Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové jsou na stopě Kellnerovy zlaté lodi: Olejová skrvna na hladině, velký objekt pod hladinou

Kellnerovi zmizela loď se zlatem: Ztratila se v bouři
Kellnerovi zmizela loď se zlatem: Ztratila se v bouři  (Autor: Archiv Blesku, Profimedia.cz)
Autor: ČTK, oj - 
4. listopadu 2012
21:21

Rusové jsou pravděpodobně na stopě ztracené lodi, která před týdnem záhadně zmizela v Ochotském moři. Plavidlo převáželo náklad zlaté rudy ze sibiřského naleziště, které spoluvlastní český miliardář Petr Kellner. Podle dostupných informací byla loď přetížená.

Obojživelné pátrací letadlo Berijev Be-200 ruského ministerstva pro mimořádné situace dnes při svém letu objevilo na hladině Ochotského moře velkou olejovou skvrnu a na místo pak vyplula záchranná loď Rubin. Její sonar pak na dně v hloubce 25 metrů zachytil velký objekt.

Místo mají prozkoumat potápěči, ti se však kvůli silným proudům budou moci ke dnu vydat nejdříve v pondělí.

Loď Amurskoje vyslala minulou neděli nouzové signály z oblasti Šantarských ostrovů v Ochotském moři, ale pak se odmlčela. Od té doby se po ní bezúspěšně pátralo.

Plavidlo podle ruských úřadů vyplulo z přístavu Kiran v Chabarovském kraji s nákladem zlaté rudy pro Amurský zpracovatelský kombinát. Z množství 750 tun zlaté rudy, kterou Amurskoje přepravovala, lze podle dostupných údajů získat čtyři kilogramy čistého kovu v hodnotě 240.000 dolarů (asi 4,6 milionu korun). Nosnost lodi ale byla pouze 600 tun.

Ruda pocházela ze sibiřského naleziště Avlajakan, které patří těžební společnosti Polymetall. Pětinový podíl ve firmy má česká skupina PPF finančníka Petra Kellnera, části firmy vlastní ruští miliardáři Alexandr Mamut a Alexandr Něsis.

slimstar ( 19. listopadu 2012 18:05 )

Uznávam perfektní nápad, ale najdřív je všechny namazat hovnama, aby si pěkne voňeli ten hnus a užili si to pořádne

civavalinda ( 5. listopadu 2012 08:45 )

to je jasny pojistovaci podvod!!!chudacek ted nebude mit na chleba!!mel tam sedet na ty lodi i ta jeho familie nenazrana!!

hanzbergmayer ( 5. listopadu 2012 00:55 )

Lepší, než žít z ruky do huby.

Zobrazit celou diskusi