Možná největším hereckým esem v trilogii Slunce, seno byla pro Zdeňka Trošku Jiřina Jirásková. Byla to však symbióza prospěšná vzájemně – právě Troška slavné legendě českého filmu pomohl v době, kdy byla v 80. letech minulého století na černé listině komunistických činovníků a nesměla filmovat.

Aby ji vůbec mohl do prvního dílu obsadit, musel si vymyslet lest. Oficiálně si do role řídící Hubičkové nechal schválit Laďku Kozderkovou (†37), s níž se ale domluvil, že na poslední chvíli »onemocní«. Jiráskovou pak navrhl jako nouzové řešení s tím, že má v Malenicích kousek od Hoštic, kde čekal připravený štáb, chalupu.

Po roce 1989, když se stala opět opěvovanou legendou a ředitelkou Divadla na Vinohradech, ale prý nastal zlom. Už se ale k lidovým komediím a Troškovi moc nehlásila a do třetího dílu Slunce, seno, erotika se málem vůbec nevrátila. „Trošku pozapomněla, co pro ni Zdeněk udělal. Jen jeho zásluhou se po letech coby zakázaná herečka objevila na filmovém plátně. Pak si stěžovala, že hrála v životě obrovské role, třeba Sestřičky, ale všichni ji znají jako učitelku Hubičkovou,“ říká scenárista Petr Markov.

Jiráskovou pak do Hoštic přivezla Volha, ona z ní vystoupila a prý prohlásila: „No, tak teda souhlasím, ale dávám vám tři dny. Tři dny, a to ještě budu hodně zlobit. Růžičková tehdy seděla na židli a byla na Jiřinu tak naštvaná, že kdyby ji někdo nedržel, asi by jí dala pár facek. Proto taky z toho filmu pak téměř vyšuměla, opravdu točila jen pár dní,“ dodává jeden z pamětníků.

Štvalo ji i to, že měla jet na natáčení do Itálie. Dupla, že je tam moc velké horko a kdesi cosi. Co s tím? Tak jsme jí vymysleli zlomeninu ruky a poslali tam místo ní její sestru, kterou hrála Jaroslava Hanušová, což bylo nakonec ku prospěchu filmu,“ dodává Markov.

Těžce nemocná Jiřina Jirásková zemřela 7. ledna 2013, spekuluje se, že odchod ze života si sama dobrovolně uspíšila.

VIDEO: Slunce, seno, 30 let! Vzpomínalo 15 žijících herců a tvůrců!

Video
Video se připravuje ...

Slunce, seno, 30 let! Vzpomíná 15 žijících herců a tvůrců! Blesk TV

Fotogalerie
49 fotografií