Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havel napsal dopis dceři Jana Kaplického

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: red - 
27. ledna 2009
17:23

Dagmar Havlová přečetla během rozloučení s Janem Kaplickým dopis Václava Havla, adresovaný dceři Kaplických Johance, ve věku dvanácti let, v němž se zastává Kaplického projektu Národní knihovny na Letné.

Havel tento dopis napsal v nemocnici, kde již dva týdny leží kvůli plicním problémům. Text vám přinášíme v plném znění:

Dopis Johance k 12. narozeninám

Milá Johanko,

jak víš, Tvůj tatínek odešel z tohoto světa v den, kdy Ty ses do něj vydala. Připomínám to dnes proto, že to byl shodou okolností den, kdy jsem stál před nebeskou branou i já. Nevím, proč dostal přednost on, ale vím, že odcházel šťasten a s myšlenkami na Tebe a Tvou maminku. Od té doby se mi často vrací to, jak jsme tam okamžik stáli vedle sebe a čekali na výrok osudu.

Když jsem se dozvěděl, že dostávám ještě příležitost, bylo mi jasné, že jsem tím mimo jiné vyzván, abych se zasazoval i o respekt k jeho architektonickým vizím. Určitý úspěch - a tehdy, věř mi, to úspěch byl - jsem s mnoha dalšími skutečně zaznamenal. Budova Národní knihovny, kterou při svých procházkách Prahou vídáš v místě někdejšího pomníku diktátora, je moderní odpovědí na historickou dominantu Pražského hradu, její vskutku demokratickou paralelou, je zosobněním tvořivého ducha, výrazem vzdělanosti, kulturnosti a humanity tradičně svázaných s Prahoua s jejím reliéfem, projevem pokorné úcty člověka k přírodě.

Přeji Ti do dalších let všechno dobré a také abys nemusela v životě čelit lidské malosti víc, než je nezbytné.

Tvůj Václav Havel


Proč právě 12 let?

Číslo 12, které Václav Havel použil, nebylo vybráno náhodně. V křesťanské a judaistické terminologii se jedná o číslo s mnoha symbolickými významy:

Biblický patriarcha Jákob měl 12 synů, z nichž povstalo dvanáct kmenů, které se jednotně nazývaly Izraelem.

Ježíš se obklopil dvanáctkou apoštolů. Paralela se starozákonním Izraelem. Církev Kristova jest zvána "Nový Izrael".

V esoterismu je číslovka 12 symbolem dovršeného díla, symbol řádu, konce, smyslu. Na konec odkazuje také biblické Zjevení Janovo (tzv. apokalypsa).

"Ukázalo se veliké znamení na nebi: žena oděná sluncem s měsícem pod nohama a s korunou dvanácti hvězd kolem hlavy..." Tou ženou je vítězná Panna Maria a dvanáct hvězd je opět symbolem dvanácti kmenů Izraele, které opět nabyli moci.

Dvanáctku lze také chápat jako symbol panování Boží moci nad Zemí.

Číslo dvanáct je pak silným symbolem nejen pro židy, ale i pro svobodné zednáře či pro jiné mystické řády středověku a novověku (např. pro řád Maltézských rytířů).

martinova ( 28. ledna 2009 09:53 )

Mno,nevím, proč zrovna Havel, nevím, proč pak Havlová - ale jedno vím jistě...jestli tohle je dopis od srdce, který by byl ve dvanácti letech srozumitelný dítěti, tak jsem asi já ve třiatřiceti dement....COPAK NEŠLO POUŽÍVAT NORMÁLNÍ SLOVA???

honza35 ( 28. ledna 2009 09:01 )

Tak to je mazec. Takovej dopis jsem opravdu necekal. Zajima me, jestli pana obcana Havla ten IDIOT co napsal tanhle prispevek zna osobne, nebo je to jen uboha zavist cloveku, ktery ve svem zivote neco dokazal a nemyslel jen na sebe. Pan Havel se snazil zmenit zivoty nas vsech k lepsimu,coz se mu mozna nepodarilo v takove mire jak si predstavoval,protoze v nasi zemi bohuzel jeste stale zije spuostu zamindrakovanejch komunistu a podobnejch hovad, kteri jen kecaj a nic se jim nelibi.Takze jestli se tomu Mrumovi (tak se podepsal) nelibi nic noveho, at si zustane zalezlej v tom panelaku nekde na okraji mesta, remca u talevize a my si jeste par let pockame, az takovi jako je on vymrou. Stejne po nich nic nezustane. Nase deti se ale, take diky panu Havlovi, budou mit lepe.

mermaid ( 27. ledna 2009 21:19 )

Ten dopis je bajecny, uzasny a chytry. Dekuji obcanu Havlovi, za neco tak nadcasoveho, nezneho a symbolickeho. Knihovna uz ted stoji a je chloubou krasne Prahy.

mrum ( 27. ledna 2009 19:24 )

Spousta lidí si píše dopisy, ale co je nám do toho, co píše senilní stařík, zamindrákovaný od dětství, o úletech jiného ouchyla je nám jedno. Snad nebudeme stavět hrůzu jen proto, že její autor zemřel, nebo proto, že jeden uslintanec se vyjádřil, že by se stavět měla. Názor občana Havla má stejnou hodnotu jako názory ostatních občanů, takže NE. Není ničím výjimečný, spíš naopak.

Zobrazit celou diskusi