1. prohlídková trasa »Soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV.«

Tento okruh zahrnuje historické interiéry dvou pater Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské věže s cenným vybavením ze 14. až 19. století.

Palác sloužil v době Karla IV. a Václava IV. jako obydlí panovníka a jeho dvora. V prvním patře se nacházejí místnosti sloužící panovníkovu dvoru. Druhé patro obýval panovník. Nachází se zde Karlova ložnice a reprezentační prostory. Z ložnice vede točité schodiště do prostor obývaných královnou a jejími dámami (fraucimorem).

Volně přístupná je Studniční věž se 78 m hlubokou hradní studnou s dochovaným unikátním systémem vytahování vody. Zařízení na vytahování a spouštění okovu tvoří kolo, v němž šlapali lidé a uváděli je do pohybu.

Délka prohlídky: 55 minut

Vstupné: Dospělí: 210 Kč; Děti od 6 let, studenti, důchodci od 65 let, invalidé 150 Kč; Rodinné vstupné (rodiče a jejich max. 3 děti do 15 let) 560 Kč

2. prohlídková trasa »Posvátné prostory hradu včetně Kaple svatého Kříže«

Mariánská věž s kaplí svaté Kateřiny
Kaple svaté Kateřiny sloužila jako soukromá modlitebna císaře. Stěny kaple jsou obloženy polodrahokamy, nad vchodem se nachází dvojportrét Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické.

V prvním patře se nacházejí pokladnice a klenotnice. V klenotnici je vystavena kopie Svatováclavské koruny.

Velká věž s kaplí svatého Kříže
Na nejvzácnějším místě hradu byly ve výšce 60 metrů nad zemí v minulosti uloženy říšské korunovační klenoty a svaté ostatky, později pak české korunovační klenoty a zemský archiv. Interiér kaple je ozdoben zlacením, drahými kameny a hvězdami, sluncem a měsícem z benátského skla. Kaple je rozdělena pozlacenou mříží na dvě části. Sám Karel IV. na důkaz pokory a úcty vstupoval za zlatou mříž bos.

Na stěnách je umístěn světově unikátní soubor 129 deskových obrazů, jejichž autorem je malíř Mistr Theodorik, původem zřejmě ze severní Itálie. V čele se nachází obraz Ukřižování Krista, další obrazy zobrazují nebeské vojsko - svaté mučedníky, svaté vdovy a panny, svaté rytíře, biskupy, papeže a svaté vládce v čele s Karlem Velikým a svatým Václavem.

Délka prohlídky: 100 minut

Pozor! Nutnost rezervace času prohlídky pro každého návštěvníka přímo na hradě Karlštejn. Rezervace na tel: 311 681 617 nebo e-mailu rezervace-karlstejn@npu.cz

Vstupné: Dospělí: 500 Kč; Děti od 6 let, studenti, důchodci, invalidé: 350 Kč

3. prohlídková trasa »Vyhlídka z Velké věže«

Prohlídka Velké věže bez kaple sv. Kříže.

Délka prohlídky: 40 minut

Vstupné: Dospělí: 170 Kč; Děti od 6 let, studenti, důchodci, invalidé: 120 Kč

Internet: www.hrad-karlstejn.cz; telefon: 311 681 617

Zpět na hlavní článek Hrad Karlštejn