Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt Aničky: 10 otázek a odpovědí

Autor: Richard Veselý, Klena - 
18. března 2011
11:06

Policisté ve středu v Troji objevili hrob s tělem dívky. Po pár hodinách a identifikaci bylo bohužel jasno – jedná se o pohřešovanou Aničku Janatkovou (†9)! Pětiměsíční pátrání, které začalo 13. října loňského roku, tak skončilo smutně. Podezřelý Otakar T. byl obviněn z vraždy a ze znásilnění. V děsivém případu ale stále zůstává mnoho nejasností.

1. Jak Anička zemřela?

Zdroj Blesku uvedl, že podle výsledků pitvy měla Anička zlomené dva krční obratle. To by nasvědčovalo tomu, že byla uškrcena, navíc pomocí velké síly. Pak jí vrah rozrazil kamenem lebku v oblasti pravého spánku.

2. Co bylo motivem vraždy?

Podle vzneseného obvinění je jasné, že bylo při provedené pitvě zjištěno sexuální zneužití. Možné je i to, že měl pachatel původně v plánu pouze ukrást dívce klíče od domu, který měl v úmyslu vykrást. Ale krádež se zvrhla ve vraždu.

3. Kdo je vrah?

Na tuto otázku včera odpověděli policisté sami. Obvinili totiž Otu T. (41) z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Kdo to vlastně je? Podle serveru aktuálně.cz jde o nadprůměrně inteligentního muže, který má ale jen základní vzdělání. Možný vrah Aničky se narodil do policejní rodiny, během svého života se jednou oženil, má dvě dcery. Vede dvojí život – jeden spořádaný v Mostě a druhý v Praze. Tady žije jako bezdomovec a krade.

4. Proč nenašli tělo už na podzim?

Oblast, kde byly ostatky dívky nalezeny, policisté propátrávali už v říjnu. Místo hrobu ale buď bylo velice dobře zamaskováno, nebo ho policisté minuli. K nynějšímu nálezu přispěly změny klimatiu a divoká zvěř. Policejní prezident Petr Lessy uvedl, že malá část hrobu byla ve chvíli nálezu odkrytá.

5. Mohli tělo najít psi?

Místo se podle policie prohledávalo i pomocí speciálně vycvičených psů. Ti prý ostatky nenašli kvůli hloubce, ve které bylo tělo zakopáno. Bleskem oslovená kynoložka je ale přesvědčená, že se na místo zřejmě vůbec nedostali. „Pokud by tam skutečně byli nasazeni psi, kteří jsou vycvičení
na hledání mrtvých těl, rozhodně by museli tělo cítit i metr pod zemí,“ uvedla Veronika Zemanová, která má patnáctiletou praxi v záchranné kynologii.

6. Co předcházelo nálezu hrobu?

V den nálezu těla, policie v Troji testovala novou 3D technologii. Samotná novinka mrtvolu objevit nemůže. Policie ji ale zkoušela v místech, kde se obviněný Ota T. pohyboval a kde byly nalezeny Aniččiny klíče. Jestli pátrače někdo na odkrytý hrob upozornil anebo ho objevil některý z mužů zákona odmítla policie sdělit.

7. Jak se tělo Aničky na místo dostalo?

Anička byla naposledy viděna 13. října loňského roku odpoledne v okolí ulice Pod Písečnou. Některé informace hovoří o tom, že Anička zemřela poblíž. Hrob je však odtud vzdušnou čarou vzdálen asi 1,2 kilometru.

8. Byl hrob vykopán předem?

Podle nepotvrzených informací byl hrob vykopaný několik dní před smrtí Aničky. To by bylo průlomem ve vyšetřování. Znamenalo by to totiž, že vrah čin předem plánoval. Na nedaleké stavbě bylo nalezeno nářadí, které mohlo sloužit k vykopání hrobu. Podle zdroje Blesku na něm byly nalezeny otisky Otakara T. On se však teď rozhodl nevypovídat.

9. Jaké další stopy se podařilo zajistit?

Jako první policie po zmizení dívky objevila její batoh a bundu. Věci byly ukryty pod těžkou dřevotřískovou deskou u rozbořené zahradní chatky, ve které přespávali bezdomovci. Na batohu byly stopy DNA patřící Otakaru T. Později se nedaleko místa hrobu našly i klíče patřící Aničce.

10. Co všechno už tvrdil Otakar T.?

Po zadržení v říjnu recidivista prohlašoval, že o zmizení dívky vůbec neví. Později tvrdil, že dívčin batoh a bundu našel a dokonce u nich onanoval. Při testu na detektoru lži se několikrát ukázalo, že o Aničce vědomě lže. V lednu pak konečně přiznal, že dívku viděl a dům jejích rodičů sledoval dalekohledem.

mmsarizz ( 20. března 2011 12:24 )

Co to meleš tyvole!!!!!psala sem snad,že Ota je nevinný nepsala sem to tak drž hubu jen sem napsala,že za to můžou hlavně rodiče!!!Je mi Vás upřímně líto...pořádně a čti a pak piš

gmuend ( 20. března 2011 12:05 )

To přímo bolí, stydím se za Vás. O Vaší úrovni si tímto vystavujete sám obrázek.

gmuend ( 20. března 2011 10:01 )

S tím samozřejmě souhlasím, sama bych nikdy nedopustila, aby moje dítě chodilo takovou cestou. Hlavně se divím, že v Praze 8 existuje takové ne- bezpečné místo poblíž školy, od které nevedla k domovu Aničky bezpečná cesta, aniž muselo dítě někde cestovat objížďkou. Zajímalo by mě, zda aspoň nyní,když se tam stalo takové neštěstí, to tam ty úředníky rozhoupalo k to- mu, aby tam to okolí školy ve 21.stol. zcivilizovali!!!!!!!!!

kudlankabezbozna ( 20. března 2011 01:07 )

Skutečně - přemýšlet!!! Nikdo tu nepíše nic o omlouvání toho, kdo jí to udělal. Tyhle lidi prostě ze společnosti nemůžeš nikdy úplně vyloučit. Prosím, v případě Jakuba Šimánka - tam to platí: kdyby chlap, co už jednou podobný čin spáchal, byl v lochu, nemusel Kubík umřít. Ale jestli se potvrdí, že Aničku sejmul Ota, který nikdy podobný delikt neměl - jak chceš jinak dítě chránit než tím, že ho nenecháváš jako volavku vystavovat potenciálnímu nebezpečí? Učíme děti, že než vstoupí do vozovky, musí se pořádně rouhlédnout, aby je nepřejelo auto. Tohle byl podobný případ. Aničku zřejmě nikdo na tohle nebezpečí neupozornil nebo nedohlédl na to, aby dodržovala určité bezpečnostní zásady. Kdyby tudy pravidelně nechodila, s největší pravděpodobností tu dnes mohla v pohodě být živá a zdravá.

gmuend ( 19. března 2011 23:50 )

Mimochodem, je trapné se ohánět inteligencí, a přitom se vyjadřovat jako neinteligentní primitiv!

Zobrazit celou diskusi