Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matky, které nechtějí očkovat děti, mají smůlu: Školky mohou jejich děti odmítnout

Očkováním poskytnete imunitu nejen dítěti, ale celému kolektivu.
Očkováním poskytnete imunitu nejen dítěti, ale celému kolektivu.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: dce, ČTK - 
2. března 2015
14:27

Matka z Třebíčska podala ústavní stížnost, kvůli tomu, že jejího syna nepřijali do dvou různých školek. Jenže dítě nebylo plně očkováno a Ústavní soud dnes potvrdil, že právě očkování může stále platit za podmínku přijetí dítěte do mateřské školy. V minulosti právě toto nařízení vzbudilo velké ohlasy.

Očkování smí nadále zůstat podmínkou pro přijetí dítěte do mateřské školy. Ústavní soud nevyhověl návrhu na zrušení sporných paragrafů. Návrh částečně zamítl, částečně odmítl. Už před týdnem soudci jiným nálezem potvrdili, že ministerstvo zdravotnictví může určovat vyhláškou povinné vakcíny a že rodičům hrozí za nedodržení povinnosti pokuta až 10 000 Kč.

Ústavní stížnost kvůli školkám podala matka jménem svého syna. Nepřijaly jej dvě mateřské školy v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Matka v tom spatřovala porušení práva na předškolní vzdělání. Úplný zákaz přístupu zdravých dětí s nekompletním očkováním do mateřských škol považuje za nepřiměřený a iracionální. Matka nenašla zastání na úřadech ani u Nejvyššího správního soudu.

Celá nedůvěra v očkování pramení ze zfalšovaných studií o jeho škodlivosti. Matky často věří, že očkování způsobuje autismus, to ale nikdy nebylo potvrzeno. Naopak očkování již zachránilo život bezpočtu dětí na celém světě. Současný trend v odmítání vakcinace je velmi nebezpečný – děti bez nutných očkování totiž ohrožují své okolí!

jana1313 ( 2. března 2015 19:51 )

Pokud je mi známo, tak v současnosti žádné "rozvolnění" ohledně očkování hexavakcínou není možné a ani se vakcíny používané v hexavakcíně jednotlivě nevyrábějí, jelikož by se to farmaceutickým firmám nevyplatilo. Vím o několika případech, kdy matky žádaly o rozložení tohoto očkování a to i z důvodu že například očkování proti hepatitidě B, jak už tu někdo zmínil, je u tříměsíčních dětí neopodstatněné (a také je jednou z nejrizikovějších složek ve spojení s ostatními) a mohlo by k němu docházet až ve vyšším věku. Ani jedné z nich nebylo vyhověno s tím, že žádná alternativa hexavakcíny u nás není dostupná.

musoad ( 2. března 2015 18:15 )

Ano, o tom by se dalo polemizovat, přirozeně se dítě taky nesetká se všemi infekcemi hexavakcíny najednou. Ale rozvolnění schématu není problém, pokud je dítě naočkováno ve výsledku proti všemu. To pak PLDD dává potvrzení, že očkování sice probíhá jinak, ale probíhá a do věku 3 let, kdy děti chodí do školky, se to stihnout dá. Tento konkrétní případ, o kterém rozhodoval ÚS ale byl o tom, že rodiče dvě ze šesti vakcín nechtěli a zcela odmítli MMR vakcínu.

jana1313 ( 2. března 2015 17:40 )

Nebezpečná je právě ta kombinace vakcín. Výrobci se stále ohánějí jen neškodností každé jednotlivé vakcíny a tím, že byla schválena. Bohužel pokud je celek složen z jednotlivých schválených částí, k jeho používání už není potřeba schválení tohoto mixu ani testování jeho neškodnosti. Je to jako s Éčky v potravinách. Každé Éčko má svůj maximální limit, který nesmí být v potravinách překročen ale žádné nařízení už neupravuje počet různých Éček v potravinách, takže v některých potravinách se vyskytuje víc jak deset Éček z nichž mnohá osahují stejnou škodlivinu, což ve výsledku znamená, že v některých potravinách je ve skutečnosti limit některých škodlivých látek překročen až desetinásobně. Ale u potravin má člověk alespoň na výběr....

jana1313 ( 2. března 2015 17:27 )

Zaprvé je otázkou která očkování jsou skutečně nutná a o kterých je to jen tvrzeno v zájmu zisků farmaceutických firem. Zadruhé ty děti bez očkování by musel nejdřív někdo nakazit (což může i ty očkované, jelikož žádné očkování není stoprocentní, pouze to tak vypadá, jelikož jsou děti očkovány i proti tomu co jim nehrozí)aby mohly nakazit ty ještě neočkované. Tudíž ty ještě neočkované může právě tak nakazit ta samá osoba jako ty starší neočkované, případně i starší očkované. Tudíž primárním ohrožením nejsou starší neočkované děti, tím je dospělá osoba, která se i u nás může vzácně vyskytnout a může pocházet i z řad očkovaných dětí. Já osobně rozhodně nejsem primárně proti očkování ale jsem pro očkování s minimálním rizikem a pro možnost výběru očkovací látky. To co se u nás v současnosti děje, to není o dobru pro děti a o vymýcení nemocí, to je z 90% jen o zisku farmaceutických firem.

zigzag ( 2. března 2015 17:25 )

Nevìm kde jste vycetli, ze jsem proti ockovànì, jen reaguju na vetu z clànku, ze neockovanì jedinci jsou nebezpecnì pro okolì. Pokud se nesetkajì s nemocì tak nemuzou nikoho ohrozit a pokud ano tak v prvnì rade hrozì nebezpecì jim samotnym.

Zobrazit celou diskusi