ONLINE CHAT
Jak úspěšně léčit a vyléčit zánět dásní? Chodím pravidelně k dentální hygienistce, přesto mi zánět vznikl. Děkuji za odpověď.(Ivana)
Foto
Příčinou zánětu dásní je většinou přítomnost zubního povlaku nebo zubního kamene. Nevím, jestli máte zánět dásní pouze na jednom místě nebo v celé dutině ústní. Pokud by byl pouze na jednom místě, mohla by být příčinou také špatně zhotovená výplň nebo korunka. Pokud je zánět dásní v cemé dutině ústní, bylo by dobré zkontrolovat vaše návyky v oblasti dentální hygieny a zjistit, jestli máte dobře odstraněný zubní kámen. Toto vše by měla provést dentální hygienistka.
Na předních zubech mám keramické korunky. Při čištění cítím zápach na kartáčku. Je to normální? Pomůže návštěva dentální hygienistky? Děkuji.(Iveta)
Foto
Zápach na kartáčku při pravidelním čištění normální není. Nevím, jak jsou korunky staré, bylo by dobré, aby váš zubní lékař zkontroloval jejich stav prohlídkou, eventuálně rentgenologicky, a posoudil, jestli tam nejsou nějaké spáry, ve kterých by se mohl usazovat povlak. Rozkládající se povlak by mohl způsobovat zápach na kartáčku. Důležité také je, jestli používáte mezizubní kartáčky.
Dobrý den, před 8 měsíci mi můj lékař vyvrtal kaz a dal fotokompozitní výplň. Od té doby se mi, ale čas od času stane, že mě tento zub při vehementnějším žvýkání zabolí, začnu ho tedy ,,šetřit" a bolest časem zmizí. Je to v pořádku? Děkuji za odpověď.(Hanka)
Foto
Dobrý den, u hlubokých výplní se někdy může vyskytovat takzvaná pooperační citlivost, která může přetrvávat i několik měsíců. Důležité je, aby pod výplní nebyl přítomen kaz a výplň nebyla vysoká (byla takzvaně vyartikulovaná). Pokud by vaše potíže stále přetrvávaly a neustupovaly, doporučuji stav zkonzultovat s vaším zubním lékařem.
Dobrý den, nekouřím a kávu také nepiju, přesto mám moc žluté zuby. Jakou metodu profi bělení považujete za nejlepší? Ješte se mi na 4 dolních zubech vyskytly žluto hnědé skvrny. Má zubařka mi příčinu nezjistila a jako kosmetické řešení nabízí povrh zaplombovat bílou plombou. Děkuji za odpověď.(Hanka J.)
Foto
Dobrý den, doporučuji provést ordinační bělení, které je možno eventuálně doplnit domácím bělením zubů. Je možné, že žlutohnědé skvrny, které popisujete, po bělení nezmizí, ale naopak se zvýrazní. Potom by bylo vhodné je ošetřit bílou (fotokompozitní) výplní. Tyto výplně je vhodné zhotovit až s určitým časovým odstupem po bělení - po ustálení barvy zubů.
Dobry den prajem.pisete o lieceni paradentozy...da sa vobec vyliecit?..ako sa lieci?.. Mal som tiez zubni kamen, ktory davam odstranovat a odkedy pouzivam Listerin, ktory mimochodom perfektne odstranuje povlak v ustach, tak mam toho kamena menej. Zacina sa mi kyvat spodny zub...co robit? (Frantisek)
Foto
Dobrý den, pokud máte parodontitidu, měl byste být v pravidelné péči jak vašeho zubního lékaře, tak dentální hygienistky. Při pečlivé profesionální péči a pečlivé domácí ústní hygieně pacienta se dnes dá parodontitida velmi dobře léčit a pokud pacient přijde v pokročilejším stádiu, tak se alespoň dá stav parodontitidy stabilizovat. Váš kývající zub je potřeba rentgenologicky vyšetřit a zjistit, jestli má smysl se ho snažit zachránit nebo bude vhodnější ho vytrhnout.
Mám po čtyřicítce a začaly mi při čištění zubů krvácet dásně. Koupil jsem si v lékárně ústní vodu proti paradentóze a krvácivosti dásní, krvácení po týdnu vyplachování úst ustalo. Lze to považovat za "vyřešení problému"? Na druhou stranu mi vznikl problém - z ústní vody mi zčernaly mezery mezi zubami - vnitřní strana zubů, a čištěním to nelze odstranit. Jak se toho zbavit a mít zase čistý úsměv? Vypadá to totiž, jako kdybych měl mezi zuby kousky jídla.(Alan Neubauer)
Foto
Zastavení krvácení z dásní pouze pomocí ústní vody rozhodně nelze považovat za vyřešení problému. Bylo by určitě dobré podrobněji vyšetřit stav vašich dásní, eventuálně ústup kosti v případě parodontitidy. Co se týká zbarvení zubů po používání ústní vody, je to většinou způsobeno přítomností chlorhexidinu v ústní vodě. Tyto ústní vody by se neměly dlouhodobě používat. Pigmenty usazené na zubech by vám měla odstranit dentální hygienistka.
Dobrý den,trpím na záněty dásní,občas dost bolestivé.Můj zubař mi na otázku zda mám navštívit dentální hygienu řekl že je to vyhazování peněz.Tak bych chtěla vědět váš názor.Děkuji K.(Kytinka)
Foto
Dobrý den, s názorem vašeho zubaře nesouhlasím. Návštěvy dentální hygieny rozhodně nejsou vyhazování peněz a patří k moderní stomatologii. Zrovna v případě zánětu dásní vám může dentální hygienistka pomoci problém vyřešit.
Při sportovní aktivitě jsem si vyrazila 3 přední zuby, nemám moc financí. Řešit budeme 1,2,3 vpravo i vlevo, tj. 6 zubů. Jaký je estetický rozdíl mezi pryskyřičnými náhradami a metalokeramikou, ze které mám již můstky? Co mi doporučujete? Mám 60 roků...(Hanka)
Foto
Náhrady předních zubů se dnes většinou z důvodu estetiky řeší celokeramickými korunkami, které jsou nejestetičtější. Metalokeramika je určitě estetičtější než pryskyřičné korunky nebo můstky. Problém u pryskyřičných můstků je s jejich pevností, používají se pouze jako provizortní řešení.
Dobrý den, mého syna (10) velmi pečlivě hlídám při čištění zubů, přesto je mu ráno velmi nepěkně cítit z pusy. Co děláme špatně?(Novotná)
Foto
Dobrý den, u dětí je zápach z úst poměrně častý. Doporučuji syna při čištění nejen hlídat, ale eventuálně po něm i zuby dočišťovat. Samozřejmě byste měli vyloučit přítomnost kazů v zubech, což může být příčinou zápachu z úst.
Dobrý den, můžete mi poradit při výběru mezizubních kartáčků? (Jarmil)
Foto
Dobrý den, v našem zubním centru pacientům doporučuje mezizubní kartáčky TePe nebo Curaprox. Důležitá je správná velikost mezizubního kartáčku, kterou by měla určit dentální hygienistka.
Dobrý den. Nad 4-5 vpravo nahoře se mi dělá zánět v dásni. Zubařka dáseň vždy rozřízne, dá tam dren. Na chvíli to pomůže a za chvíli je tam zánět zase. Zuby jsou mrtvé a mají křivé kořeny. Co bych mohla ještě udělat, abych se zánětu zbavila bez "vysekávání" obou zubů? (Leiah)
Foto
Dobrý den, je potřeba udělat rtg vyšetření kořenů těchto zubů, zjistit, jestli zuby mají kořenové výplně a jestli jsou tyto výplně kvalitně zhotovené. Pokud ne, bylo by možné tyto výplně předělat a tím vyléčit zánět nad zuby.
Dobrý den, jsem velice citlivá na studená jídla a nápoje a také na sladké pochutiny zvláště čokoládu. Lze tomu zabránit nebo alespoň bolest zmírnit ? Děkuji(Romana)
Foto
Je potřeba vyloučit, jestli citlivost vašich zubů není způsobena přítomností kazů. Pokud ano, je potřeba tyto kazy ošetřit. Pokud je citlivost způsobena pouze odhalenými zubními krčky, je možné vyzkoušet pasty nebo ústní vody na citlivé krčky. Při větších defektech na krčcích zubů je možné tyto krčky potáhnout bílou (fotokompozitní) výplní.
Dobrý den ,je opravdu dobré navštěnovat hygienu jak doporučují zubaři,dá se tím zabranit paradentoze.Děkuji(Sára nová)
Foto
K moderní stomatologii rozhodně patří návštěvy dentální hygienistky. Pravidelnými návštěvami dentální hygieny a dodržováním správné domácí ústní hygieny se opravdu dá zabránit parodontitidě.
Moje zubní hygienistka mi doporuila používat mezizubní kartáčky. Je to opravdu nutné používat je každý den?(Roman Kuneš)
Foto
Ano, mezizubní kartáčky je opravdu vhodné používat každý den. Stačí jedenkrát denně.
Aká je súvislosť stravy a paradentózy. Akú stravu by Ste odporúčali na predchádzanie paradentózy?(Eva Deneková)
Foto
Pokud se stravujete obvyklým způsobem a jíte běžné potraviny, nemá složení stravy na parodontitidu žádný významný vliv. Je potřeba zdůraznit, že nejdůležitější v předházení parodontitidy je pečlivá dentální hygiena.
čistím si zuby ráno a večer a přes den jen vodou je to správné a někdy se taky objeví zápach z úst to použiji žvíkačku,děkuji za odpověd.(Pavlína)
Foto
U čištění zubů je nejdůležitější mechanické očištění zubního povlaku. Jako pomocný prostředek a zároveň prostředek, který osvěžuje dech se na kartáček dává zubní pasta. Zkuste kromě vody přidat na kartáček také zubní pastu. Zdůrazňuji ale, že nejdůležitější je technika čištění zubů, na zubní pastě tolik nezáleží.
Dobrý den,ráda bych se zeptala, zda "umrtvovací" vložky do zubů jsou bezpečné. Dočetla jsem se, že obsahují karcinogenní látky. Děkuji za odpověď (Magda)
Foto
Dobrý den, "umrtvovací" vložky do zubů se dnes prakticky již nepoužívají. Zuby se umrtvují (devitalizují) v lokální anestézii bez použití těchto vložek.
Dobrý den, co dělat, abych se zbavila bílého povlaku na jazyku?Používám stěrku na jazyk, ale nepomáhá to. Nemůže to značit, že jsem vnitřně nemocná?(Ivana)
Foto
Dobrý den,pokud máte trvale povlak na jazyku, mohlo by to být skutečně způsobeno nějakým celkovým onemocněním. Doporučuji návštěvu vašeho praktického lékaře.
Stále mi krvácejí dásně, hlavně pravá strana. Používám i PARODONTAX 0,2%, pravidelně čistím zuby, pořád mám žvýkačku. Když čistím zuby nití, tak celé je mám od krve. Co dělat, pomozte. Ďěkuji.(Vendula)
Foto
Doporučuji vyšetření dásní u dentální hygienistky a rozhodně používání mezizubních kartáčků, jejichž správnou velikost a typ by vám měla vybrat právě dentální hygienistka.
Dobrý deň, chodím pravidelne 2x do roka na dentálnu hygienu. Ale už po mesiaci mám usadeniny zubného kameňa na vnútornej strane zubov, pritom si pravidelne čistím chrup niekoľkokrát za deň. Mám aj v slinných kanálikoch kameň, ktorý nemám odvahu operatívne si dať odstrániť. Moje problémy sú v zložení slín? Čo by sa dalo urobiť, aby sa zubný kameň netvoril. pritom zuby mám dobré, mám 55 rokov a jednu plombu zatiaľ.(Cyril)
Foto
Dobrý den, jediné, co můžete udělat, je dodržovat opravdu superpečlivou dentální hygienu a pravidelně navštěvovat dentální hygienistku, která vám vždy odstraní přítomný zubní kámen. Složení slin může opravdu ovlivňovat tvorbu zubního kamene.
