Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tajfun decimuje Tchaj-wan, mrtvých a zraněných přibývá

Autor: ČTK - 
8. srpna 2015
13:17

Tchaj-wan dnes zasáhl mohutný tajfun Soudelor! Provází ho také silný vítr a přívalový liják. Oko tajfunu se přehnalo nad ostrovem v poledne místního času a zanechalo po sobě podle prvních informací čtyři mrtvé, čtyři pohřešované a 64 zraněných. Přes 7500 lidí bylo evakuováno, bez elektřiny se ocitly bezmála tři miliony domácností. Na ostrov a z něj se také značně zkomplikovala doprava. Stovky letů byly zpožděny či zrušeny, informovaly místní úřady.

Tajfun, který by podle varování meteorologů mohl být nejsilnějším v letošním roce, zasáhl časně ráno pevninu ze severovýchodu. V hornatých oblastech tam spadlo až 1000 milimetrů srážek a vítr dosahoval rychlosti 200 kilometrů v hodině.

Oběťmi tajfunu se podle úřadů stali záchranář, kterého zabilo projíždějící auto, když odklízel ze silnice spadané větve, a zahraniční dělník, na kterého spadla dopravní značka. Už v pátek při přibližování tajfunu z oblasti nad Tichým oceánem zahynuly na Tchaj-wanu matka s osmiletou dcerou, které smetla mořská vlna.

V hlavním městě Tchaj-peji odnesl tajfun velké ocelové pláty a tyče z rozestavěného stadionu. Městské úřady nařídily zastavit provoz na četných linkách autobusů a metra, uvedla agentura Reuters.

Úřady kromě toho vydaly varování před záplavami a sesuvy půdy. Televize přinesla záběry na spadlé sloupy větrných turbín, lidi zachycené v sesuvech a vodní masy téměř přesahující střechy aut v některých oblastech.

Podle hlavní tchajwanské energetické společnosti Taiwan Power připravila bouře o elektřinu 2,94 milionu domácností. Jen asi třetině z nich se zatím podařilo dodávky elektřiny obnovit.

Tajfun má podle předpovědí zamířit z Tchaj-wanu k čínské provincii Fu-ťien, kterou zřejmě zasáhne dnes pozdě večer. Prudké deště a silný vítr ale mají sužovat obyvatele Tchaj-wanu ještě dnes odpoledne a v neděli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi