A na podušce s ním také osm státních vyznamenání. Hercův otec během první světové války sloužil u námořnictva, malý Pierre tak měl v otci velký vzor a brzy kráčel v jeho šlépějích. Když mu bylo 11 let, vtrhli do Francie Němci.

Otec se zapojil do boje proti okupantům a matka s dětmi uprchla do malé vesnice Lesneven ukrýt se u sestry. Pierre už tehdy zkoušel »ostřelovat« německé vojáky podomácku vyrobeným prakem a pak – v pouhých 13 letech – se jako velký sympatizant generála Charlese de Gaulla zapojil do odboje a po nocích tajně pašoval šifrované zprávy.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Vinnetoua Pierra Brice: Na rakev se stojí fronty! David Turek, Jan Jedlička

V 16 letech s falešnými doklady utekl z domova a zapsal se na vojenskou námořní školu. Už jako devatenáctiletý bojoval v severní Africe, Alžírsku a v Indočíně, tedy na území dnešního Vietnamu.

„Bylo to v roce 1948. Byl jsem skoro dospělý. Naši nepřátelé byli krutí, ale takoví jsme byli i my,“ vzpomínal. Ocitl se v mnoha nebezpečných situacích, ale pokaždé přežil. Tak například výbuch miny jej vymrštil do vzduchu, po několika saltech se »rozplácl« na zem. Jako zázrakem však Brice vyvázl bez jediného zranění!

Domů se vrátil s třemi metály za statečnost, ale i s tragickými vzpomínkami na válku, která v něm zanechala traumata. I přes děsivé zkušenosti z války Brice zprvu hodlal u armády zůstat, zlákalo ho však herectví.

„Viděl jsem, jak mým spolubojovníkům museli amputovat části těla, zatímco já vyšel z boje nezraněn. Jsou to věci, na které nikdy nezapomenu. Ale dalo mi to do života i něco dobrého. V boji jsem vždycky věděl, že se mohu spolehnout na svoje kamarády a že mi vždycky pomohou,“ řekl Brice v jednom ze svých rozhovorů. Utrpení, které na bojištích zažil, považoval za extrémní zkušenost pro tělo i ducha, a jak přiznal, přivedlo ho to i blíž k Bohu.

Vinnetou u rakve neměl indiánskou čelenku, ale vyznamenání.
Autor: martin hykl

1. Zelený baret: Brice věřil, že mu nosí štěstí. „Chrání mě,“ svěřil se jednou.

2. Řád za zásluhy Spolkové republiky Německo: V roce 1992 ho dostal za boj proti chudobě.

3. Řád rytířů Čestné legie (2007)

4. Purpurové srdce 5. Medaile za udatnost

6. Vojenská medaile: Nejvyšší vyznamenání Francouzské republiky za chrabrost pro prosté vojáky a poddůstojníky. Důstojníkům se neuděluje.

7. Vojenský kříž za zásluhy

8. Koloniální medaile

9. Pamětní medaile za boj v Indočíně

Video
Video se připravuje ...

Nšo-či na pohřbu Vinnetoua Pierra Brice: Byl jako můj bratr! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
9 fotografií