Osmadvacetiletá Dylan Farrow tvrdí, že režisér ji sexuálně napadl coby sedmiletou poté, co ji se svou tehdejší partnerkou Miou Farrow adoptovali. K incidentu prý došlo v roce 1992, sdělila mladá žena v otevřeném dopisu, který byl v sobotu zveřejněn na blogu sloupkaře amerického listu The New York Times. Farrow tvrdí, že se rozhodla promluvit, protože Hollywood filmaře nadále oceňuje.

"Když mi bylo sedm let, Woody Allen mě vzal za ruku a odvedl mě do tmavého podkroví podobného šatně. Řekl mi, abych si lehla na břicho a hrála si s bratrovým elektrickým vláčkem. Pak mě sexuálně napadl," píše Farrow. Dívce prý říkal, že je to jejich tajemství, a sliboval jí, že pojedou do Paříže a ona bude hrát v jeho filmech. "Co si pamatuji, dělal mi otec věci, které se mi nelíbily," tvrdí dále a pokračuje:

"Nelíbilo se mi, když se mnou zůstával sám, strkal mi hlavu do klína a nutil mne spát s ním pod jednou peřinou. Držel mi své prsty v mých ústech. Vzpomínám si, jak jsem se před ním schovávala do koupelny, ale on mě nepřestával hledat, dokud mne nenašel. Vím, že byl vyšetřován za podobné excesy s mojí sestrou, ale myslím, že to byl pouze zastírací manévr, aby se nepřišlo na to, co dělal se mnou."

Video
Video se připravuje ...

Adoptovaná dcera Allena: Dal mi hlavu do klína! Tomáš Polák, Reuters

The New York Times uvedl, že Allen se k věci odmítl vyjádřit.

Úřady filmaře kvůli údajnému incidentu z roku 1992 vyšetřovaly již dříve a nakonec se jej rozhodly neobvinit. Obvinění tehdy vznesla Mia Farrow, která předtím s Allenem 12 let žila.

Nejnovější obvinění se objevilo nedlouho poté, co Allen při předávání filmových cen Zlatý glóbus obdržel cenu Cecila DeMilla za celoživotní dílo.

Celý dopis Dylan Farrow adresovaný The New York Times:

"Který film od Woodyho Allena máte nejraději? Než odpovíte, měli byste něco vědět: když mi bylo sedm let, Woody Allen mě vzal za ruku a vedl mě do temného kamrlíku v podkroví našeho dvoupatrového domu. Řekl mi, abych si lehla na břicho a hrála si s bratrovým elektrickým vláčkem. Pak mě sexuálně napadl. Při tom na mě mluvil, šeptal, že jsem hodná holka, že to bude naše tajemství. Sliboval, že pojedeme do Paříže a udělá ze mě hvězdu, když budu hrát v jeho filmech. Vybavuji si, jak jsem jen zírala na ten vláček, soustředila jsem se jen na to, jak jezdí pořád dokola. Dosud se na žádný dětský vláček nemohu ani podívat.

Pamatuji si, že mi otec dělal věci, které se mi nelíbily. Vadilo mi, jak často mě bral pryč od mámy, sourozenců a kamarádů, jen abychom spolu byli sami. Nelíbilo se mi, jak mi pořád strkal palec do pusy. Nelíbilo se mi, když jsem s ním musela chodit do postele pod deku, kde byl jen ve slipech. Bylo mi hrozně, když mi svlékl kalhotky a položil hlavu do mého klína. Cítila jsem, jak se hluboce nadechuje a vydechuje. Schovávala jsem se před ním, kde to jen šlo – zamykala jsem se v koupelně, zalézala jsem pod postel, ale vždycky mě našel. Ty ošklivé věci se děly tak často, až mi to přišlo normální. Vše tak dokonale skrýval před matkou, která by mě chránila, kdyby to jen tušila. Vsugerovala jsem si, že se tak asi běžně chovají otcové k dcerám. Už to nedokážu dál držet v tajnosti.

Zeptala jsem se matky, jestli jí její otec dělal věci, které Woody Allen dělal mně. Její odpověď jsem tehdy nepochopila, už si ji nepamatuji. Taky jsem netušila, jakou bouři to, že jsem jí o tom řekla, rozpoutá. Nevěděla jsem, že otec využije svého skandálního vztahu s mojí sestrou k tomu, aby přebil věci, které dělal mně. A nenapadlo mě, že mu můžou uvěřit, když moji matku nazval lhářkou za to, že se mě snažila chránit. Kdybych jen tušila, že ty hrozné zážitky budu muset vyprávět tolika dalším lidem, kteří měli posoudit, jestli nelžu. Nakonec uvěřili, že si vše vymyslela matka, aby mě po rozchodu s otcem získala do péče. Jejich hádkám jsem tehdy nerozuměla.

V jednu chvíli si mě matka posadila na klín a řekla, že nebudu mít žádné problémy z toho, když veřejně přiznám, že jsem si vše vymyslela – že prý můžu vzít své výpovědi zpět. Nemohla jsem. Všechno byla pravda. Ale obvinění ze sexuálního obtěžování se u slavných lidí hrozně snadno zametá pod koberec. Najednou byla všude spousta expertů ochotných napadnout moji důvěryhodnost a sousta doktorů ochotných zblbnout hlavu zneužívanému dítěti, aby nakonec přiznalo, že si vše vymyslelo.

Soud sice zakázal otci návštěvy u nás doma, matka ale nepodala trestní oznámení. Woody Allen tedy nikdy nebyl usvědčen z žádného zločinu. A to, že z toho, co dělal, vyvázl bez trestu, mě trápí i v dospělosti. Cítím vinu, že jsem mu dala šanci přibližovat se k dalším malým holčičkám. Dlouho jsem byla vystrašená z toho, že by se mě kdy měl jakýkoli muž dotknout.

Onemocněla jsem mentální anorexií, měla jsem sklony k sebepoškozování, několikrát jsem se pořezala. Muka se ještě vystupňovala v Hollywoodu, většina lidí (až na pár výjimek – mých hrdinů) odvracela oči a dělala, že nic nevidí. Pro lidi bylo jednodušší Allenovu druhou tvář ignorovat se slovy »kdo ví, co se skutečně stalo« a předstírat, že je s ním všechno v pořádku. Neustále byl v televizi, kritici ho vychvalovali v časopisech... Kdykoliv jsem viděla tvář toho tyrana – na plakátě, na tričku, v televizi – musela jsem si najít místo, kde budu sama, a tiše se zhroutit.

Před pár dny byl Woody Allen opět nominován na Oscara. Ale tentokrát už se ale distancovat nehodlám. Už jsem mlčela dost dlouho. Všechna ta jeho ocenění a vyznamenání mi říkala »zmlkni a jdi pryč, on je hvězda, nikdo ti neuvěří«. Ale ostatní dívky, které si prošly tím, co já – další oběti sexuálního zneužívání, které byly označeny za lhářky, které se dosud bojí posunout se v životě dál, kterým bylo vtloukáno do hlavy, že jejich vzpomínky ve skutečnosti nejsou vzpomínky – mi daly sílu promluvit. Kdyby jen všechny zneužívané ženy věděly, že opravdu mlčet nemusejí.

Myslím, že dnes jsem šťastná. Jsem šťastně vdaná, mám plnou podporu svých úžasných sourozenců. Mám matku, která v sobě dokázala sebrat sílu. A tou nás dostala ze spárů predátora, který s námi žil. Ale ostatní oběti jsou stále vyděšené, zranitelné a sbírají odvahu říci pravdu. Tohle je zpráva, kterou jim na podporu posílá Hollywood.

Co kdyby to bylo vaše dítě, Cate Blanchett? Louis CK? Alec Baldwin? Co kdybys to byla ty, Emmo Stone? Nebo ty, Scarlett Johansson? Vy jste mě znala, když jsem byla malá, Diane Keaton. Už jste na mě zapomněla?

Woody Allen je živoucí důkaz toho, že se naše společnost nezastává obětí sexuálního násilí.

Tak si představte, že vaši sedmiletou dceru odvádí Woody Allen na půdu. Představte si, že ji celý život svírají křeče při pohledu na jeho fotografii. A představte si, že celý svět oslavuje jejího trýznitele. Dokážete si to představit? Takže, jaký je váš oblíbený film Woodyho Allena?"