Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sobotkova rodina si udělala výlet do Číny. S premiérem tam byly i děti

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. listopadu 2015
13:00

Bohuslav Sobotka (ČSSD) vzal na státní návštěvu do Číny i své děti, uvedl deník Právo. Premiér to potvrdil. Podle něj je důležité, aby děti viděly místo, které bude ovlivňovat jejich svět. Jenže to má háček. Na přetřes se podobný rodinný výjezd dostal nedávno poté, co s sebou rodinu „přibalil“ na slunnou Maltu i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Premiér Sobotka v rozhovoru pro Právo bilancoval svou čínskou misi, na závěr se dostalo i na otázku, jak se Čína líbila jeho rodině. „Příliš času jsme neměli, ale myslím, že je důležité, aby děti viděly místo, které výrazně ovlivňuje a bude ovlivňovat svět, v němž budou vyrůstat a žít,“ uvedl Sobotka.

S manželkou Olgou má Sobotka dva syny – Davida a Martina. Mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer Blesk.cz v sobotu v podvečer potvrdil, že v Číně byli všichni: "Manželka předsedy vlády byla součástí oficiální delegace. Vícenáklady spojené s pobytem dětí hradil předseda vlády."

Vzít rodinu však byl ze Sobotkovy strany poněkud risk. Teprve nedávno v první půlce listopadu se totiž probírala cesta vicepremiéra Pavla Bělobrádka na Maltu, kde se jednalo o světové migraci.

Se šéfem KDU-ČSL vyrazili vládním speciálem i manželka Janou a syn Josef. „Jsou soukromé osoby, tak vám do toho nic není. Stát to nestálo ani korunu, vícenáklady si zaplatili,“ čertil se tehdy při dotazu Blesku Bělobrádek.

Sobotka byl v Číně v roce 2005 ještě jako ministr financí, nyní se tam vydal poprvé coby premiér. Využil příležitosti a asijskou velmoc ukázal i své rodině. Program však měl skutečně nabitý, setkal se s prezidentem Si Ťin-pchingem, premiérem, ale i s českými studenty před přednáškou na Pekingské univerzitě, vyrazil na Summit 16 předsedů vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy či na podnikatelský seminář.

A mluvil především právě o byznysu a obchodních vztazích. Doprovázela ho ostatně rozsáhlá podnikatelská delegace. V Číně se Sobotkou nechyběl však ani exministr obrany Jaroslav Tvrdík, zástupce bohaté čínské investiční společnosti CEFC pro Evropu, která v Česku zainvestovala mj. do fotbalové Slavie.

Sobotka o Zemanovi: Nejde o soupeření

Za aktivních politiků vycestoval do Číny mj. ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ale také hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (oba ČSSD). Navzdory dřívějšímu puči, který se proti Sobotkovi snažil podniknout. A tajné lánské schůzce s prezidentem Zemanem, která se k jeho smůle provalila.

Ostatně i během Sobotkovy čínské mise podnikl právě prezident Zeman protiútok proti premiérovi v MfD, když Sobotku pokáral za „klukovskou drzost“. Tedy za to, že jej premiér ostře kritizoval za Albertov, kde Zeman stanul na jednom pódiu mj. s islamofobem Martinem Konvičkou. 

Právě Zeman byl v Číně za své působení v křesle hlavy státu již dvakrát. Nyní vyrazil na podobný výjezd Sobotka. „Nejde o soupeření, mezi mnou a prezidentem je synergie. Oba vnímáme vztahy s Čínou jako prioritu,“ uvedl Sobotka v Právu.

Na dotaz, co byl pro Sobotku největší osobní zážitek, premiér vracející se zpět na české politické kolbiště, kde se tvrdými útoky nešetří, uvedl: „Chvíle v buddhistickém klášteře v Šanghaji. Krásný kontrast klidu k meditaci s tím kypícím světem a živým finančním centrem kolem. To si budu dlouho pamatovat.“ Třeba se tam ve vzpomínkách vrátí i po dalších střetech s prezidentem, koaličním partnerem Andrejem Babišem či opozicí.

eda22 ( 29. listopadu 2015 08:08 )

Jdi se léčit.

stanislavhahn ( 29. listopadu 2015 07:59 )

Tak mu dej ze svého ty č.r. áku.

stanislavhahn ( 29. listopadu 2015 07:56 )

Peníze dan'ových poplatníku je třeba naležitě využít.pra.ivec..

eda22 ( 28. listopadu 2015 22:08 )

Čtenáři a diskutéři Blesku daně neplatí, tak klid.

eda22 ( 28. listopadu 2015 22:06 )

Máte pocit, že 140 tisíc měsíčně pro premiéra zem je hodně? Já si to tedy nemyslím, je to dost trapas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa