Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Jiskra v popelu může zažehnout novou mánii à la Harry Potter

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. února 2016
18:38

Na pultech českých knihkupců se Jiskra v popelu Sabaay Tahirové objevila minulý pátek a bez nadsázky je příslibem nové fantasy ságy, která obletí svět. Možná v menším měřítku, než byl Harry Potter, ale kdo ví. Příběh nepostrádá drama, milostné zápletky ani magii, džiny a předsudky. Pokud se budete snažit identifikovat prostředí, pak nejspíš skončíte střídavě u Indie a starověkého římského impéria.

Laia pochází z lidu Učenců, podřadné kasty, kterou ovládá Impérium. Poté, co jí vojáci zabijí rodiče, sestru a nakonec i prarodiče, zůstává jediným živým příbuzným její starší bratr. Ten však po smrti babičky a dědy skončí ve vězení. Laia má na výběr mezi zbabělostí a pokusem bratra osvobodit. Není těžké uhodnout, co si vybere.

Zatímco Laia vypráví v knize symbolicky každou lichou kapitolu, ty sudé se týkají Eliase z lidu Válečníků. Student vojenské akademie, která produkuje bezcitné zabijáky, je zároveň odvrhnutým synem tamní velitelky. I proto nemá na růžích ustláno, navíc je znechucen zabíjením Učenců. Než ale stihne ze Šerosrázské akademie dezertovat, propukne souboj o post nového císaře a Elias má najednou jiný plán, jak získat svobodu. Netuší ale, co všechno bude muset obětovat.

Zdánlivě nesourodé příběhy dvou teenagerů se protnou ve chvíli, kdy se Laia nechá na Šerosráz propašovat coby otrokyně. Má tam vyzvídat pro odboj. Díky Eliasovi ale Laia zjistí, že není vše černé, nebo bílé. Koho nakonec postaví na první místo? Svou kamarádku otrokyni, kterou se chystá velitelka mučit? Bratra, který trpí v nejhoším vězení v zemi? Nebo chlapce, který ji chránil, a proto musí zemřít?

Jiskra v popelu je prvotinou Sabaay Tahirové, autorky, která se narodila v Británii, vyrostla ale v americké Kalifornii, kde měli její rodiče motel v Mohavské poušti. Kniha začala vznikat v době, kdy Tahirová pracovala jako editorka ve Washington Post. Za „velkou louží“ už je bestsellerem a posbírala i řadu čtenářských cen. Její pokračování ponese název A Torch Against the Night a v originále vyjde na konci srpna 2016.


Sabaa Tahirová

Jiskra v popelu

nakladatelství Host, 29.1.2016

456 stran

hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi