Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za dvě a více dětí větší sleva na daních. Živnostníci ale ostrouhají

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) je zastánkyní prorodinné politiky. Hodlá podpořit rodiny s více dětmi.
Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) je zastánkyní prorodinné politiky. Hodlá podpořit rodiny s více dětmi.  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: kle - 
22. září 2015
09:20

Půl milionu domácností se dvěma a více dětmi příští rok možná ušetří na daních. Za jedno dítě si rodič nadále bude moci odečíst 13 400 Kč ročně, za druhé však odpočet vzroste z 15 804 na 17 004 Kč ročně. Předpokládá to novela zákona o daních z příjmů z dílny ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), píší Hospodářské noviny.

Odpočet z daní za jedno dítě i nadále zůstane 13 404 korun ročně. Zvýhodnění vzrostou početnějším rodinám. Z letošních 15 804 korun u druhého dítěte se zvýší na 17 004 Kč ročně. Tolik nyní činí výše slevy na třetí a každé další dítě. Ta má v roce 2016 stoupnout na 20 604 korun. Odpočet se týká dětí, které žijí s daňovým poplatníkem ve společné domácnosti a nemají vlastní příjem, ať už jsou nezletilé, nebo plnoleté a studují.

Novelu projedná ve středu vláda a podle listu by měl návrh projít hladce. Na podpoře rodin s více dětmi se shodli již dříve KDU-ČSL s ČSSD.

Hospodářské noviny uvádí jako příkladný výpočet premiéra Bohuslava Sobotku. Ten si, jako otec dvou dětí, nově bude moci odečíst z daní každý měsíc 2534 korun, tedy o 100 korun více než letos. Ministr zemědělství Marian Jurečka se čtyřmi dětmi ušetří nově každý měsíc 5968 korun, o 700 korun více než nyní.

Státní rozpočet přijde podle novely v příštím roce na výběru daní o 500 milionů korun. S veřejnými rozpočty se pokles daňových výběrů odhaduje na celkem 800 milionů korun. Důvodová zpráva k návrhu zdůrazňuje, že „z hlediska ekonomické teorie nejde o náklad, o který se sníží blahobyt společnosti, ale o transfer, při kterém je snížení jednoho blaha vyváženo stejným zvýšením blaha jiného,“ v tomto případě rodin s dětmi.

S dalším zvýšením daňového zvýhodnění rodin s více dětmi vláda výhledově počítá i v roce 2017, což by ale měla provést až další změna zákona opět za rok.

Děti živnostníků se nepočítají

Živnostníci si budou moci i nadále odečíst pouze daňové zvýhodnění na poplatníka. Slevu na dítě ani na partnera, který je na rodičovské dovolené, si živnostníci nemohou uplatňovat od roku 2013. KDU-ČSL letos na jaře navrhovala vrátit živnostníkům i tyto úlevy, výsledek se však nedostavil ani přes ochotu ČSSD i ANO o věci jednat.

sandokan500 ( 23. září 2015 05:30 )

Obcane volici tu zaprodanou pakaz ktera nam momentalne vladne hlavne ty s.v.i.n.e.CSSD nevolit co naslibovali pred volbama nic nesplnili(cirkev.restituce,duchody ) podlejzani cigosum a nyni migranti vsichni jsou prolhane s.v.i.n.e.

mandat ( 22. září 2015 16:54 )

Tohle je postavene na hlavu.Proc jsou zvyhodneny Romove ?????????? Proc se Jim dovoli 10 a vice deti, o ktere se nestaraji, nemakaji, jen dostavaji pridavky a socialni davky.Proc je nechytnete za limec a at uklizi mesta,nebo upravuji zelene,muzou delat prospesne prace, na ktere s eudajne vynakladaji miliardy,ale neni to videt-Vsude,kam se podivam,tak je priserna zelen, nec neni udrzovane,vse je zanedbane a mesta jsou plna odpodku a spiny.Tyhle paroaziti by mohli vse vycistit a upravit,alespon by si tyx soc. davky zaslouzili.Pak se divite, ze je mala porodnost u normalnich pracujicich lidi ? Makaji,plati dane a maji meine, nez ty,co se valeji a parazituji a jen se mnozi. To by se melo radikalne zmenit.

hejhej ( 22. září 2015 13:14 )

Ostrouhají živnostníky, ostrouhají důchodci, aby byly peníze na nepracující cikány a nově na ekonomické migranty, kteří se tady zabydlí, nepřízpůsobí a budou vyžadovat muslimské zvyklosti

verca21 ( 22. září 2015 11:47 )

Tak fajn. Ačkoliv jsem práceschopný živnostník se dvěma dětmi, starám se sám o sebe, od nikoho nic nechci, i tu dovolenou nechci zaplatit, i tu nemoc nechci zaplatit, nástroje práce si koupím sám, tak mám smůlu, že mám 2 děti na které mě ten stát nedá, to co ostatním? Živnosťák odkládám do šuplíku a jdu se zaregistrovat na úřad práce, připojím se k armádě c....ů a budu radši pobírat kdejaké dávky a pak i na ty děti něco dostanu a konečně i práce bez papíru je taky dost, když člověk chce. Státe p.... si.

Toma?_Potyka ( 22. září 2015 11:45 )

 Běžte do (_._)!

Zobrazit celou diskusi