Zelený jehličnatý stromeček jako symbol vánočních svátků u nás nemá tak dlouhou tradici, jak bychom si mohli myslet. Teprve v polovině 19. století ho od Němců převzaly bohaté české měšťanské rodiny a zvyk zdobit vánoční stromeček se u nás ujímal jen pozvolna. O to víc dnes platí, že kdo si ho domů nepořídí, je „nějaký divný“.

Umělý vánoční stromeček

Pro: Stojí stejně nebo jen o málo víc, než klasický řezaný, ale vydrží vám až deset let. Má dokonalý tvar. Nemusíte pod ním uklízet jehličí. Po svátcích nemáte starosti, kam s ním. Složíte ho zase do krabice a uklidíte.

Proti: Tenhle stromek prostě lesem nevoní. Pokud si navíc myslíte, že jeho koupí šetříte naše lesy a jednáte ekologicky, opak je pravdou! Při jeho výrobě a dopravě se spotřebuje až 10x více energie, než při vypěstování živého stromku. Navíc se při jeho likvidaci uvolňují z plastu jedovaté látky. Jeho největší výhodou jsou tak ušetřené peníze.

Řezaný vánoční stromeček

Pro: Krásně voní celé Vánoce! To je také většinou důvod, proč ho každoročně kupujeme. Můžete ho také tvarovat i zkracovat. Nepoškozujete lesy – tyhle stromky jsou dnes už v drtivé většině pěstovány na speciálních plantážích, nebo pocházejí z prořezů v lesních školkách.

Proti: Při zdobení si o jehličí snadno popícháte ruce. Zvláště smrčky poměrně rychle začnou opadávat a pak nezbývá než uklízet a uklízet. Když jehličky v teple pokoje proschnou, stačí chvilička a plamínek svíčky udělá ze stromku v mžiku žhnoucí pochodeň. Starosti jsou i s likvidací stromku. Navíc vás budou něco stát - ten nejlevnější pořídíte zhruba za 500 korun, cena se ale může vyšplhat i na pětinásobek.

Vánoční stromek v květináči

Pro: Téměř ideální řešení, spojující výhody umělého i řezaného stromku. V létě ho máte na zahradě nebo na balkóně, o svátcích provoní obývák. Poslouží řadu let. Navíc se nyní dají stromky v květináči pronajmout jenom na svátky.

Proti: Jehličnany těžko snášejí prudké přechody z chladu do zimy a naopak. Musí se pomalu aklimatizovat a na to má málokdo čas i možnosti. Stromek tak velmi snadno zahyne.