Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Peroutka nemá klid ani na výročí smrti. „Selhal krátkodobě,“ tvrdí Ovčáček

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. dubna 2016
11:45

Přes rok se vleče kauza „Hitler je gentleman“. Prezident Miloš Zeman dál tvrdí, že údajný článek Ferdinanda Peroutky četl. A hradní mluvčí Jiří Ovčáček i v den 38. výročí Peroutkovy smrti uvádí, že novinář selhal, byť krátkodobě. Má k tomu prý nové indicie. Zároveň ale označil Peroutku za velkého člověka a novináře, jaký dnes neexistuje. Jeho úmrtí připomenulo i ministerstvo kultury. 

Zatímco se Hrad odvolal ve sporu s Peroutkovou vnučkou Terezií Kaslovou, Zemanův mluvčí dál pokračuje v pátrání po článku, který prý Miloš Zeman v Přítomnosti skutečně četl.

Ovčáček: Mám dvě nové indicie

„Určitě ano,“ reagoval Ovčáček na dotaz Blesk.cz, zda nadále pokračuje v hledání něčeho, co podle kritiků včetně Spolku Ferdinanda Peroutky i vydavatele Přítomnosti Martina Jana Stránského zkrátka neexistuje. 

„Musím říci, že velmi významně, protože jsem v jedné z knih objevil dvě důležité poznámky. První poznámka je taková, že ještě v 50. letech existoval archiv ministerstva vnitra Konfiskáty novin, kde jsou články, které konfiskovala cenzura za první republiky, druhé republiky, za protektorátu. Druhá indicie je archiv Huberta Ripky. Na začátku roku 1939 poslal dopis doktoru Edvardu Benešovi, ve kterém se velmi nevybíravými slovy vyjádřil o Ferdinandově Peroutkově Přítomnosti,“ popsal „Peroutkolog“ Ovčáček aktuální stav svého bádání.

Ovčáček přitom zmínil někdejšího státního ministra Benešovy exilové vlády v Londýně a v poválečném období do komunistického převratu ministra zahraničí Huberta Ripku. „To jsou dvě velmi zajímavé indicie. Je otázkou, zda-li ten archiv konfiskátů článku ještě dnes existuje,“ pokračuje Ovčáček.

38 let od smrti Peroutky v New Yorku

Zatímco exministr Ripka zemřel v roce 1958 v Londýně, novinář, spisovatel, ale krátkodobě také poslanec za Československou stranu národně socialistickou Ferdinand Peroutka o dvacet let později – 20. dubna 1978 v exilu v New Yorku. Hrob s jeho ostatky se však od roku 1991 nachází na pražském Vyšehradě.

Výročí připomenulo i ministerstvo kultury na svém oficiálním Twitteru. „Dnes uplyne 38 let od úmrtí Ferdinanda Peroutky. Jakými postoji vadil totalitní moci, můžeme vidět v Přítomnosti,“ uvedlo. Peroutka během svého života prošel koncentračními tábory Dachau a Buchenwald či věznicí v Praze na Pankráci.

Proměnil se přitom během více než rok vlekoucího se sporu kolem údajného článku „Hitler je gentleman“ Zemanův vztah k Peroutkovi, kterého dříve vyzdvihoval?

Zemanův mluvčí: Peroutka byl velký člověk. Selhání odčinil

V den výročí 38 let od Peroutkovy smrti Ovčáček uvedl: „Platí jedna velká konstanta. Ferdinand Peroutka, ač se bavíme o krátkodobém selhání, byl opravdu velkým novinářem a velkým vzorem pro dnešní novináře. Byl to velký člověk. Prožil dvě zlomová období. Jak v roce 1938, tak v roce 1948, a samozřejmě svojí činností dlouhodobou i to krátkodobé selhání odčinil. To znamená, že tady se bavíme o krátkém úseku jeho života. A dnes, když je ono výročí, vzpomeňme velkého člověka, velkého novináře. Takový novinář v dnešní době neexistuje.“

„Pan prezident četl ten článek v 60. letech. Od té doby uplynulo samozřejmě mnoho času a mým úkolem je zjistit, zda-li takový archiv je ještě k dispozici,“ pokračuje Ovčáček. 

