Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kulínský konečně promluvil: Vracím se k hudbě! Bude dirigovat své bývalé žáky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
9. listopadu 2012
17:56

Bývalý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský, který byl odsouzen za zneužívání nezletilých dívek, se po několika letech vrací na hudební scénu. Věnovat se bude dirigentské činnosti, povede i své bývalé žáky.

"Ano, budu se opět věnovat hudbě," řekl Kulínský. Hudba se tedy podle něj zase stane jeho hlavní pracovní náplní. Sbormistr se v minulosti po podmínečném propuštění z vězení mimo jiné živil i jako taxikář. K projektu se v polovině listopadu pořádá tisková konference, které se zúčastní.

Ve Smetanově síni Obecního domu bude Kulínský dirigovat komorní orchestr Virtuosi Pragenses a vokální skupinu KrisKrosKvintet - uskupení mladých umělců, kteří patří k jeho bývalým žákům. Společně vystoupí na třech koncertech 17. a 23. prosince a 2. ledna. Zazní vánoční zpěvy a koledy. Speciálními hosty koncertů budou houslisté Jan Mráček a Ivan Ženatý, oba přednesou Mozartův Koncert pro housle a orchestr č. 5.

Ředitel festivalu Miroslav Matějka tvrdí, že Kulínský patřil vždy k velmi dobrým dirigentům. "Myslím si, že pokud je jeho minulost uzavřena z hlediska soudních procesů, tak má právo se nadále účastnit veřejného života a profesně splnit kritéria, aby mohl provést hezký koncert," reagoval Matějka. Koncertní projekt bude podle něj symbolicky uveden v čase vánočním a novoročním, který je tradičně vnímán jako čas smíření a nových začátků.

Soud v roce 2009 udělil Kulínskému trest 5,5 roku odnětí svobody za zneužívání nezletilých dívek, sbormistr si po uplynutí poloviny této doby podal žádost o propuštění. Loni byl z vězení podmíněně propuštěn. Nesmí deset let pracovat s mládeží. Kulínský se podle rozsudku provinil tím, že na zájezdech a soustředěních sboru osahával 19 mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž se šesti z nich souložil. Osmi z dívek v době zneužití ještě nebylo 15 let. Kulínský svou vinu vždy popíral.

Slavný pěvecký sbor Bambini di Praga založili v roce 1973 Kulínského rodiče Blanka a Bohumil. Loni po téměř čtyřiceti letech svou činnost soubor ukončil. Vliv na jeho zánik měla Kulínského kauza, která začala v roce 2004 a výrazně omezila koncertní činnost.


12356 ( 11. listopadu 2012 15:28 )

Ty mas tu vyhodu polocikane hofihofi, ze se pohybujes v cikanskem prostredi, kde ti da i 10ti leta a jeji mama ji jeste u toho bude zaucovat. U tebe se ani neda divit, ze to pedofilie pripada normalni, dobytku.

12356 ( 11. listopadu 2012 15:25 )

decathlon, ty to vidis pouze jednostranne, nejsou jen nadrzene dvanactky, casteji byvaji nadrzeni uchylni pedofilove, kteri kdyz dostanou prilezitost, tak ji poradne vyuziji a v pripade Kulinskeho to bylo 43x!!! dokonce 8x souloz s nezletilymi.

naidka ( 10. listopadu 2012 11:13 )

právě že tím údem "dirigoval" a jak dopadl.

evalina ( 10. listopadu 2012 11:09 )

Kulínský vedl sbor Babini di Praga od roku 1977, tudíž mu bylo 18 let a že by ho ty "pedofilní" choutky popadly až za 20 let je nepravděpodobné ... podnět k vyšetřování dala jeho manželka, se kterou se v roce 95 rozvedl, taky zajímavé ...

jity ( 10. listopadu 2012 10:55 )

Tak může dirigovat jiným údem, než rukama a třeba mu přejdou chutě.

Zobrazit celou diskusi