»Zámek za císaře Ferdinanda I.«

Trasa mapuje období, kdy zámek vlastnil poslední český korunovaný král a rakouský císař Ferdinand Dobrotivý. Prohlídka reprezentačních a soukromých pokojů císaře Ferdinanda a jeho choti, české královny a rakouské císařovny Marie Anny Karoliny Savojské s původní výzdobou (papírové tapety, nástropní malby Josefa Navrátila) a vybavením (nábytek ve stylu druhého rokoka, obrazy, porcelán a další drobnosti), unikátní výtah na ruční pohon z roku 1870. Nechybí ani zmínka o majitelích ze starších období - Berkové z Dubé, Anna Marie Františka Toskánská či Orlík, vévoda zákupský, jenž byl synem Napolena Bonaparte.

Délka prohlídky: 50 minut

Dospělí: 120 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 80 Kč; rodinné vstupné: 310 Kč.

»Zámek za císaře Františka Josefa I.«

Trasa mapuje období, kdy zámek vlastnil předposlední majitel císař František Josef I. Prohlídka interiérů s původní výzdobou (papírové tapety, nástropní malby) a zařízením (nábytek, obrazy, porcelán a další doplňky) podává představu o pobytech nejen samotného Františka Josefa I., ale také dalších Habsburků, kteří do Zákup jezdívali - především císařova syna korunního prince Rudolfa s chotí Štěpánkou Belgickou. Zámecká kaple v závěru prohlídky byla místem vytouženého sňatku nového následníka trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d'Este s hraběnkou Žofií Chotkovou.

Délka prohlídky: 50 minut

Dospělí: 120 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 80 Kč; rodinné vstupné: 310 Kč.

První a druhý okruh za zvýhodněnou cenu: 170 Kč/120 Kč/450 Kč

»Zámek za prezidenta Masaryka«

Trasa mapuje období, kdy zámek po zániku habsburské monarchie přešel do vlastnictví samostatného státu. Zpřístupněna byla po kompletní opravě 28. 10. 2018 právě k výročí vzniku republiky a výročí 100 let zámku v majetku státu. Prohlídka bytu z doby první republiky představuje rodinu lesního rady Ing. Josefa Mati, jenž na zámku působil jako lesní správce v letech 1932-1935. Kompletně zařízený dobový byt se skládá z toalety, komory, pracovny lesního rady, parádního pokoje, kuchyně, koupelny, dětského pokoje a ložnice. Vedle běžného vybavení nechybí ani kuriozity v podobě dobové splachovací toalety, vysavače, fénu na vlasy a své místo v bytě mají také trofeje.

Délka prohlídky: 30 minut

Dospělí: 120 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 80 Kč; rodinné vstupné: 310 Kč.

»Dětská trasa - medvědí království«

Zámek Zákupy je přes 20 let proslulý tradicí chovu medvěda brtníka v bývalém hradním příkopu, a tak jsme na rok 2019 v tomto duchu nově upravili dětskou trasu jako krátkou procházku po medvědím království. Prohlídka nás zavede do jídelny medvědího královského páru, ložnice či trůnního sálu. Prostřednictvím plyšových medvědů naaranžovaných jako medvědího krále, královnu či medvědího prince a princeznu se děti ve stručnosti dozvědí, jak probíhal život na letním královském zámku, jímž Zákupy skutečně byly až do roku 1918. Vedle velkých plyšových medvědů jsou na trase vystaveny také historický nábytek, obrazy a porcelán včetně hraček z 19. a 20. století Nechybí ani dnes oblíbené retrohračky ze 70. a 80. let 20. století.

Délka prohlídky: 15 minut

Dospělí: 50 Kč; senioři nad 65 let, děti od 6 let, studenti, invalidé: 40 Kč; rodinné vstupné: 130 Kč.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10:00 - 15:00 (víkendy, svátky)
Květen až září: 9:00 - 16:00 (kromě pondělí)

Internet: www.zamek-zakupy.cz; telefon: 487 857 278, příp. 777 481 683

 

Zpět na hlavní článek Zámek Zákupy