Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další podvodný e-mail vysává Čechům bankovní konta: Virus se maskuje jako Česká spořitelna

Hackeři se vytrvale snaží získat data z vašeho počítače. Jak se jim bránit? Pomůže jenom kvalitní antivirus
Hackeři se vytrvale snaží získat data z vašeho počítače. Jak se jim bránit? Pomůže jenom kvalitní antivirus  (Autor: istock.com)
Autor: dce - 
11. února 2015
21:00

V posledních dnech se do e-mailových schránek Čechů dostal další podvodný e-mail, který má za úkol doslova vysát veškeré finance na účtu příjemce. Tentokrát se mazaně maskuje za zprávu od České spořitelny. Za žádnou cenu ho však neotvírejte!

Po internetu se od pondělí šíří nová vlna podvodných e-mailů. Vydávají se za zprávu z e-shopu, který údajně uživateli strhl z účtu promeškané splátky. Vyzývá k otevření infikované přílohy.

Zpráva začíná slovy: „S politováním Vás informujeme, že banka obdržela od společnosti XYZ, u které jste dřív nakoupil na splátky a již obdržel následující zboží...“

Podle informací od uživatelů jsou při útoku zneužívány názvy společností Mall, Elektro Efekt či Hogner. Dá se předpokládat, že zneužitých názvů společností může být podstatně více. „Přílohu v žádném případě nestahujte ani neotevírejte a zprávu rovnou smažte! Obsahuje totiž škodlivý kód, který následně zaviruje váš počítač,“ upozorňují podle serveru Novinky.cz zástupci České spořitelny.

„Z množství a intenzity je zřejmé, že jde o jeden z nejmasivnějších e-mailových virových útoků v posledních měsících,“ podotkl Tomáš Charvát z Excella. Problém je navíc ve slušné úrovni celého e-mailu – chybí v něm gramatické chyby i nesrozumitelná čeština. V obětech tak nevzbudí nedůvěru. 

Škodlivý kód v napadeném počítači klientovi nabízí po přihlášení do internetového bankovnictví instalaci mobilní aplikace. Důrazně upozorňujeme, že Česká spořitelna žádnou takovou bezpečnostní aplikaci nenabízí,“ uvedli dále zástupci České spořitelny.

Na novém útoku je opět nepříjemné to, že útočníci používají existující e-mailové adresy a v řadě případů se jim tak daří způsobovat problémy společnostem, které nejen že takovýto e-mail neodeslaly, ale ani neví, že jejich e-mail byl k tomuto účelu zneužit.

V minulosti přicházely do schránek tuzemských uživatelů například e-maily tvářící se jako informace o zásilce České pošty nebo výzvy k úhradě dluhu od exekutora. Podle loňského průzkumu společnosti Intel e-mailovou zprávu od podvodníka již dostaly tři čtvrtiny Čechů. O svou on-line identitu nebo osobní data přišlo 13 procent uživatelů.

janina7777 ( 11. února 2015 22:51 )

správně virus česká spořitelna to jsou největší bankovní kur vy co existujou!!!!!!!!!!

mopsamanda ( 11. února 2015 21:44 )

Mě to přišlo včera do práce jako od společnosti Euronics, hned jsem to smázla a upozornila kolegyně. Odpoledne už bylo na webu naší společnosti varování.

Zobrazit celou diskusi