„Musíme si uvědomit, že trávník zakládáme na několik let, je to dlouhodobý porost, a proto je samotná příprava velice důležitá,“ upozorňuje odbornice na zahrady Hana Valentová. Abychom se vyhnuli zbytečným chybám, vyčistíme nejprve pozemek od všech vytrvalých plevelů nějakým totálním herbicidem a následně jej důkladně zkypříme, tedy zryjeme nebo zkultivátorujeme, abychom jej mohli urovnat, zbavit kamenů, nežádoucích stavebních zbytků a všeho, co by nám tam mohlo vadit, pak pozemek zarovnáme a utužíme.

Květen, měsíc okurek! 5 osvědčených tipů, aby byla vaše úroda bohatá

Květen, měsíc okurek! 5 osvědčených tipů, aby byla vaše úroda bohatá

Když minou Pankrác, Servác, Bonifác, nastává pro řadu zahrádkářů čas okurek. Na zahradu se mohou vyndat předpěstované sazenice, vysévat lze i semínka.…celý článek

„Složení půdy ovlivňuje trávník nejvíce,“ říká odbornice a doporučuje, abychom provedli zhodnocení zeminy, kterou máme. „Pokud máme půdu lehčí, písčitou, tak je to pro trávník nejvýhodnější. Pokud máme těžší půdu, budeme se snažit ji odlehčit. Můžeme k tomu použít například křemičitý písek.“ V případě, že je naše půda opravdu nekvalitní, navrhuje expertka navézt na ni trávníkový substrát, který se skládá z půdy, kompostu a již zmiňovaného křemičitého písku.

Video
Video se připravuje ...

Hana Valentová a Václav Postránecký v pořadu Váš PRIMA receptář prozradí recept na dokonalý trávník Prima TV

Existují nějaká pravidla pro výběr osiva? „Pro pozemky na slunných stanovištích jsou speciálně dělané travní směsi do slunce, naopak stinná místa mají zase jiné složení travní směsi. A pokud víme, že na zahradě bude větší provoz, protože máme malé děti nebo psa, použijeme vysokozátěžovou hřištní travní směs,“ doporučuje paní Valentová, „v opačném případě postačí parková směs.“ Vybranou směs pak rovnoměrně vysejeme na povrch půdy. Potřebnou dávku rozdělíme na dvě poloviny. „Nejprve tu jednu polovinu rozprostřeme, zapravíme hráběmi do asi jednoho centimetru hloubky, druhou polovinu potom vysejeme kolmo do kříže, opět zapravíme hráběmi a celou plochu nakonec utužíme válcem, čímž vytlačíme vzduchové mezírky, a osivo dobře přilne k půdě,“ dělí se o své zkušenosti expertka.

...
Autor: Prima TV

V této fázi můžeme již také začít s hnojením. „Použijeme pomalu rozpustná hnojiva s vysokým obsahem dusíku, abychom docílili krásně zeleného trávníku,“ radí zahradnice. Stejně tak je nutno postarat se o zálivku, neboť nelze spoléhat jen na přízeň počasí. „V prvních 14 dnech nesmíme nechat výsev zaschnout. Buď používáme kyvadlový postřikovač, který zajišťuje rovnoměrnou zálivku, nebo pokud máme k dispozici, použijeme automatický závlahový systém,“ uzavírá odbornice na zahrady.

Celý pořád Váš PRIMA receptář sledujte dnes v 11.55 na Primě.