Sestupujeme s fotografem do suterénu budovy na pražských Hájích. Právě tady piluje ve zkušebně svoje bubenické umění nejmladší česká rocková hvězda Veronika Lukešová. Tady tráví rodačka z Třince někdy i čtyři pět hodin denně usilovným tréninkem. Vítá nás s úsměvem a zve nás do svého malého království.

Za bytelnými dveřmi typu »protiletadlový kryt« je nevelká místnost, stěny i strop obložené zvukovou izolací. Vpravo bicí souprava, všude kolem technika, obaly na bubny. Veronika pózuje fotografovi a předvede nám malou ukázku svého bubenického umění. Je to velká paráda!

Křehká blondýnka mlátí do činelů a bubnů jako zběsilá, neskutečně rychle a s nečekaně velkou razancí. Je to rachot, který má ovšem ten správný rytmus, řád a hlavně smysl. Vnímáme to i jako laici, pochvalně se o Veronice ale vyjadřují i hudební experti. Pro její bubenický talent si ji také vybraly do kapely světové hvězdy tvrdé muziky!

„Všechno to vlastně začalo před čtyřmi lety, kdy mi jedna německá umělecká agentura nabídla, zda bych se nezapojila jako perkusistka do projektu RMC (Rock Meets Classic). Projekt spočívá v tom, že se vždy na turné sejde několik rockových legend (v minulosti např. Ian Gillan z Deep Purple, Alice Cooper či Bonnie Tyler), sestaví se kapela, k tomu orchestr. V rámci turné se uskuteční několik koncertů po Evropě, celé je to na profesionální úrovni, tým projektu čítá kolem stovky lidí,“ vysvětluje bubenice. V Německu se o Veronice, která hraje na bicí od 13 let, dozvěděli od jejího bývalého profesora z ostravské konzervatoře Jiřího Smrčka.

Veronika odmaturovala v Ostravě a absolvovala na konzervatoři v Praze. Díky klasickému hudebnímu vzdělání umí zahrát na různé bicí nástroje, může tedy hrát jak ve filharmonii, tak v rockové kapele. Tvrdá muzika je jejímu srdci nejbližší, přiznává. Na prvním turné „Klasiků“ si vedla výborně, absolvovala proto i tři další šňůry po celé Evropě a spolupracuje s projektem dodnes. Díky RMC se navíc dostala do první ligy světového rocku.

„Seznámila jsem se na turné s Amandou Somerville, skvělou americkou zpěvačkou, líbilo se jí, jak hraju, sedly jsme si i lidsky. No a z toho vznikla spolupráce s hvězdnou rockovou dvojicí, kterou tvoří Amanda a Michael Kiske, někdejší zpěvák slavných Helloween,“ říká Veronika. V dubnu vydala kapela úspěšné CD City of Heroes a natočila dva klipy.

„Uvidíme, jak se bude spolupráce vyvíjet dál, je to pro mě velká výzva i šance,“ říká půvabná rockerka. O práci nemá rozhodně nouzi. Koncertuje se svou kapelou Doctor Victor, stejně jako se skupinou Olgy Lounové, zahraje také na dalších dvou koncertech projektu RMC.

Hrát na bicí je fyzicky velmi náročně a chlapi mají v tomto směru výhodu. Veronika to dobře ví a snaží se držet ve formě, chodí do posilovny, dělá kliky a dřepy, prostě maká. „Snažím se také žít zdravě, nekouřím, ale samozřejmě k rockerskému životu patří občas nějaká ta pařba. Nejradši si dám dobré vínko nebo panáka domácí slivovice,“ prozrazuje na sebe Veronika.

Přiznává také, že její profese je stejně nejistá jako každé jiné podnikání. „Jednou mám peněz kopec, jindy málo, proto se musím snažit, pomalu si budovat jméno a dokázat, že něco umím,“ představuje své know-how, jak se stát hvězdou. Je na začátku kariéry, ale našlápnuto má kráska z Třince dobře.

Fotogalerie
6 fotografií