Video Peroutka Hitlera nevelebil. Hrad se musí za Zemana omluvit. - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Zeman nařkl soudkyni z amatérismu

Jenže soudkyně Kateřina Sedláková v prvním kole sporu uvedla, že Hrad nepředložil důkaz o pravdivosti prezidentových výroků. „Soud určil, že vaše výroky na adresu pana Peroutky jsou nepravdivé. Máme si myslet, že jste lhal?“ ptal se o víkendu Zemana v 6. dílu pořadu S prezidentem v Lánech vedoucí dílny Rastislav Fojtík.

„Určitě ne. Za prvé, nejsou to výroky na adresu pana Peroutky, ale výroky, které v prvním případě, ony totiž byly dva, jsem četl na vlastní oči, to je ten pověstný článek Hitler je gentleman,“ reagoval Zeman a zmínil i výrok, který Peroutkovi chybně připsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, budeme víti s vlky.“

„Já bych chtěl jenom zdvořile upozornit, že tento výrok připsal Ferdinandu Peroutkovi profesor Václav Černý, mimochodem člověk, kterého velmi obdivoval Václav Havel, ve svých pamětech. A Ferdinand Peroutka až do své smrti toto přisouzení nedementoval. Jinými slovy, soudkyně si hraje na literární kritičku, popírá pramen, který se jmenuje profesor Václav Černý a naopak příbuzní Ferdinanda Peroutky, kteří pochopitelně protestovali, jsou pro ni pramenem důvěryhodnějším. Je to  tak trochu důkaz amatérismu, ale budiž,“ uvedl Zeman.

Video Lid se ptá Miloše Zemana: Lhal jste o Peroutkovi? A zabil se Masaryk sám? - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Ovčáček čeká, že se spor může dostat až k Ústavnímu soudu. „Věříme v šanci na úspěch, to za prvé. A za druhé: je poněkud šokující, když soud rozhoduje o historických událostech, historických skutečnostech. Je to podobné, jako kdyby soud rozhodoval o tom, jestli Mnichov byl kapitulací, nebo událostí, která byla nutná. To je dlouholetý spor historiků a je poněkud šokující, že soud takovýmto způsobem apriorním se vměšuje do historických událostí. Ale nepředbíhejme události, věříme v úspěch a já jsem vám sdělil dvě indicie, velmi významné, které ukazují na to, že jdeme správným směrem,“ řekl Blesk.cz Ovčáček. 

A prozradil, že mu lidé nadále posílají mnoho e-mailů i ohledně falzifikátů zmiňovaného článku. „Pokud jde o falzum, velmi trpělivě odpovídám a vysvětluji celou záležitost. Jsou to dvě falza, jedno neznámého původu, druhé pochází z pera novináře Týdne,“ upozornil Ovčáček, který tak kýžený článek stále ještě nenašel.

..krakonos500 ( 25. dubna 2016 16:19 )

http://www.lidovky.cz/kauza-hrad-vs-peroutka-vyresena-ovcacek-se-mel-stavit-rika-ctveracek-1ie-/zpra vy-domov.aspx?c=A150331_224016_ln_domov_gib

strychnin ( 20. dubna 2016 18:39 )

Tak co, už?

sendrasak ( 20. dubna 2016 16:40 )

Ovčáček selhává dlouhodobě, už jeho narození bylo selhání.

strychnin ( 20. dubna 2016 15:16 )

Jako na potvoru, dva dávné přesluhovače na penzích. Mám obavy co vypadne za kandidáty za rok, starce už NE.

strychnin ( 20. dubna 2016 15:14 )

To dal 100x napsat po škole Vovčákovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa