Tradiční perníčky

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 2 až 3 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz...)
  • 145 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu

na polevu:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Hladkou mouku společně s moučkovým cukrem prosejte na vál, přidejte mleté koření, vejce, med a změklé, na kousky nakrájené máslo. Ručně vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte do lednice do druhého dne odležet.
Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujte různé tvary. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi 12 minut.

Upečené perníčky nechte vychladnout a ozdobte cukrovou polevou podle vlastní fantazie. Polevu připravíte tak, že utřete bílky s prosátým cukrem a po kapkách přidáte citronovou šťávu. Míchejte, dokud nebudete mít hladkou a lesklou polevu.

Ořechové perníčky

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 250 g medu
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 500 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • 6 lžic másla
  • 2 balíčky prášku do perníku
  • kůra z 1 citronu
  • vejce na potření
  • případně mandle na ozdobení

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 180°C asi tak 15-20 minut. Po vyndání z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.

Perníčky s kávou

Budete potřebovat:

  • 800 g hladké mouky
  • 200 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička koření do perníku
  • 100 g rostlinného tuku na pečení
  • 50 ml černé kávy
  • 3 vejce
  • vejce na potření

Postup:

Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, med, kávu, sodu, koření a vejce. Všechny suroviny smíchejte, důkladně propracujte na tuhé těsto a nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte různé tvary. Můžete do nich udělat malou dírku, aby se pak daly zavěsit. Dejte je na plech a pečte při 160 °C asi 15 minut. Po upečení nechte perníčky vychladnout.

Medové perníčky

Budete potřebovat:

  • 65 dkg hladké mouky
  • 24 dkg práškového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky kakaa
  • 5 dkg rozpuštěného tuku
  • 2 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, anýz - utlučeme najemno ve hmoždíři nebo koupíme již hotovou směs)
  • 4 lžíce medu

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 180°C asi tak 15-20 minut. Po vyndání z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky necháme vychladnout a zdobíme bílkovou polevou.

Perníčky z Cách

Kořeněné sušenky z Cách se podobají našim tradičním perníčkům. Liší se ale tvarem a hlavně kořením. Rozhodně si vás získají lehounce štiplavou chutí a omamnou vůní.

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g medu
  • 50 g cukrkandlu
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého anýzu
  • ¼ mletého koriandru
  • ¼ kardamomu
  • špetku pepř
  • 50 g cukrkandlu
  • 50 g jemně posekané kandované pomerančové kůry
  • lžičku sody

Postup:

Cukrkandl najemno posekejte v robotu. Mouku promíchejte s kořením a lžičkou sody. Do mouky postupně zapracovávejte med, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto, následně přidejte cukrkandl a kandovanou kůru a ještě propracujte. Těsto nechte v lednici alespoň den odpočívat.

Pokud máte dřevěné formičky, vždy je vysypte moukou, zatlačte do nich kousek těsta a následně vyklepněte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud formičky nemáte, těsto vyválejte a vykrajujte libovolné tvary, dozdobit je můžete mandlemi. Pečte cca 12 minut při 200 °C. Perníčky jsou nejlepší po rozležení, nechte je odpočívat tedy alespoň jeden týden.