Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Okamura má nové parťáky. Před volbami si plácl s Velebovými Zemanovci

Autor: simao - 
28. dubna 2016
16:30

Koketovali spolu delší dobu. Tomio Okamura se loni v březnu sešel tajně v centru Prahy s možnými spojenci, mezi kterými nechyběl ani Jan Veleba. To byl však ještě šéfem Úsvitu, odkud ho ale Marek Černoch a spol. vyštípali. Okamura to však nevzdal, založil SPD a před volbami do krajů se chystá na ofenzivu. A oficiálně oznámí spojenectví s Velebovou SPO, která z názvu vypustila Miloše Zemana, ale nadále se o ní mluví jako o Zemanovcích.

„Od listopadu 2015 probíhaly intenzivní jednání ‚Okamurovců‘ a ‚Zemanovců‘ o vytvoření společných koalic ve volbách do krajských zastupitelstev,“ uvedl v tiskové zprávě poslanec Radim Fiala, který zůstal věrně stát při Okamurovi i po puči, jež na něj v Úsvitu přichystali. 

Zatímco Úsvitu zkrachovala spolupráce s Konvičkovým Blokem proti islámu, Okamura v čele vlastního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) ulovil ke spolupráci Stranu práv občanů (SPO). Tedy partaj, kterou vede Zemanův zapřísáhlý zastánce a přítel Jan Veleba. A kde místopředsedu pro ekonomické záležitosti dělá Zemanův důležitý hradní poradce Martin Nejedlý.

„Dreamteam“ Okamura a Veleba, směje se šéf pražské ODS

Už na úterý Okamura s Velebou svolali do atria v Poslanecké sněmovně tiskovku, kde se chystá „oznámení výsledků jednání obou politických subjektů o postupu ve volbách do krajských zastupitelstvech v roce 2016“, jak nyní upozornil Fiala.

Prorocká se tak rázem zdají být slova šéfa pražské ODS Filipa Humplíka. Ten totiž loni na jaře sdílel na Facebooku článek Blesku o tajné noční schůzce Okamury mj. s Velebou a dalšími možnými spojenci. „Okamura & Veleba. A pak že v Praze nejde postavit dreamteam:-),“ uvedl Humplík. 

Článek Blesku z loňského března poukázal na schůzku zrazeného Okamury s Velebou, ale také s bratrem miliardáře Passera Zbyňkem (hnutí Pro Prahu). Okamuru na schůzku do gotického sklepa jedné z restaurací v centru Prahy doprovázel právě Fiala. „Je to zajímavá osobnost. Má dost příznivců a my řešíme strategii do voleb,“ říkal již tehdy o Okamurovi Veleba.

Společně se shodnou i na obhajobě Miloše Zemana před jeho kritiky. Veleba se letos v únoru účastnil i protiuprchlické demonstrace Okamurovců, svolané na Václavské náměstí. Kromě šéfa SPO na ní vystoupili třeba i rocker Aleš Brichta či herec Ivan Vyskočil.

Okamura: Odpůrci budou kvičet, aby nás potopili

O spojenectví se Zemanovci mluvil Okamura otevřeně i nedávno, v první půlce dubna. A to v rozhovoru pro Parlamentní listy. „Okamurovci a Zemanovci půjdou společně do voleb. My, kteří prosazujeme přímou demokracii, jsme největším nebezpečím pro elitáře, kterým vyhovuje zabetonovaný systém, kde si mohou se spřízněnými kmotry a médii dělat, co chtějí, a ovládat republiku,“ uváděl Okamura.

A bojovně dodával: „Vzniká střet Zemanovců a Okamurovců vůči elitářům. Budou kvičet, řvát, kopat kolem sebe, zorganizují špinavé antikampaně. Budou zkoušet všechny metody, aby nás potopili.“ Stěžoval si také, že z něj udělali xenofoba či rasistu a že byl neustále pomlouván „pražskou kavárnou“, což je ostatně termín oblíbený právě v hradním slovníčku.

karel438 ( 29. května 2016 11:28 )

Konečně dobrý počátek. Kraďousek bude šílet,i sluničkáři.

dzery ( 28. dubna 2016 18:00 )

Teď se ukázal,nikdy mi nebyl důvěryhodnej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa