Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo může za rozbitou silnici? A co dělat, když kvůli ní přijdete o auto?

Fotografie
 (Autor: internal)
7. března 2011
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Co dělat, když na cestě do práce nečekaně zapadnete do díry na silici a poškodí vám to auto? Na koho se obrátit?

Představte si situaci, že jedete ráno do práce a, přestože cestu dobře znáte, zapadnete do nečekané díry? Pojišťovny takových situací řeší spoustu, ale najít viníka není úplně jednoduché. Jak by měl řidič v takové situaci postupovat?

Podle pojišťovny DAS je postup jednoduchý, alespoň zpočátku: V každém případě je nutné místo dopravní nehody řádně označit výstražným trojúhelníkem, dále je nutné zapnout blinkry a obléknout si výstražnou vestu, která je od nového roku součástí povinné výbavy vozidla.

Dalším důležitým bodem je volat policii. DAS doporučuje: “Určitě doporučujeme policii zavolat, abyste získali oficiální záznam o nehodě a fotografie z místa nehody. Doporučujeme si udělat i vlastní fotografie či video, postačí mobilním telefonem. Je nutné mít záběry poškození vozidla, samozřejmě detaily díry a celkový záběr na místo nehody.“ Pokud nehodu viděli svědci nebo jste nebyli jediní, kteří si poškodili vozidlo, vyměňte si vzájemné kontakty.

Teprve teď ale začínají ty velké potíže. Je totiž nutné se obrátit na vlastníka pozemní komunikace a uplatnit u něj náhradu škodu. Formulář k nahlášení není povinně stanoven, postačí proto volná forma. Zde je nutno uvést především místo vzniku škody, čas nehody, identifikaci vozidla, vlastníka či řidiče, dobré je připojit schematický nákres nehody a rozsah poškození, resp. vyčíslení škody. K hlášení je nutné rovněž předložit výše uvedené důkazy spolu s kopií velkého technického průkazu. A jak zjistit, komu vlastně problematická silnice patří? Pojišťovna DAS radí: “Dálnice a silnice I. třídy patří státu, za který jedná Ředitelství silnic a dálnic. Silnice druhých a třetích tříd krajům, za které jednají Správy a údržby silnic a místní komunikace patří obcím. Žalovat však musíte přímo stát, kraj či obce, nikoliv ředitelství či jednotlivé správy. Žalovat nelze ani pojišťovnu, u které, jsou vlastníci pozemních komunikací pojištěny.

Škodu hlaste co nejrychleji!

Rozhodně není dobré s nárokem na náhradu škody otálet. Ideální je nahlásit poškození okamžitě. Pokud však nedojde k dobrovolné úhradě škody, stanoví občanský zákoník obecnou promlčecí lhůtu na náhradu škody na majetku v délce dvou let, nejpozději však lze nárok uplatnit do tří let.

Pro účely urychlení likvidace škod na vozidle dáváme na zvážení  uplatnění pojistného plnění u své havarijní pojišťovny, pokud toto pojištění máte sjednané. Odečtenou spoluúčast pak následně uplatňujte u vlastníka komunikace.

Více informací na www.das.cz

jity ( 8. března 2011 16:24 )

V Švédsku byly silnice v prefektním stavu a najezdili jsme tam toho dost a nepamatuji si žádný výtluk. K těm se rvonat nemůžeme.

fryda ( 7. března 2011 08:43 )

v jakém stavu mají silnice po zimě ve Švédsku, Finsku a Norsku, když jsou na tom s počasím daleko hůř než u nás? Tam se asi neřídí heslem "jen tak to zaflastrovat" jako silničáři v Čechách. Tady jsou asi rádi, že zase mají celé léto co opravovat!

paja296 ( 7. března 2011 00:30 )

tem kdo se o silnice stará,na mýtném se vyberou milisrdy a silnice nižších tříd by neprojel ani tank sovětské výroby.

Zobrazit celou diskusi