Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečná tropická sinice se dostala do Česka! Poškozuje játra

Autor: Vlaďka Hradská - 
21. srpna 2018
12:20

Tropickou sinici objevili vědci v rybníku Svět. Varují, že je pro lidský organismus nebezpečná a může poškodit játra! Kvůli extrémně teplému počasí se šíří i jinde po Česku.

Při pravidelném monitoringu vody ji odhalil hydrobiolog Petr Znachor z Biologického centra Akademie věd. „Je nebezpečná tím, že obsahuje velmi silný toxin, který poškozuje játra. Největší problém je při pozření kontaminované vody. Lidé mohou dostat průjmy, bolí je hlava. To ale můžou způsobit i sinice, které se u nás běžně vyskytují. I ty jsou toxické,“ varoval.

Vodní plochy po celém Česku jsou na mnoha místech zelené a nevhodné ke koupání. Odborníci doporučují dodržovat přísná hygienická opatření, zelené vodě se vyhnout obloukem a neriskovat.

Tropická sinice se v Čechách vyskytla už v minulých letech kvůli teplému počasí, kdy se teploty vody šplhají nad 25 °C. „Ve střední Evropě se šíří už nějakou dobu a léto, jako je to letošní, připomíná podmínky, které panují ve Středomoří,“ řekl Znachor.

Je to vetřelec

Tropická sinice je velmi přizpůsobivá a tolerantní k prostředí. To je hlavní důvod, proč se jí daří i u nás. Ve svém původním prostředí v tropech není zvyklá na zamrzající vodu, ale i s tím si u nás dokáže poradit. „Navíc úspěšně konkuruje původním druhům. Dokáže akumulovat živiny, přizpůsobí se světelným i tepelným podmínkám. V zahraničí je tento invazivní druh poměrně prozkoumán, u nás v souvislosti s naším prostředím na probádání teprve čeká,“ řekl hydrobiolog Petr Znachor.

I v pitné vodě

Tropická sinice v domácím prostředí vytváří ve stojatých vodách výrazné vodní květy silně zelené barvy. Jeden z prvních písemných záznamů o její toxicitě pochází z 80. let minulého století. „Podle publikované studie se objevila v nádrži s pitnou vodou na jednom z australských ostrovů. Úřady chtěly nádrž vyčistit a nechaly do ní nasypat modrou skalici. Voda sice byla viditelně čistá, ale současně byla plná toxinů. Přišlo se na to až poté, co stovky lidí po jejím požití měly závažné problémy s játry,“ popsal hydrobiolog Petr Znachor.

Video: Pejskaře u rybníka na Plzeňsku napadl bobr.

Zobrazit celou diskusi