Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší stávka v historii skončila fiaskem!

Autor: Jan Jedlička - 
8. prosince 2010
15:11

Tolik obávaná stávka odborářů, do které se mělo zapojit až 40 tisíc demonstrantů, skončila fiaskem. Na Palackého náměstí v Praze se sešlo jen 2000 lidí, 300 v Plzni, 200 v Ústí nad Labem a v Ostravě dokonce nepřišel nikdo. Odborářští bossové přitom tvrdí: Stávkovalo nás 123 tisíc!

Odboráři už několik dnů dopředu strašili, že od ulic vyrazí 40 000 lidí. Žádné davy se nekonaly. Lidé se spíš hloučkovali. Zahřívali se svařákem, občas trochu zatleskali při projevu některého z odborových předáků. Přestože se do stávky přímo zapojilo 123 000 a dalších 160 000 je podpořilo, výsledek byl, že nula od nuly pošla. Protest, byť celorepublikový, nic nezmůže. Je rozhodnuto. Platy všech státních zaměstnanců, kromě učitelů a ústavních činitelů, klesnou od ledna o deset procent. Pro některé rodiny to může mít likvidační následky.

Partičky se hloučkovaly, přišel i Paroubek

Půl hodiny před dvanáctou hodinou se scházely již první hloučky demonstrujících. U stánků na vánočním trhu trousily malé skupinky odborářů, kteří se notně posilovaly grogem, nebo svařákem.

Oslovili jsme dva muže zákona, kteří nám mimo mikrofon pověděli, že prozatím neví, jak se jich škrty dotknou. "Nevíme nic, zatím o peníze asi nepřijdeme," potvrdili. O vyjádření jsme požádali i bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Ten na dotaz Blesku, že 1 % národa vydírá ty ostatní, reagoval: "Ale to je nesmysl... Takhle funguje demokracie."

Nejsme odboráři, ale nesouhlasíme s kroky vlády

Spousta návštěvníků demonstrace nebyla ani z odborů: "Přišli jsme podpořit dobrou věc, šetřit se má jinde. Ne na obyčejných lidech!" řekla Blesk.cz žena středního věku z Prahy. Stejně tak i mladý student řekl: "Mě se to prozatím netýká, ale jednou budu taky pracovat. Navíc možná ani nedostuduju, jestli zavedou školné."

Lidé postávali ,po skupinkách s malými vlaječkami, které ukazovaly, odkud přijeli. Objevilo se i několik transparentů nebo vlajek. Nechybělo ani hnutí zbrojící proti raketové základně...

Řečníci u mikrofonu čpěli síru na vládu, dav při jejich nádechu tleskal a pískal. Pozdvižení a způsobil hlavně bývalý šéf odboru Richard Falbr. "Prezident je všeználek na Hradě a Nečas s vládou gejzír stupidity!" Dav alespoň na chvíli začal opravdu šílet. Jinak byli demonstranti "hodní".

V příštích volbách dostane Nečas na frak. Opravdu?

Někteří si mezi sebou jen tak povídali občas si zakřičí s davem. Většina lidí na dotaz, jestli bude mít toto setkání nějaký efekt, odpovídala: "Vláda si musí uvědomit, že nejsme ovce! Tohle si budeme pamatovat a příště už ty u moci volit nebudeme." Na to si ještě přes tři roky počkáme. Vzpomeňme však na předvolební hesla bojující proti "populismu" ČSSD. "Naše děti nebudou platit vaše dluhy" a podobně. Nyní se škrtá a lidé si stěžují.

"Jsem trošku stávkokaz," začal starší muž, "ale za tohle, co se děje, si můžeme sami. Pořád volíme ty samé lidi, jsme nepoučitelně hloupí. Stávkou se to nevyřeší." Po půlhodině demonstrace se většina protestujících v klidu rozcházela směrem na MHD. Vlastně jako by se nic nestalo...

"Už teď sotva vyžijeme, co po škrtech?"

Prozatím mnoho lidí vůbec neví, o kolik peněz vlastně přijde, ale jakýkoliv zásah do mzdy je pro ně kritický. "Máme dvě děti, v kultuře pracujeme skoro dvacet let a máme každý nějakých 13 tisíc! A teď nám peníze ještě seberou... to nejde," rozhořčila se paní Helena z Berounska i za svého manžela Richarda. "Jsem školnice v mateřské školce," řekla žena z Kralup nad Vltavou, "beru 11 tisíc. 10 procent z platu pryč... nevím, jak vyjdu s penězi."

V jiných městech republiky klid

Zlín - Ve Zlínském kraji zůstaly včera zcela uzavřeny čtyři školy, 42 omezilo provoz, 179 stávku symbolicky podpořilo. Nevařilo se mimo jiné v ZŠ Komenského I. Jídelna zela prázdnotou. Více než 700 dětí oběd tentokrát nemělo.. „Mám už docela hlad. Ale doma jídlo mám nachystané,“ řekl Matěj (9).


Brno - Stávkovalo se v nemocnicích, na soudech, v galeriích a muzeích nebo v divadlech. V místě konání protestní stávky se ale objevil pouze zlomek lidí, kteří deklarovali, že stávku podporují. Demonstrace se zúčastnil i kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek

České Budějovice - Jako červený hadr na býka působil na stávkující před krajským úřadem muž s transparentem. „Nechcete-li pracovat za peníze, buďte doma zadarmo,“ třímal nad hlavou. Bývalý náměstek primátora, úspěšný restituent a v současné době důchodce, tak přišel vyjádřit svůj názor na stávkující.

Ostrava, Pardubice, Hradec Králové, Plzeň a jiná města - Nic. Stávku sice symbolicky podpořilo mnoho lidí, ale vyrazit demonstrovat jich vyšlo jen pár desítek. Byl to odborářský trapas.

husqarnowicz ( 10. prosince 2010 07:50 )

Příště žádnou stávku,ale rovnou defenestraci. Pak si snad mocipáni nebudou libovat,že to bylo fiasko.

malakasise ( 10. prosince 2010 01:38 )

Zase jedna z chytrych blamazi nasich politiku jak presvedcit lid o tom,ze odborari jsou nejbohatsi vrstva v teto spolecnosti a ze mohou za dnesni ubohy stav v teto zemi.Bohuzel musim konstatovat,zeto na postkomunistickou vystrasenou spolecnost dodnes plati a dlouho platit bude.Necekal jsem ani jiny prubeh teto stavky ba naopak by me prekvapilo kdyby nas tam jednou bylo takove mnozstvi ktere by to nasim politikum na chvili lamalo tu vychytralou hlavu.Hold mame ten strach opravdu v krvi.

gogo ( 9. prosince 2010 20:25 )

Co se Číny týče, je tu ještě jedna poměrně zatím málo známá skutečnost : Čína veškerý sortiment výrobků nejen stále rozšiřuje, ale vyrábí ve stále vyšší kvalitě... Jedni moji známí, kteří v Číně dlouhodobě pracují, tvrdí že některé čínské průmyslové výrobky jsou již podstatně kvalitnější než obdobné zboží vyráběné v Evropě. A za nesrovnatelnou cenu. Pokud tento trend bude pokračovat, může zkostnatělé a na vyšší životní úroveň navyklou Evropě již brzy zvonit hrana....

ondra74 ( 9. prosince 2010 19:18 )

Bingo!

ondra74 ( 9. prosince 2010 19:18 )

Bingo!

Zobrazit celou diskusi