Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nic, vůbec nic se za tu dobu nestalo, říká rok od smrti syna otec ubodaného Petra

Autor: Jiří Čada - 
13. října 2015
06:10

Zdrcený je Kamil Vejvoda z Nížkova na Žďársku! Zítra to bude rok od chvíle, kdy mu psychicky nemocná Barbora Orlová (27) na žďárské střední škole ubodala syna Petra (†16). Politici tehdy slibovali hory doly. Většinou však zůstalo jen u slibů.

„Nic, vůbec nic se za tu dobu nestalo,“ říká Kamil Vejvoda. Přesto mu teď svitla nová naděje, aby se podobná tragédie už v Česku neopakovala.

S Bílým kruhem bezpečí, organizací, která poskytuje odbornou pomoc obětem a svědkům trestných činů, cílí své snahy na ambulantní psychiatrickou péči o schizofreniky.

„Pracujeme na tom krátce, od září. Chceme, aby existovala zpětná kontrola takových pacientů. Aby jim lékař mohl odebrat vzorky krve a zjistit, zda vůbec užívají předepsané léky,“ říká Kamil Vejvoda.

„To zatím bez jejich souhlasu nesmí,“ vysvětluje. „Zároveň budeme tlačit na zdravotní pojišťovny, aby tyto úkony lékařům hradily,“ zdůrazňuje.

„Já bych to zatím dál nerozváděl,“ reaguje na slova Vejvody Antonín Křoustek z jihlavského Bílého kruhu bezpečí. „Chystáme se oslovit řadu lidí, se kterými svůj záměr chceme projednat. Nerad bych, aby se to však dozvídali z novin,“ dodává.

Co tehdy řekli a slíbili:

Ministr školství

Tehdejší ministr školství Marcel Chládek v reakci na tragédii, kdy vražedkyně vnikla do šaten školy, slíbil, že se zasadí o lepší zabezpečení škol. Výsledek? Ministerstvo za tímto účelem rozdělilo 6 milionů mezi 64 vybraných škol. Zbylým více než třem tisícovkám škol, které o zabezpečení měly také zájem, bylo vzkázáno, aby své budovy zamykaly.

Ministr školství Marcel Chládek Ministr školství Marcel Chládek | Petr Novotný

 

Prezident Zeman

„Pro letošní rok jsou už státní vyznamenání uzavřená,“ reagoval loni, bezprostředně po tragédii, při návštěvě žďárské školy prezident Miloš Zeman. Petru Vejvodovi nyní udělí 28. října in memoriam medaili Za hrdinství. Na břehu Veselského rybníka společně s hejtmany Zeman vysadil dubovou alej, kterou věnovali Petrově památce.

Prezident Miloš Zeman Prezident Miloš Zeman | archiv Blesku

Předseda vlády

„Já mám podezření, že tady došlo k systémovému selhání, a vláda je tady od toho, aby se pokusila identifikovat slabá místa,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Výsledek? Existuje sice soubor vládních opatření, aby se zabránilo opakování podobného incidentu, ale ambulantní psychiatrická péče je téměř celá v soukromých rukou a příkazům státní správy nepodléhá.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka Předseda vlády Bohuslav Sobotka | Reuters

 

ellenic ( 13. října 2015 09:18 )

Tak prostě zrušit souhlas s odběrem, provézt ho vždy a bez souhlasu . A nebude muset žádná rodina prožívat takovou bolest. Nejvíc mne naštvalo chování matky vražedkyně, pořád se jí zastávala, došlo té ženské, co ta její dcerunka provedla . Pokud nemocná, tak nechat v odpovídajícím zařízení. Žádné propustky, jen návštěvy a chránit společnost. Nikdy nevíte, co se takovému člověku honí v hlavě. Že byla na ten čin připravená svědčí i to, že měla s sebou nůž .

xindlceskej ( 13. října 2015 07:23 )

V xindlCesku teče voda do kopce, jako ve spravnym Kocourkove! Ceskej xindlstat funguje na principu důsledku a ne příčiny. A proc? Protože jsou Češi zbabělci a tak dělají všechno s panickym strachem z osobní odpovednosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání