Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolegové o šíleném střelci: Meloun pro něj byl rasismus! Byl labilní

Autor: lm - 
29. srpna 2015
21:02

Měl pocit, že po něm jde celý svět! Vester Lee Flanagan (†41), který zastřelil dva novináře v přímém přenosu, považoval za rasistickou urážku na svou osobu i to, že si někdo do práce přinesl meloun.

Frustrovaný Flanagan měl pocit, že je diskriminován kvůli barvě své kůže a sexuální orientaci. Jeho bývalí kolegové uvedli, že byl velmi vztahovačný a všechno neskutečně překroutil a pak to považoval za rasistickou urážku.

Za útok na svou osobu považoval i to, že někdo si do práce přinesl meloun! Dokazuje to i absurdní stížnost, kterou poslal virginskému soudci a zcela vážně v ní vylíčil, že ho kolegové uráží tím, že meloun vystavují v kanceláři. „Meloun se objevil, pak zmizel, objevil, zmizel, objevil, znovu zmizel a pak se zase objevil. Rozhodně nešlo o souhru náhod. Ten meloun byl umístěn na strategické pozici,“ uvedl v loňské stížnosti.

Rasistické mu přišly i některé běžné slovní obraty, které moderátoři používají. Zřejmě to byl i důvod, proč zastřelil 24letou reportérku Alison Parker. Flanaganovi se nelíbilo, když někdo řekl, že reportér je v „terénu“ (z anglického „field“, což je možno přeložit i jako „pole“). „Podíval se na nás a řekl: ‚Co jste to teď řekli? Bavlněná pole (anglicky: cotton fields)? To je rasismus‘,“ uvedl kameraman televize WDBJ, který s Vesterem pracoval. „Měl pocit, že po něm každý jde,“ popsala Katie Love, která s ním také pracovala.

Z televize WDBJ byl nakonec v roce 2013 propuštěn. Ředitel stanice Jeffrey Marks uvedl, že měl problémy se vztekem. Z budovy ho musela vyprovodit ochranka. „Byl děsně labilní. Jednou se nám nepovedl přímý přenos a on hodil na zem všechny věci a utekl do lesa, kde byl asi 20 minut,“ řekl videoeditor Ryan Fuqua.

Vztek v něm po propuštění doutnal dál. Ihned poté, co běloch Dylann Roof (21) postřílel v kostele v Charlestonu devět černochů, koupil si zbraň a bělochům vyhlásil rasovou válku. „V ten moment pro mě pohár přetekl... A moje náboje na sobě mají iniciály obětí,“ napsal do svého manifestu. Jestli se ale jednalo o metaforu, nebo na speciálně upravených kulkách skutečně byla jména zabitých věřících Afroameričanů, policie zatím nepotvrdila.

egyptanka ( 30. srpna 2015 01:29 )

naidka ( 29. srpna 2015 21:11 )

S tím melounem tomu nerozumím, ale při pohledu na něj si myslím, že jeho frustrace byla na místě.

Zobrazit celou diskusi