Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ptačí budka pro knihy

 (Autor: Poslidobrodal.cz)
Autor: pšvih - 
23. dubna 2014
12:00

Dvě přítelkyně Eva a Jana jsou věčné optimistky. Nebavilo je už poslouchat věčné pesimistické řeči o špatné době a nelíbilo se jim, že ve městech žijí blízko sebe lidé se společnými zájmy, kteří by si mohli skvěle rozumět a přitom se vůbec neznají. A tak, když Jana jednou náhodně uviděla fotku knihovny postavené na veřejném místě, zrodil se nápad na sousedské knihovny. Tu první přítelkyně postavily na svém sídlišti v bratislavském Ružinově. Netrvalo dlouho a zaujaly tím další literární nadšence. Výsledkem je, že dnes najdete sousedské knihovny na mnoha místech po celém Slovensku.

Knižní budky jsou k dispozici pro všechny, kteří chtějí najít domov pro staré knihy, rádi čtou a debatují. Kromě podpory čtení mají být budky jistým styčným bodem sídlišť, dát prostor pro lepší poznávání se sousedů, podnítit rozhovory a šířit v místních komunitách radost. Pravidla jsou jednoduchá- vezmi si knihu, po přečtení ji vrať nebo vyměň za jinou.

Každá knihovna vyjma té domácí je sice pouliční, otevřená i veřejná, ale ne každá funguje na tomto konkrétním systému půjčování a poskytování knih, jako sousedské knihovny. Vše je totiž úplně zadarmo, půjčovat si a číst může úplně každý, kdo jde zrovna kolem, a to dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu, vrátit knížku může kdykoliv chce a pokud by chtěl sdílet nějaké své knihy, nic mu nebrání v tom je přinést a zanechat pro potenciální čtenáře.

Projekt Pošli dobro dál chce inspirovat lidi k šíření dobra, shromažďuje co nejvíce příběhů o hrdinech, kteří nezištně a originálním způsobem přinášejí radost druhým.

#PosliDobroDal

(komerční odkaz)