Tradiční perníčky
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 2 až 3 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz...)
- 145 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce tekutého medu
na polevu:
- 300 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup:
Hladkou mouku společně s moučkovým cukrem prosejte na vál, přidejte mleté koření, vejce, med a změklé, na kousky nakrájené máslo. Ručně vypracujte hladké těsto, zabalte ho do folie a dejte do lednice do druhého dne odležet.
Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm a vykrajujte různé tvary. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi 12 minut.
Upečené perníčky nechte vychladnout a ozdobte cukrovou polevou podle vlastní fantazie. Polevu připravíte tak, že utřete bílky s prosátým cukrem a po kapkách přidáte citronovou šťávu. Míchejte, dokud nebudete mít hladkou a lesklou polevu.
Ořechové perníčky
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 250 g medu
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 500 g práškového cukru
- 5 vajec
- 6 lžic másla
- 2 balíčky prášku do perníku
- kůra z 1 citronu
- vejce na potření
- případně mandle na ozdobení
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 180°C asi tak 15-20 minut. Po vyndání z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.
Perníčky s kávou
Budete potřebovat:
- 800 g hladké mouky
- 200 g medu
- 300 g práškového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička koření do perníku
- 100 g rostlinného tuku na pečení
- 50 ml černé kávy
- 3 vejce
- vejce na potření
Postup:
Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, med, kávu, sodu, koření a vejce. Všechny suroviny smíchejte, důkladně propracujte na tuhé těsto a nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte různé tvary. Můžete do nich udělat malou dírku, aby se pak daly zavěsit. Dejte je na plech a pečte při 160 °C asi 15 minut. Po upečení nechte perníčky vychladnout.
Medové perníčky
Budete potřebovat:
- 65 dkg hladké mouky
- 24 dkg práškového cukru
- 2 celá vejce
- 1 lžička sody
- 2 lžičky kakaa
- 5 dkg rozpuštěného tuku
- 2 lžičky perníkového koření (hřebíček, skořice, anýz - utlučeme najemno ve hmoždíři nebo koupíme již hotovou směs)
- 4 lžíce medu
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Z těsta vyválíme silnější placku z které vykrajujeme různé tvary. Pečeme na pečícím papíře ve vyhřáté troubě na 180°C asi tak 15-20 minut. Po vyndání z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky necháme vychladnout a zdobíme bílkovou polevou.
Perníčky z Cách
Kořeněné sušenky z Cách se podobají našim tradičním perníčkům. Liší se ale tvarem a hlavně kořením. Rozhodně si vás získají lehounce štiplavou chutí a omamnou vůní.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 250 g medu
- 50 g cukrkandlu
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky mletého anýzu
- ¼ mletého koriandru
- ¼ kardamomu
- špetku pepř
- 50 g cukrkandlu
- 50 g jemně posekané kandované pomerančové kůry
- lžičku sody
Postup:
Cukrkandl najemno posekejte v robotu. Mouku promíchejte s kořením a lžičkou sody. Do mouky postupně zapracovávejte med, dokud nevznikne kompaktní hladké těsto, následně přidejte cukrkandl a kandovanou kůru a ještě propracujte. Těsto nechte v lednici alespoň den odpočívat.
Pokud máte dřevěné formičky, vždy je vysypte moukou, zatlačte do nich kousek těsta a následně vyklepněte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud formičky nemáte, těsto vyválejte a vykrajujte libovolné tvary, dozdobit je můžete mandlemi. Pečte cca 12 minut při 200 °C. Perníčky jsou nejlepší po rozležení, nechte je odpočívat tedy alespoň jeden týden.