Biskup Bruno ze Schauenburgu zde založil původní gotický hrad. Z Kroměříže také udělal administrativní centrum celého biskupství. Na začátku 16. století další olomoucký biskup Stanislav Thurzo nechal hrad přestavět na renesanční zámek, a tím se z něj stala rezidence olomouckých biskupů.

Pohromou nejen pro zámek, ale i pro celé město, byla třicetiletá válka. Obnova vypálené Kroměříže je spojena se jménem biskupa Karla II. z Lichtenštejna-Kastelkornu, který nechal arcibiskupský zámek i město znovu postavit. Dnes je zámek i se svými romantickými zahradami na seznamu světového dědictví UNESCO.

Základní otvírací doba:

  • Duben, říjen: 9:00-14:30 (víkendy a svátky)
  • Květen, červen, září: 9:00-15:30 (kromě pondělí)
  • Červenec, srpen: 9:00-16:30 (kromě pondělí)
  • 26. 12.–31. 12: po, út, čt, pá, so, ne 12:00–15:00

Zámecké perličky

Fotogeničnost kroměřížského zámku často využívají filmaři, vznikly zde slavné filmy, jako například Formanův Amadeus či hudební komedie Třicet panen a Pythagoras. Amadeus se natáčel například ve Sněmovním či Manském sále.

V polovině 20. století prošla zámecká věž zásadní rekonstrukcí, byla totiž německými vojsky v posledních dnech druhé světové války zapálena dělostřeleckým granátem.

Zámecká barokní knihovna se svými 21 500 svazky knih patří k nejvzácnějším v České republice! Jsou zde vystaveny i dvě dvojice unikátních historických globů.

Tipy na výlety v okolí

Jaké víno pije arcibiskup?

Ke kroměřížskému zámku patří také Arcibiskupské vinné sklepy. Je možné si je prohlédnout samostatně nebo s průvodcem a ochutnávkou!

Vzpomínka na Karla Kryla

Stálá expozice rodáka a písničkáře Karla Kryla je k vidění v suterénu Starého pivovaru v Kroměříži. Každá část expozice je věnována jedné slavné Krylově písni.

Koupání v Kroměříži

Sportovní areál letního koupaliště Bajda v Kroměříži nabízí svým návštěvníkům 50 m bazén s osmi drahami, dětský bazén, brouzdaliště, travnaté odpočinkové plochy a občerstvení.