Brambory na bramborový salát je dobré vařit ve slupce den předem. Lépe se pak s nimi pracuje. Na tři kilogramy salátu je potřeba zhruba jeden a půl kilogramu brambor.

Výběru brambor věnujte pozornost. Nejlepší je varný typ A, který je nejvhodnější pro vaření ve slupce a do salátů. Brambory jsou pevné a tuhé, nemoučnatí. 

Důležité je to pro to, že brambory se do salátu krájí na malé čtverečky, takže musí zůstat pohromadě, aby se nerozdrobily na kaši. Křehčí vajíčka se do salhttps://www.zeny.cz/lifestyle/nejlepsi-bramborovy-salat-tipy-na-tradicni-i-odlehcene-verze-384.htmlátu přidávají v podobě nudliček, zelenina může být čerstvě vařená i sterilizovaná. Krájí se na kostičky, ale také se může mixovat.

Salát udržujte v chladu, vydrží tak až do Štěpána (26. 12.), ale servírujte jej při pokojové teplotě, aby z něj netrnuly zuby.

Na bramborový salát budete potřebovat:

  • 1,5 kg brambor
  • 20 dkg hrášku
  • 20 dkg na drobno nakrájených okurek
  • 20 dkg celeru
  • 20 dkg mrkve
  • 20 dkg cibule
  • 20 dkg hořčice
  • 45 dkg majonézy
  • 6 vajec
  • špetka cukru, pepře, soli

Fotogalerie: Bramborový salát krok za krokem
Fotogalerie
10 fotografií

Variace bramborového salátu

Bramborový salát se salámem

Velmi rozšířená varianta. Vpodstatě jde o vlašský salát. Používá se jakýkoliv měkký salám – šunkový, gothaj, junior...

Bramborový salát s jogurtem

Odlehčená light verze salátu. Nepoužívejte ale příliš tekutý jogurt, salát by se rozplizl. Nejlepší je hustší, rozhodně bílý a neslazený.

Vídeňský salát

U nás nepříliš rozšířená verze. Přesto velmi dobrý, pikantní. Potřeba jsou jen brambory, cibule, okurka, ocet, hořčice, sůl a pepř.