Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Papeže zradil komorník: Vynášel církevní tajemství, hrozí mu 30 let

Autor: ČTK, oj - 
26. května 2012
16:28

Majordomus papeže Benedikta XVI. sedí ve vězení. Paolo Gabriele je hlavním podezřelým v případě vynášení tajných církevních dokumentů.

Komorník, který papeži sloužil od roku 2006 v jeho soukromé rezidenci, byl zatčen ve čtvrtek ve svém bytě. Přitom se prý u něj našlo množství důvěrných materiálů. Za ohrožení papežovy bezpečnosti mu podle deníku La Repubblica před vatikánským soudem hrozí až třicetiletý trest vězení.

Zatčení 46letého majordoma je vyvrcholením dlouhé kauzy, která se týkala vynášení důvěrných dokumentů za zdi Vatikánu a které se přezdívalo "Vatileaks". Na stránkách novin se objevily třeba papežovy soukromé dopisy nebo další dokumenty, které svědčily o mocenských šarvátkách mezi církevními hodnostáři a o možné korupci. Zveřejněna byla například stížnost jednoho duchovního, který si svoje přeložení do funkce papežského vyslance ve Washingtonu vysvětloval jako snahu dostat jej pryč z Vatikánu.

Několikaměsíční interní vyšetřování dospělo k závěru, že vynášení dokumentů má zřejmě na svědomí člověk z nejbližšího papežova okolí. Vyslýchány proto byly řádové sestry nebo Benediktův soukromý tajemník Georg Gänswein. Rozpory ve výpovědích pak vyšetřovatele přivedly na stopu komorníka Gabrieleho.

Italská média spekulují, co mohlo být motivem komorníkova činu. Turínský deník La Stampa napsal, že to nejspíše nebyly peníze, ale boj o moc v rámci církevní hierarchie, a že Gabriele mohl být jen vykonavatelem příkazů někoho dalšího.

Zatčení Gabrieleho, který platil za papežova věrného služebníka, je pro Vatikán šokem. Mimo jiné proto, že v tomto miniaturním státě nebyl nikdo zatčen už celá staletí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobrotka ( 27. května 2012 21:44 )

At ted ukazi, jak se v praxi dela laska k bliznimu svemu a odpusteni za lidske pochybeni. Odsoudit cloveka na 30 let? Soudit preci muze jenom Buh a ne clovek! Tfuj!

dobrotka ( 27. května 2012 19:33 )

Je uz vubec troufalost cloveka prohlasit se zastupcem Boha na zemi! Kdo mu dal to pravo???????????????? Jenom a jenom TOUHA PO MOCI!!!!!!!!

dobrotka ( 27. května 2012 19:31 )

No jo, vodu kaze - vino pije. Ma dve tvare - jednu pro sebe a druhou pro ovecky

dobrotka ( 27. května 2012 19:29 )

V "Bozim stanku" a lumpaciny?

querty ( 27. května 2012 18:55 )

je vidět, že lumpačiny kvetou i ve Vatikánu.

Zobrazit celou diskusi