Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Baterie v černé skříňce byla rok vybitá: Ani rok po zřícení boeing nenašli!

Autor: ČTK, haj - 
8. března 2015
10:32

Již uběhl rok od záhadného zmizení Boeingu 777 s 239 osobami na palubě, a letoun stále ještě nebyl nalezen. Pátrání znemožňuje zejména fakt, že baterie podmořského lokátoru, s jehož pomocí by se dal stroj společnosti Malaysia Airlines najít, je vybitá. Mohla být bez energie dokonce už rok před nehodou, jelikož byla prošlá.

Zveřejnění první souhrnné zprávy o letu číslo 370 přineslo děsivé odhalení. Zjistilo se, že baterie podmořského lokátoru, který by měl pomoci určit polohu zmizelého malajsijského letadla letu číslo 370, byla prošlá už rok před nehodou a mohla být vybitá. Stále však není jasné, proč k tragédii došlo.

 „Baterie podmořského lokátoru se vybila už rok před zmizením letadla,“ uvedli podle agentury AP vyšetřovatelé. Kvůli vybité baterii tak měli pátrači daleko menší šanci letadlo najít v Indickém oceánu. Zmizení letadla ale baterie způsobit nemohla.

Vše ostatní bylo podle podrobné zprávy zcela normální. Let jako každý jiný. Co se tedy stalo 8. března 2014 poté, co letoun odstartoval na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu, kam ale nikdy nedoletěl?

Zatím se ví pouze, že se stroj odklonil ze své trasy a vypnul se jeho radiolokátor. Podle leteckých expertů se letoun stočil na jih a zřítil se někde v odlehlé oblasti na jihu Indického oceánu.

V průběžné zprávě vyšetřovatelů, vydané v den prvního výročí od tragédie, je uvedeno, že s posádkou bylo vše v pořádku. Všichni (včetně podezíraného kapitána) byli odpočatí a v dobrém psychickém i fyzickém stavu. Vyšetřovatelé rovněž vylučují podezření na alkohol či drogy.

Čínský ministr zahraničí Wang I dnes ujistil, že pátrání po letu MH370 bude pokračovat. Austrálie a Malajsie, které se rovněž podílejí na koordinovaném pátrání, přitom v posledních dnech naznačily, že hledání trosek Boeingu 777 by mohlo být brzy zastaveno.

"Pátrání po MH370 bude pokračovat," řekl Wang na okraj schůze čínského parlamentu. "Dnešek musí být těžký den pro příbuzné těch, kteří byli na palubě," citovala Wanga agentura Reuters. "Naše srdce jsou s vámi," dodal. Vláda prý těmto lidem poskytne veškerou možnou pomoc.

Zmizení letounu, které je jednou z největších záhad v dějinách letecké dopravy, si dnes připomíná i Malajsie. V tamních nákupních centrech jsou vystaveny fotografie pohřešovaných a lidé k nim mohou psát vzkazy.

 

 

fotrpjotr ( 8. března 2015 11:09 )

Takže už předem připravené.

Zobrazit celou diskusi