Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Misska kritizovala prezidenta: Za básničku jí hrozí 2 roky vězení!

Autor: ČTK - 
25. února 2015
15:14

Bývalé miss Turecka a účastnici soutěže Miss World (26) hrozí stíhání a případně až dva roky vězení za zveřejnění satirické básně o tureckém prezidentu Erdoganovi! V souvislosti s Tureckem se však čím dál tím častěji hovoří o tom, zda tam nedochází k potlačování svobody slova. Turecká policie navíc dnes rozjela rozsáhlé zatýkání v souvislosti s údajnými odposlechy.

Šestadvacetiletou bývalou modelku Merve Büyüksaraç v lednu zadržela policie kvůli tomu, že dívka na svém účtu na síti Instagram citovala satirickou báseň zveřejněnou předtím humoristickým časopisem Uykusuz. Büyüksaraç odmítá, že by tím mohla Erdogana urazit.

Prokuratura tvrdí, že se misska dopustila urážky veřejného činitele, o případném stíhání rozhodne soud. Urážka hlavy státu je v Turecku trestným činem. V poslední době je paragraf hojně využíván a u soudu kvůli němu skončili například novináři nebo protivládní demonstranti.

Potlačují svobodu slova?

Turecko dlouhodobě čelí kritice, že potlačuje svobodu slova. Úřady přitvrdily zejména poté, co se v roce 2013 rozhořel korupční skandál kolem tehdejší Erdoganovy vlády, do které se zapletla řada lidí blízkých prezidentovi, včetně jeho synů. Tehdejší premiér a nynější prezident to označil za spiknutí vedené jeho ideovým odpůrcem, duchovním Fethullahem Gülenem, a zahájil velké čistky v justičním aparátu. Ze svých míst pak musely odejít tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů.

Právě na Edroganova největšího kritika Gülena přitom včera, tři měsíce před parlamentními volbami, vydal soud v Istanbulu zatykač. Údajně spolu s novinářem a někdejším policistou Emrem Usluem založil „ozbrojenou teroristickou organizaci“, informovala agentura DPA. Oba muži žijí trvale v USA. Gülen byl přitom dlouho Erdoganovým spojencem. Před více než rokem se ale situace obrátila právě při korupčním skandálu. 

Turecká policie znovu hromadně zatýkala

Turecká policie přitom nyní provedla také další rozsáhlý zásah kvůli údajně nelegálním odposlechům členů vlády, včetně Erdogana. Po celé zemi proto zatkla 37 lidí, má ale k dispozici zatykače pro celkem 54 osob, napsala agentura Reuters. Jde o další kolo zatýkání, které se od loňska dotklo už stovek lidí. Byli mezi nimi i policisté a prokurátoři, jež Erdogan považuje za příznivce svého ideového rivala Gülena a připisuje jim pokus o protivládní spiknutí. Vlny zatýkání se v Turecku pravidelně opakují i několikrát do měsíce.

 

Zobrazit celou diskusi