Manželovi je trvale cítit z úst, jako při zánětu dásní. Stomatolog , ale v ústech nic nenašel. Je mu cítit i bezprostředně i po vyčištění zubů. S žaludkem nic nemá. Na koho se má obrátit.(Vlasta)
Foto
Důležité je, aby bylo provedeno opravdu podrobné stomatologické vyšetření, včetně rentgenologického. Musí se vyloučit jak přítomnost kazů, tak parodontitidy. Váš manžel musí mít perfektní ústní hygienu - měl by pravidelně navštěvovat dentální hygienistku, neměl by mít v ústech zubní kámen a určitě by měl používat mezizubní kartáčky. Pokud je toto všechno dodrženo a zápach z úst přetrvává, doporučuji vyšetření u praktického lékaře, který by se měl zaměřit na celkové choroby, které mohou způsobovat zápach z úst.
Dobrý den, jaký zubní kartáček je nejlepší? Děkuji.(Alena)
Foto
Nejlepší zubní kartáček poznáte podle toho, že má malou hlavičku, rovný zástřih vláken a je měkký. Na značce už tolik nezáleží.
Zajimalo by mě co je správně PARAdentoza nebo PAROdentoza.Setkávám se s oběma výrazy?Děkuji(Eva Purná)
Foto
Správný název je parodontitida.
Dobrý den,chci se zeptat jak často se má ze zubů sundávat kámen a zda je to vůbec nutné.Děkuji(Helena Novotná)
Foto
Dobrý den, zubní kámen je opravdu nutné ze zubů pravidelně odstraňovat. V našem zubním centru přicházejí pacienti na pravidelné odstraňování zubního kamene alespoň dvakrát za rok. U některých pacientů interval mezi jednotlivými návštěvami zkracujeme na čtyři měsíce.
Dobrý deň, mám citlivé zuby na teplé, na studené, na pomaranč,mandarinku...Zubár nič na zuboch vadné nevidí. Čím to je?(milica)
Foto
Dobrý den, příčiny této citlivosti mohou být různé, v každém případě by se u vás měly zhotovit preventivní rentgenové snímky, aby se vyloučila přítomnost mezizubních kazů nebo kazů pod výplněmi. Citlivost samozřejmě mohou také způsobovat obnažené krčky zubů.
Dobrý den pane doktore, trpím paradentozou, opakovaně mě lékařka dělala Vector, zuby se usadily,nehýbou se,dásně zrůžověly,pravidelně zuby čistím dvěma kartáčky + mezizubním,používám pastu Parodontax, moje otázka, dá se jako prevence používat třeba nějaké bylinky, tinktury atd., stále se mě tvoří dost zubní kámen...Děkuji za odpověď (Iva,Brno)
Foto
Dobrý den, na tvorbu zubního kamene rozhodně nemají vliv nějaké bylinky nebo tinktury. Na jeho tvorbu má opravdu největší vliv pečlivá dentální hygiena. Pokud se vám zubní kámen tvoří, je nutné pravidelně chodit na jeho odstraňování k dentální hygienistce.
Co mám dělat, když mi často teče krev z dásní, a občas jsou dásna bolestivé. No a samozřejmě mi hodně zapáchá z úst? Děkuji.(Lubomír)
Foto
Měl byste navštívit dentální hygienistku, která by vám jednak odstranila zubní kámen a jednak vás instruovala o správné dentální hygieně. Měl byste například rozhodně používat mezizubní kartáčky, jejichž velikost vhodnou pro vás určí právě dentální hygienistka. Uvidíte, že by se vše potom mělo zlepšit.
Je velmi časté, že zápach z úst je způsoben "čepy" na mandlích?(Kampa)
Foto
Ano, čepy na mandlích mohou být jednou z příčin zápachu z úst.
Zdravím, zuby si pečlivě čistím kartáčkem od shora dolů i mezizubním včetně výplachů po čištění. Stejně mě paradentóza a záněty neminula! Nemyslíte že má z 80% největší vliv genetika po rodičích? Děkuji za odpověď.(Božena)
Foto
Dobrý den, je prokázáno, že parodontitida opravdu není dědičné onemocnění. Genetika se může pouze podílet na složení slin, imunitě, postavení zubů v dutině ústní. Rodinné zvyklosti se zase podílejí na stravovacích návycích a návycích v oblasti dentální hygieny, ale dědičnost se rozhodně nepodílí na přítomnosti zubního povlaku v ústech.
Dobrý den, jak je možné vyřešit začínající paradentózu bez návštěvy zubaře? Děkuji za odpověd(Martina)
Foto
Dobrý den, myslím, že pokud u vás začíná parodontitida, bylo by dobré léčbu koordinovat s vaším zubním lékařem a určitě by se do této léčby měla zapojit také dentální hygienistka. V každém případě byste měla mít perfektní hygienu dutiny ústní.
Mám problém s obnažováním krčků. Je to dědičné, nebo to má příčinu? Zubařka tvrdí, že mám obroušené dásně. Dá se s tím něco dělat? Děkuji(Jarka, Morava)
Foto
Obnažování krčků není dědičné, většinou je příznakem parodontitidy, ale může být také způsobeno nevhodnou technikou čištění zubů. Tuto techniku byste měla probrat s dentální hygienistkou. Pokud se zjistí, že příčinou obnažování krčků je parodontitida, je samozřejmě nutné ji léčit.
DOBRÝ DEN BERU SPOUSTU LÉKŮ A PŘES DENNÍ HYGIENU TRPÍM ZÁPACHEM Z ÚST .CO STÍM ?(MONIKA HOMÁRKOVÁ)
Foto
Dobrý den, užívání některých léků může způsobovat zápach z úst a stejně tak jej mohou způsobovat některá celková onemocnění. Měla byste tento probmém zkonzultovat s vaším praktickým lékařem, ale v každém případě bych ještě doporučoval vyšetření u zubního lékaře a návštěvu dentální hygienistky.
Dobrý den, jak se zbavit zápachu z úst? Děkuji(E.Černá)
Foto
Dobrý den, nejdříve je potřeba zjistit, proč je u vás zápach z úst přítomen. Nejčastější příčinou zápachu z úst je špatná dentální hygiena, eventuálně přítomnost kazů nebo parodontitidy v dutině ústní. Doporučuji tedy vyšetření u zubního lékaře a návštěvu dentální hygienistky. Pokud se zjistí, že příčina je jinde, je nutné myslet také na možnost, že zápach z úst mohou způsobovat některá celková onemocnění jako například diabetes,zánět dýchacích cest nebo onemocnění jater.
Dobrý den. Moje devítiletá vnučka má velmi často váčky. Její zubař ve chvíli, kdy se jí udělá kaz v zubu a začne bolet, zub vytrhne. Prý kazy na takových zubech nestojí za to, opravovat. Neopravuje ani malé kazy, maximálně kaz odvrtá, ale díru nezadělá. Říká, že se to teď takto dělá. Mně se tento postup moc nelíbí, ale rodiče ho akceptují. Nemůže častý výskyt váčků souviset i s tímto postupem? Jak jim předcházet? Děkuji a přeji hezký den.(Markéta)
Foto
Dobrý den, je důležité spravovat kazy i v dočasném chrupu. Rodiče by měli chodit s dítětem na pravidelné prohlídky a zubní lékař by měl kazy v mléčném chrupu ošetřovat dokud jsou malé, a tím pádem by nemělo docházet ke vzniku váčků pod zuby. Určitě je důležité zdůraznit význam pečlivé zubní hygieny u dítěte. Tím je možné zabránit jak vzniku zubního kazu, tak následně váčku.
Dobrý den, lékařka mi řekla, že mám pod stoličkou ( mrtvý zub ) váček několik let. Nyní mi ho chce vytrhnout. Nemám žádné problémy, zub nebolí. Je to nutné ? děkuji za odpověď Kamila(Kamila77)
Foto
Dobrý den, na prvním místě bych se snažil zub zachránit pečlivým ošetřením kořenových kanálků. Samozřejmě neznám podrobně stav vašeho zubu, ale vytržení zubu bych považoval až za poslední možnost. Rozhodně bych ale nedoporučoval zub s váčkem ponechávat bez ošetření.
Dobrý den, prosím mám dotaz jak se zbavit krvácení dásní. Zkoušela jsem již Herbadent, šalvěj, ústní vodu Dr. Landy Stále mi nic nepomáhá.-. K zubnímu lékaři chodím pravidelně, pan doktor mi řekl,že to bývá a že to hodně lidem krvácí dásně.. Prosím poraďte mi něco, čím bych mohla to krvácení zastavit. Děkuji předem Fojtíková Blanka(Fojtíková Blanka)
Foto
Dobrý den, to, že lidem hodně krvácejí dásně, je sice pravda, ale rozhodně tento stav není v pořádku. Pokud váš zubní lékař nechce tento stav řešit, měla byste se poradit s jiným stomatologem a určitě byste měla navštívit dentální hygienistku.
Používám zubní pastu parodontax,taktéž ústní vodu stejného názvu.při čištění neustále plivu krev.stomatologické mi opakuje,že nemám parodontózu.co s tím?díky.(kateřina schvalování,havířov.)
Foto
Doporučuji navštívit dentální hygienistku, aby se zjistilo, jakým způsobem a čím vším provádíte dentální hygienu. Rozhodně byste měla používat mezizubní kartáčky a eventuálně absolvovat podrobnější vyšetření stavu vašich dásní.
Dobrý den,U dvou zubů /špičák a horní stolička/ mám obnažený krček a s tím spojené problémy a bolesti při jídle. Citrusům a vůbec kyselým jídlům se vyhýbám. Lze to spravit se současným zachováním zubů a jak. Mám 74 roků. Děkuji za odpověd a přeji příjemný den. (Hana Kužílková)
Foto
Dobrý den, obnažené krčky lze překrýt bílou (fotokompozitní výplní) a tím problém s citlivostí odstranit. Pokud na krčcích není velký klínovitý defekt, někdy může stačit pouze používání pasty a ústní vody na citlivé zubní krčky.
Dobrý den. Moje zubařka odešla do důchodu a po dlouhém hledání jsem konečně objevila jednu zubařku, která registruje nové pacienty. Posílá mě nejprve k zubní hygienistce, která je však s ohledem na výši mého důchodu velice drahá. Mohu ji odmítnout nebo je možnost, že toto hradí pojišťovna/jsem u vojenské zdr.pojišťovny/. Děkuji za odpověď.(Božena Benešová)
Foto
Návštěvu u dentální hygienistky samozřejmě můžete odmítnout, já bych to ale nedělal, protože péče dentální hygienistky je velice důležitá. Pokud vím, péče dentálních hygienistek není hrazena zdravotními pojišťovnami.
ano jak se zbavit zapachu z ust?(jarmila)
Foto
Nejčastější příčinou zápachu z úst je špatná dentální hygiena, proto doporučuji navštívit dentální hygienistku, eventuálně pokud jste dlouho nebyla u zubního lékaře, provést podrobné stomatologické vyšetření na přítomnost kazů či parodontitidy.
Zuby si čistím dobře, používám i dentální nit, používám i tzv.škrabku na čištění jazyka, přesto cca za hodinu po čištění zubů mám problém se zápachem z úst. Každodenně, celodenně. Poraďte mi.(Julie)
Foto
Dobrý den, doporučuji nejdříve zjistit, jaká je příčina zápachu z úst. Nejlépe vyšetřením u vašeho zubního lékaře. Pokud se zjistí, že příčina není v dutině ústní, měla byste problém zkonzultovat s vaším praktickým lékařem.