Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel šéf Pinochetovy tajné policie, lidé v chilských ulicích bouchali šampaňské

Zemřel šéf Pinochetovy tajné policie, lidé v chilských ulicích bouchali šampaňské.
Zemřel šéf Pinochetovy tajné policie, lidé v chilských ulicích bouchali šampaňské.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
8. srpna 2015
14:38

Někdejší šéf nechvalně známé chilské tajné policie DINA, generál Manuel Contreras, zemřel v pátek v pozdních večerních hodinách ve vojenské nemocnici ve věku 86 let. Contreras si odpykával sloučené tresty vězení v délce více než 500 let za zločiny proti lidskosti, spáchané v době vojenské diktatury Augusta Pinocheta, během níž jeho policie unesla, mučila a zabila tisíce lidí!

 Contreras byl od loňského září hospitalizován kvůli problémům s cukrovkou a ledvinami, nakonec byl přemístěn na jednotku intenzivní péče vojenské nemocnice v Santiagu. Tam v pátek ve 22:30 místního času (dnes 03:30 SELČ) zemřel, oznámily oficiální zdroje.

 "Bylo to jedno z nejodpornějších individuí v Chile. Zabil hodně lidí," citovala agentura AFP prohlášení chilského obhájce lidských práv Roberta Garretona ve veřejné televizi.

 Krátce poté, co národní vězeňská služba potvrdila Contrerasovo úmrtí, se před věznicí v Santiagu shromáždilo několik desítek lidí, kteří přišli oslavit exgenerálovu smrt. Mávali chilskými vlajkami a s výkřiky "Vrah" si připíjeli šampaňským v papírových kelímcích, popsala atmosféru agentura AP.

 Po vojenském puči z roku 1973 vedeném Pinochetem, který svrhl socialistickou vládu prezidenta Salvadora Allendeho, Contreras založil, zformoval a jako jediný vedl tajnou službu DINA. Na její konto se připisuje většina obětí chilské diktatury (1973-1990) - přes 3200 mrtvých nebo zmizelých osob a přes 38.000 mučených.

Contreras byl označován za "železnou pěst" Pinocheta, svého někdejšího profesora na vojenské akademii. V prvních letech režimu vojenské junty byl Pinochetovým nejbližším důvěrníkem, nakonec se ale vztah této mocenské dvojice dostal do fáze vzájemného obviňování. Contreras obviňoval Pinocheta z toho, že si nashromáždil bohatství z pašování drog do Evropy, Pinochet zase vytýkal šéfovi své tajné policie, že jedná bez jeho vědomí a stojí za nejhoršími zločiny éry diktatury.

kung-fu-jane ( 9. srpna 2015 06:42 )

Buď nevíš zhola nic ani o Pinochetovi a nebo jsi vylízané fašistické pako. V každém případě jsi d.e.b.i.l

james ( 8. srpna 2015 17:44 )

Nemohu hodnotit Manuela Contrerase, protože kromě toho, že existoval, o něm nevím zhola nic. Mohu hodnotit Augusta Pinocheta. Ten člověk zachránil Chile před komunistickým zlořádem a jak je všeobecně známo, s bolševikem nemohl zacházet v rukavičkách. To se mu povedlo, každý by na to náturu neměl. Generál Pinochet dovedl chilský stát k prosperitě a k demokracii. Po létech své vlastní diktatury dovedl Chile k svobodným volbám, které prohrál, prohru uznal a odstoupil. Nebýt Pinocheta, nebylo by dnešní svobodné Chile.

Zobrazit celou diskusi