Zdravotní problémy, které trápí těhotné. Co platí na zácpu a co na cukrovku?

Zdravotní problémy, které trápí těhotné. Co platí na zácpu a co na cukrovku?
Některé ženy v těhotenství trápí cukrovka, po porodu pomine
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
27. července  2015 
 16:55

Trápí vás křeče v lýtkách? Nejspíše za to může nedostatek hořčíku. Těhotné ženy však mívají i jiné trable, častá je například zácpa, padání vlasů nebo v horším případě cukrovka nebo preeklampsie. Jak tohle všechno řešit radí Miroslav Vondraš z gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Klatovech. 

1. Co způsobuje padání vlasů v těhotenství?

V důsledku hormonů estrogenů je obvykle podporována růstová fáze vlasového cyklu, což vede k hustějšímu vlasovému porostu. Teprve po porodu dochází ke zvýšenému padání vlasů, které může trvat 1-2 roky, než vlasy opět narostou. Ztráta vlasů je proto přechodná. Žádná účinná léčba neexistuje. Pouze u menší části žen vídáme v těhotenství řídnutí vlasů, které se obvykle zlepšuje po porodu.

2. Jaké látky chybí v těle těhulky, když ji chytají křeče do lýtek?

Na nepříjemných křečích ve svalech lýtek se podílí nedostatek hořčíku, vápníku a vitaminů skupiny B.

3. Může mít žena menstruaci, i když je těhotná? Co je příčinou krvácení?

U některých těhotných žen se může maximálně do třetího měsíce vyskytovat tzv. pseudomenstruace, která bývá obvykle slabší než mimo těhotenství. Příčinou jsou hormonální změny na sliznici dutiny děložní v sousedství vyvíjejícího se plodového vejce. V zásadě je však nezbytné při krvácení vždy důkladné vyšetření ženy včetně ultrazvuku.

4. Kdy vzniká těhotenská cukrovka? Pokud ji bude mít žena v těhotenství, je zde pravděpodobnost, že v budoucnu diabetem onemocní?

V těhotenství se od začátku zhoršuje využití cukru v organismu. Podílí se na tom kromě klasických pohlavních hormonů i některé látky specifi cké pro těhotenství. Naštěstí jen asi u 5 procent všech těhotných žen vznikne skutečná porucha, která se nazývá gestační diabetes mellitus (těhotenská cukrovka). Při včasném záchytu a správném léčení je toto onemocnění dobře řešitelný problém. Pravděpodobnost, že žena s těhotenskou cukrovkou onemocní v pozdějším životě diabetem, je 40 procent.

5. Co je tzv. preeklampsie?

Preeklampsie je velmi závažná komplikace, která se vyskytuje obvykle v druhé polovině těhotenství. V klasickém klinickém obrazu má tři základní příznaky: vysoký krevní tlak, bílkovinu v moči a výrazné otoky dolních končetin, břicha, případně celého těla s výrazně stoupající tělesnou hmotností. Preeklampsie může přímo ohrožovat zdraví a život ženy i jejího dítěte. Je proto nutné při výskytu těchto příznaků od počátku pečlivé sledování matky, obvykle za pobytu na lůžku v nemocnici.

6. Co je to amniocentéza

Amniocentéza je nejčastější metoda používaná k odhalení dědičných chromozomálních poruch nebo některých poruch vnitřní látkové přeměny plodu. Výkon spočívá v odběru maximálně 20 mililitrů plodové vody, nejčastěji mezi 15.-17. týdnem těhotenství. K odběru se používá tenká jehla pod kontrolou ultrazvuku. Plodová voda a v ní obsažené buňky plodu se pak dále vyšetřují. Důvody k amniocentéze posuzuje genetik. Nejčastěji je to věk matky nad 35 let, věk otce nad 50 let, chybný výsledek testu na vrozené vady, prováděný z krve matky na začátku druhé třetiny těhotenství, výskyt vrozené vady v rodině, ultrazvukem zjištěný odchylný vývoj plodu, apod.

7. Co jsou tzv. těhotenské gestózy?

V dřívějším názvosloví se termín gestóza používal pro onemocnění, která se vyskytovala v těhotenství, v gestaci.

8. Kdy poprvé ucítí žena pohyby miminka?

Pohyby plodu vnímá prvorodička od 20. týdne těhotenství, vícerodička asi o 2 týdny dříve. Pocity pohybů jsou však velmi subjektivní a snadno se zaměňují např. s pohyby cév.

9. Jak se zbavit zácpy v těhotenství?

Zácpa v těhotenství je častým jevem. Způsobuje jí nižší aktivita hladké svaloviny v celém zažívacím traktu, která je podmíněná hormonálně. Při úpravě stolice volíme spíše dietní metody - dostatek tekutin, ovoce, zeleniny..., z projímadel dáváme přednost šetrným přípravkům, které neškodí těhotné ani jejímu dítěti (např. glycerinové čípky).

10. Když ženu dlouhodobě trápí vysoký krevní tlak a otěhotní, je zde riziko potratu? 

Vysoký krevní tlak představuje závažný problém, který komplikuje těhotenství. Rizikem pro matku mohou být poruchy cévního zásobení mozku, srdeční selhání, oční komplikace, selhání jater, ledvin, někdy i závažné krvácení v průběhu těhotenství či porodu. Plod je ohrožen samovolným potratem, předčasným porodem, podvýživou a v těžkých případech až nitroděložním odúmrtím plodu.

Sdílej na facebooku
Autor: Věra Bláhová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku