Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sto let od atentátu na Ferdinanda: Láska a smrt v jednom dni

Dobová podobenka Františka Ferdinanda a jeho manželky, hraběnky Žofie Šotkové
Dobová podobenka Františka Ferdinanda a jeho manželky, hraběnky Žofie Šotkové  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: yt, pet - 
27. června 2014
11:58

Tak nám zabili Ferdinanda! A kteréhože, paní Müllerová? Tak zní slavná replika z Haškova světově proslulého románu Osudy dobrého vojáka Švejka. A právě v sobotu uplyne sto let od chvíle, kdy byl v Sarajevu spáchán atentátna následníka trůnu,  Františka Ferdinanda a jeho choť hraběnku Chotkovou. Blesk.cz pro vás připravil seriál osudových okamžiků a zvratů, které předcházely nejkrvavějšímu masakru v moderních dějinách lidstva.

Osudové momenty zažíval František Ferdinand nejprve 28. června 1900 na vídeňském hradu Hofburgu. Tam mu krátce po poledni rakouský císař František Josef I. konečně udělil souhlas ke sňatku s českou hraběnkou Žofií Šotkovou.

Foto:  Profimedia.cz

 Milostný pár celých devět let tajil svůj vztah a po jeho vyzrazení pak dva roky bojoval arcivévoda za právo vzít si milovanou Žofii za ženu. Císař nejprve nechtěl o nerovném sňatku ani slyšet. Žofii doma vyhrožovali klášterem, arcivévodovi zase zbavením následnictví a dokonce i blázincem. Až když František Ferdinand pohrozil sebevraždou, císař ustoupil a k sňatku svolil, avšak za tvrdých podmínek. Před celým habsburským dvorem musel následník trůnu potupně uznat, že jeho sňatek s hraběnkou Chotkovou je morganatický, tedy stavovsky nerovný. Žofie se tak nikdy nemůže stát císařovnou a jejich děti nikdy nezískají dědická práva a nebudou smět nosit jméno Habsburk.

Podle pamětníků tehdejšího shromáždění nesl František Ferdinand tuto postupu dost těžce. Byl prý rudý v obličeji, stěží potlačoval slzy a jen obtížně hledal slova. Jak přiznal ve svém dopise Žofii, byl to nejtěžší den v jeho životě. „Slavnost byla strašně zlá. Již když jsem před ní musel čekat společně se všemi arcivévody na Jeho Veličenstvo! Ty obličeje!“ svěřoval se jí. „Bylo to hrozné, ale pro Tebe učiním všechno!“ Tři dny na to měl pár skromnou svatbu na zámku v českých Zákupech.

Dobové vyobrazení atentátu. Dobové vyobrazení atentátu. | Profimedia.cz

Datum 28. června se Františku Ferdinandovi i jeho ženě stal osudným ještě jednou. Na den přesně, 14 let od potupné renciace (zřeknutí se práv) ukončily jejich šťastné manželství dvě kulky v Sarajevu, které smrtelně zranily jak arcivévodu, tak vévodkyni. Děti Sophie, Maxmilián a Ernst přišli o oba rodiče a stali se tak prvními válečnými sirotky.

 

rebelado ( 27. června 2014 17:35 )

to teda v Blesku pracují historičtí ignoranti

dorotka111 ( 27. června 2014 14:40 )

Jezis, no tak stryc... Podstata meho prispevku byla uplne nekde jinde, takze si ty nadavky priste muzete odpostit....

.abcd.abcd. ( 27. června 2014 14:27 )

No jasně, bejku, ty ryby byly zkažený, myslel to dobře.

.abcd.abcd. ( 27. června 2014 14:25 )

Otec? Ferda by byl snad lepší vládce než jeho strejda, jsi chtěla napsat. Otec nikdy nikde nevládl, trubko. Ale jeho strejda byl Franta Pepča. . Ferda byl následníkem trůnu, páč syn Franty Pepíka jménem Ruda spáchal z lásky sebevraždu. Prej, kdoví jak to bylo.

ejvm1712 ( 27. června 2014 14:22 )

Těžko říci jaký by to byl či nebyl vládce. Evidentně zvláštné až patologické byla jeho záliba v lovení a zabíjení zvěře. Také sbíral snad všechno. Ovšem chybělo mu jakákoliv sociální cítění. Když například po povodních v okolí Konopiště byly na loukách mrtvé ryby,zakázal poddaným sbírat je a požít jako pokrm.

Zobrazit celou diskusi