Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ze zbytků vyrobili další Havlovo voskové srdce. Má nás proslavit v Chicagu

Autor: Matěj Smlsal - 
10. června 2015
08:04

Dvoumetrové voskové Srdce pro Václava Havla, které vzniklo před třemi lety, má dva malé sourozence. Autorům totiž ještě zbyl vosk ze svíček, kterými lidé uctívali památku zesnulého exprezidenta, a vyrobili dvě zmenšené kopie. Jak zjistil Blesk.cz, jedno ze srdcí zamířilo do USA.

Nová srdce se od »originálu«, který je uložený ve sklepení Státního zámku Litomyšl, liší tím, že jsou šestkrát menší. Na šířku mají lehce přes 30 centimetrů. Zatímco první je vystavené v brněnském divadle Husa na provázku, druhé v těchto dnech odletělo za oceán.

V pondělí 15. června bude slavnostně odhaleno během akce Dny Prahy v Chicagu, a to za přítomnosti primátorky Adriany Krnáčové či Havlových přátel Michaela Kocába a Michaela Žantovského.

Video Ze zbytků vyrobili další voskové srdce pro Havla! Má nás proslavit v Chicagu - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

„Srdce stojí na 90centimetrovém soklu a je chráněno skleněnou vitrínou. Přímo v soklu je tablet s informacemi o Václavu Havlovi, slovo primátorky i fotografie či videa z výroby srdce,“ prozradil Blesku jeden z autorů uměleckého díla Roman Švejda.

Ten neváhal, když ho magistrát požádal, zdali by zmenšeninu srdce se svým kolegou Lukášem Gavlovským vytvořili. „Z výroby originálu nám ještě zůstal nějaký vosk, který jsme si schovávali na opravy a tak dále, takže nebyl problém. Samotné srdce jsme vytvářeli asi týden,“ uvedl Švejda.

Mnohem víc práce ale dalo autorům vyrobit bednu, ve které srdce do USA letělo. „Počítá se s tím, že srdce i model pak budou putovat po amerických univerzitách, tak bylo potřeba vyrobit takovou schránu, aby to srdce přežilo bez úhony. Samotné dílo bude při převážení vždy uloženo do plechové formy, která se dá rozebrat a sešroubovat,“ dodal umělec.

Prahu má v Chicagu proslavit i Havelka či Mádl

Cílem akce Dny Prahy v Chicagu je oslavit 25. výročí partnerství mezi Chicagem, které je třetím nejlidnatějším městem USA, a českou metropolí. Událost má samozřejmě Prahu i zviditelnit mezi tamními obyvateli. Mimo jiné se o to bude snažit Ondřej Havelka hudebním vystoupením či Jiří Mádl promítáním svého filmu Pojedeme k moři.

Největší pozornost ale zřejmě získá právě voskové dílo. „My bychom tímto darem rádi uctili myšlenky, které Václav Havel hlásal. Srdce bude dva měsíce na radnici v Chicagu a poté se vydá na cestu po galeriích a univerzitách. Jednou zřejmě najde v Chicagu i stálý domov, ale místo zatím není stanovené,“ uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá s tím, že za výrobu zaplatila Praha kolem 100 tisíc korun.

salto ( 10. června 2015 15:59 )

Z toho vosku by měli vymodelovat (_!_), ostatně tu si dělalion a jeho parta z mokré čtvrti z nás

eliska963852 ( 10. června 2015 11:49 )

Nikdo tady Zemana neopěvuje.

realistaii ( 10. června 2015 11:02 )

andorea ( 10. června 2015 10:53 )

realistaii ( 10. června 2015 10:40 )

co je to za blijanec? havel je terorista agent CIA vlastizrádce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa