Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikly tajné informace? Sněmovna bude řešit Fajáda i výkupné za Hanču a Tonču

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
9. února 2016
18:53

Sněmovna by se měla zabývat údajným únikem informací z Bezpečnostní rady státu v pátek odpoledne. Schůzi svolal z podnětu opozice předseda Hamáček.

Opoziční poslanci dnes neprosadili žádost, aby sněmovna projednala kauzu údajné výměny Libanonce Alího Fajáda za pět zadržovaných Čechů. Koalice to dnes zablokovala. Její představitelé připustili pouze to, aby se záležitostí neveřejně zabývaly příslušné sněmovní výbory a komise.

Na mimořádné schůzi by měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslance informovat o "bezprecedentním úniku informací z Bezpečnostní rady státu", uvádí návrh programu.

Jednání poslanců se nakonec vůbec nemusí uskutečnit, sněmovna totiž program nemusí schválit. Navzdory tomu se otevře prostor pro debatu, byť omezený.

Sobotka dnes uvedl, že vláda dostojí své odpovědnosti a udělá vše pro to, aby zajistila bezpečnost občanů. Uvedl rovněž, že Úřad vlády podal podněty Národnímu bezpečnostnímu úřadu a státnímu zastupitelství, aby údajné úniky utajovaných informací z Bezpečnostní rady státu prověřily.

Libanonec Fajád byl z českého vězení propuštěn ve stejný den, kdy se do vlasti vrátila pětice Čechů, kteří byli před půl rokem uneseni v Libanonu. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nevyhověl žádosti USA o vydání Fajáda, který je ve Spojených státech obžalován z terorismu. Spojitost obou případů připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Hospodářským novinám v pátek řekl, že podmínkou propuštění Čechů bylo, aby se Fajád nedostal do rukou amerických vyšetřovatelů.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek se dnes vyjádřil i k dalšímu údajnému úniku tajných informací, když uvedl, že informace týdeníku Respekt o výkupném, které prý ČR zaplatila za dvojici Češek unesených v Pákistánu, není správná. Je to spekulace, řekl novinářům.

 


rumungro ( 10. února 2016 13:49 )

Když to museli stáhnou,tak už mají výsledky z vyšetřování i s identifikací policejních šašků v kuklách.Zatraceně horká brambora.

santikxauz ( 10. února 2016 06:41 )

Kdyby neunikly a nebyly pravdivé,tak se nebude nic řešit.

byvalyvoliccssd4 ( 10. února 2016 00:38 )

No hlavně, že ta socanská pakáž zveřejnila ceník čecháčků jako lovné zvěře.

pepen ( 9. února 2016 21:04 )

Tady je jasný důkaz toho,jaký prolhaný a bezcharakterní politici v Česku jsou!!!!Ve sněmovně jsou hlavně kvůli jedné věci-aby měli plný koryta a zabezpečili sebe a svou rodinu na 100 let!!!Na občany této zemi kašlou z vysoka!!!!To svědčí o tom,jak se vysmáli do očí důchodcům a invalidním lidem -přidali jim k důchodům obrovskou částku 40 kč!!!!Je to nejhorší co mohli udělat.Hnus!!!

Zobrazit celou diskusi