Za Vratislava z Pernštejna zde vyrostl v letech 1568 až 1581 reprezentativní renesanční zámek. Výstavbou byli pověřeni italští císařští stavitelé. V 17. století se panství dostalo do držení rakouského rodu Trauttmansdorffů. Za nich došlo k barokním úpravám.

Roku 1855 koupili ve veřejné dražbě panství Thurn-Taxisové, kteří byli až do konce 2. světové války posledními majiteli zámku. Památka je dnes zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO jako příklad středoevropské šlechtické rezidence z období renesance.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 10:00 - 15:00 (soboty, neděle, státní svátky)

Květen: 10:00 - 15:00 (kromě pondělí)              

Červen, září: 10:00 - 16:00 (kromě pondělí)    

Červenec, srpen:  10:00 - 18:00 (kromě pondělí)        

Zámecké perličky

Pro letní období, kdy na zámku v Litomyšli pobývala šlechta, bylo vystaveno barokní divadélko, které bylo otevřeno v roce 1798. Divadlo, zachované včetně jevištní mašinérie k výměně dekorací a překrásných kulis, je jedním z mála dochovaných historických divadel v Evropě.

V zámeckém pivovaru se v roce 1824 narodil slavný český hudební skladatel Bedřich Smetana. Ve městě si můžete prohlédnout jeho rodnou světničku.

Tipy na výlety v okolí

Muzeum panenek

Na Zámeckém návrší v Litomyšli najdete Muzeum domečků, panenek a hraček. Uvidíte zde panenky od roku 1840 do dnešní doby. Zajímavá je sbírka panenek Barbie, porcelánové panenky, doplňky i zhruba šest set domečků. V muzeu je rovněž průřez vývoje hraček a také hračky pro kluky - autíčka, vláčky, cirkus, kolotoče, nože.

Tajemství zámeckého podzemí

Vydejte se do podzemních chodeb pod areálem litomyšlského zámku. Jedná se o adrenalinovou prohlídku zhruba půl kilometru chodeb. Zážitek je vhodný pro fyzicky zdatné a dobrodružství chtivé návštěvníky.

Fotogalerie
4 fotografie