnice na kraji města získala srdce doktora Sovy a jako maminka v Takové normální rodince si zase v jednom kuse prozpěvovala. Nezapomenutelná herečka v roce 1983 prohrála několikadenní boj o život v nemocnici poté, co ji skolil infarkt. Údajně předtím odložila vyšetření EKG, aby mohla zhlédnout divadelní představení svého syna Václava Vydry (60).

    Herec Václav Vydra
    Autor: archiv Blesku

     

  • 13.

    Iveta Bartošová (†48)

    Svůj život ukončila zpěvačka sama a dobrovolně skokem pod vlak nedaleko svého domu v Uhříněvsi. Učinila tak 29. dubna 2014, v den narozenin manžela Josefa Rychtáře (58). Někdejší několikanásobná Zlatá slavice se dlouhodobě potýkala s psychickými problémy a závislostmi na alkoholu a lécích, trápily ji i její milostné nezdary a rovněž fakt, že jediného syna Artura (19) nemá v péči ona, nýbrž otec Ladislav Štaidl(71). Na kolejích zemřela kdysi i Ivetina první velká láska, zpěvák Petr Sepéši (†25), se kterým nazpívala třeba i duet Knoflíky lásky.

    Iveta Bartošová spáchala sebevraždu.
    Autor: archiv Blesku

     

    Fotogalerie
    15 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

jodon:  krist.ina: sama jsi lidský odpad a svádíš to na druhé!

(30. 06. 2016 18:07)

rezacek: Žádám, aby se důkladně vyšetřilo předčasné úmrtí Zity Kabátové.

(26. 06. 2016 20:47)

bernadette: Nejspíš zahřívá postel nějakému postaršímu podnikateli

(26. 06. 2016 17:32)

lalia: Iveta Bartošová měla chuděra poslední 3 roky strašný život.Hodně vytrpěla.Potřebovala léčbu,okolí ji k tomu nevedlo a ona sama nechtěla.Jinak to nemohlo dopadnout.Moc mě je jí líto.Škoda takového člověka.

(26. 06. 2016 11:47)

majojo: No - a Klárka Svobodová byla celebrita až na půdu a slavná až za oceán. To si snad děláte výplach mozku ču co?

(26. 06. 2016 11:04)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy