Jistě si vybavíte třeba scénu, jak padal z větve do vody. Napadlo by vás, že během toho pádu Neckář urazil vzduchem neskutečných 420 kilometrů?! Jak? „To je vtipné: Točilo se to totiž na dvou místech. Na větvi jsem seděl na Slovensku u zámku v Bojnicích a do vody spadl už zase doma v Česku na Blatné,“ směje se Vašek.

Jako v Hollywoodu

Při natáčení si tak poprvé a naposledy užil výhod hodných hollywoodských hvězd. „Přelétávali jsme ty na naše poměry dost velké vzdálenosti přes celou republiku prostřednictvím aerotaxi. To se mi na celém natáčení líbilo asi nejvíc,“ popisuje Neckář, kterému tehdy bylo 25 let.

Šička Helena

Vašek s Helenou Vondráčkovou (66) byli tehdy ještě s Martou Kubišovou (70) jako populární skupina Golden Kids na vrcholu slávy. Výborně jim to klapalo. „Helena měla dokonce díky tomu zkušenosti se zašíváním mých kalhot. Nosil jsem je hodně úzké a při tanci na jevišti několikrát povolily. Zašívala mi je v šatně, takže pak v pohádce už vlastně nemusela nic hrát,“ usmívá se Neckář nad vzpomínkami.

Morous Marvan

S některými herci se znal už z oblíbeného televizního cyklu Píseň pro Rudolfa III. Například se Stellou Zázvorkovou (†83) či Darkem Vostřelem (†63). „Jen pan Marvan mě trochu překvapil. Byl na nás hodně přísný, řekl bych skoro, že jsme mu šli trochu na nervy, protože jsme byli dost živí a veselí,“ přiznává po letech Vašek.

V pohádce se v dětské roličce mihla i dcera režiséra Zemana Zuzana (56). Vyrostla z ní Vaškova velká fanynka. „V Blatné jsme se při natáčení seznámili a kamarádíme se dodnes,“ uzavírá Václav vzpomínání.

Kvůli smrti Deyla skoro stopli natáčení

Dnes si to málokdo dokáže představit, ale původně hrál krále Dobromysla Rudolf Deyl mladší (†55). Uprostřed natáčení ale náhle zemřel. Celý štáb to silně zasáhlo a režisér Bořivoj Zeman (†79) musel použít veškerý přesvědčovací um, aby se mohlo točit dál. Všichni totiž chtěli skončit, protože měli za to, že je to špatné znamení. Na záskok nakonec zlomil Bohuše Záhorského (†74).

Fotogalerie
14 fotografií

Jan Hammer v utajení

Písničky »Miluju a maluju« či »Znám jednu krásnou zahradu« si pobrukují už pomalu tři generace diváků. Málokdo ale ví, že hudbu složil syn jazzové zpěvačky Vlasty Průchové (†79) Jan Hammer (65), kterému bylo tehdy pouhých 17 let! Po vpádu vojsk v roce 1968 ale emigroval do USA, a tak nebylo jeho jméno v titulcích. Hammer si za Velkou louží udělal brzy jméno – je mj. autorem hudby k seriálu Miami Vice a držitelem dvou cen Grammy.

Obsazení

Princezna Helenka - Helena Vondráčková

Princ Václav - Václav Neckář

Král Jindřich Spravedlivý - Jaroslav Marvan

Král Dobromysl - Bohuš Záhorský

Rádce Iks - Josef Kemr

Rádce Ypsilon - Darek Vostřel

Kat - František Dibarbora

Ceremoniář Kokoška - Oldřich Dědek

Chůva - Stella Zázvorková

Uvidíte na Štědrý den (Nova, 18:40)