Na místě zámku původně stála pevnost, kterou ve 13. století pravděpodobně založil pražský biskup Tobiáš z Benešova. Skutečně slavná historie Konopiště se začala psát až na konci 19. století. V roce 1887 koupil lovecký zámeček s celým panstvím od Lobkoviců František Ferdinand d'Este. Arcivévoda dal zámek přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v park. Založil Růžovou zahradu se skleníky.

Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky. Provedl zde také mnoho pokrokových úprav. Na zámek zavedl vodovod, elektřinu a nechal zbudovat výtah. V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců stát a zámek byl zčásti zpřístupněn veřejnosti. Za II. světové války byl v Konopišti umístěn hlavní štáb jednotek SS. 

Významný zámecký pán 

František Ferdinand d'Este (18. prosince 1863, Štýrský Hradec - 28. června 1914, Sarajevo) byl následník rakousko-uherského trůnu a synovec císaře a krále Františka Josefa I. V zemích Koruny české vlastnil panství a zámky Konopiště a Chlum u Třeboně.

28. června 1914 byl v Sarajevu na něj a jeho manželku vévodkyni Žofii z Hohenbergu spáchán atentát, kterému oba manželé podlehli. Atentát připravila skupina srbských nacionalistů. Tento atentát se stal vhodnou záminkou pro začátek první světové války v Evropě. 

Základní otvírací doba: 

Duben, květen, září: 10.00-16.00 (kromě pondělí) 

Červen-srpen: 10.00-17.00 (kromě pondělí) 

Říjen: 10.00-15.00 (kromě pondělí) 

Listopad: 10.00-15.00 (víkendy) 

Internet: www.zamek-konopiste.cz; telefon: 317 721 366

Zámecké perličky

  • Děti jistě pobaví zámecký medvěd Jiří, který tady žije.
  • Příjemnou procházku si užijete v parku, kterému dominuje Růžová zahrada a skleníky.
  • Natáčely se zde snímky Adéla ještě nevečeřela, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Jak se budí princezny či Jára Cimrman ležící, spící.

Tip na výlet v okolí:

Muzeum motocyklů Konopiště

Tatínky i jejich syny na Konopišti potěší návštěva Muzea motocyklů. Expozice je zaměřena především na historii populární české značky Jawa.

Mezi nejzajímavější kousky patří motocykl závodníka Františka Šťastného, na kterém se v roce 1961 stal vicemistrem světa, bílo-zlatá ČZ 500 Vatikán, Jawa boxer 420 a expozice motocyklů pro plochou dráhu.