Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otec tří dětí se rozhodl dobrovolně zemřít: Měl stejnou nemoc jako Gross

Autor: shp, vpa - 
11. února 2016
20:41

Rozhodl se, že dobrovolně zemře. Brit Simon Binner (†57) trpěl vážnou a nevyléčitelnou nemocí, která ho postupně připravovala o hybnost. Poté, co lékaři muži diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, mu oznámili, že mu zbývají pouhé dva roky života, při nichž ochrne. Simon se proto rozhodl pro euthanasii. Svojí poslední cestu nechal zdokumentovat pro stanici BBC. Pořad vyvolal značnou vlnu kontroverze.

Než aby čekal, až se jeho poslední dny pomalu v bolestech naplní, zvolil cestu asistované sebevraždy na švýcarské klinice Eternal Spirit. Jako datum své smrti si vybral 19. říjen 2015. Jeho rozhodnutí nesli tři děti a manželka Debbie o to hůř, že se se svým koncem rozhodl podělit s celým světem …

Nejen, že televiznímu štábu umožnil natočit poslední měsíce svého života, dokumentaristé jej zachytili dokonce i na smrtelné posteli: Během poslední scény drží Simon v jedné ruce mobilní telefon, ve druhé tlačítko, po jehož stisknutí je mu kapačkou do žíly vpravena smrtící dávka anestetik.

Zajímavost: Amyotrofickou laterální sklerózou trpěl i zesnulý expremiér Stanislav Gross (†45).

Měli jsme dostatek času si o všem promluvit, byla jsi fantastická manželka, miluji tě Debbie, teď už je ale čas jít. Sbohem,“ zazní z nahrávky. Poté mačká druhé tlačítko a před zraky své ženy umírá. Záběry, ve kterých je již mrtvý a nakládán do rakve, ale musely být kvůli protestům Křesťanské charity z dokumentu vystřiženy.

Není to však poprvé, co se smrtelně nemocný člověk rozhodl ukončit svůj život před televizními kamerami – v roce 2006 jím byl Craig Ewerta (†59). I jeho případ vyvolal v zemi řadu otázek a nevole.

Video  Brit spáchal asistovanou sebevraždu před TV kamerami.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

rumungro ( 14. února 2016 13:01 )

Každýmu,koho svět omrzel,má být umožněno důstojně odejít.Na svět se vítá a odejít by měla být hanba?

katerina333 ( 11. února 2016 22:03 )

 Smutneee

Zobrazit celou diskusi