Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pátrání po Aničce: Rodiče popřeli, že nalezený medvídek patří Aničce

Autor: Veronika Pukačová, František Prachař, apk, Josef Šťastna, Richard Veselý - 
22. října 2010
20:53

ONLINE + VIDEO: Tisková konference o zmizelé Aničce Janatkové přinesla šokující závěr. Šéf pražské policie Martin Červíček a plukovník Mareš přiznali, že Aničku nemají. Navíc muže, kterého zadrželi a podezírají z únosu, museli podle rozhodnutí soudce pustit na svobodu! Policie dál pátrá v Troji. Neznámý muž jim přinesl hračku - žlutého medvídka. Patří Aničce? Rodiče říkají, že ne.

PÁTEK 22. 10. - ONLINE

18:59 - Policisté přerušují kvůli tmě pátrání v lokalitě Troja-Draháň.

18:55 - Policie plyšového medvídka, kterého jí přinesl svědek, rodičům Aničky zatím neukázala. Ti hračku přesto viděli. Fotografii medvídka viděli rodiče na Blesk.cz a říkají, že tuto hračku Anička nikdy neměla. Sdělil to našim redaktorům známý rodiny, který za ně v těchto těžkých chvílích poskytuje médiím vyjádření.

16:30 - Policisté budou i dnes pátrat do tmy. Část pátracího týmu se přesunula do čtvrti Troja-Draháň.

15:20 - Policie oznámila, že na batohu Aničky byl podle analýzy DNA nalezen pot muže (41), kterého zadrželi ve středu. Soudce ale nesvolil, aby byl muž dán do vazby. Je stíhán na svobodě.

14:59 - Policii právě v Troji předal neznámý muž žlutého medvídka. Oslovil policii s tím, že pro ně něco má. Pustili ho přes policejní pásku. Z tašky vytáhl asi deset cm velkého medvídka se šňůrkou a ukázal jim na mapě, kde ho našel. Pak v doprovodu policie odešel!

Tohoto medvídka přinesl policii neznámý muž Tohoto medvídka přinesl policii neznámý muž | Ladislav Křivan

14:30 - Průzkumné práce v kanalizaci jsou v plném proudu. Jak nám sdělil mluvčí Ondřej Pokorný, policisté společně s deseti muži z průzkumu stokových sítí prohledávají stokové roury o tloušťce 1,6 metru. Práce začínají v ulici "Pod Písečnou" odkud stoka vede až k ulici "Trojská". Poté se bude prohledávat páteřní (hlavní) kanalizační síť, která vede pod "Trojskou" ulicí až na křižovatku s ulicí "Nad Kazankou". Práce budou trvat 2 - 3 hodiny.

13:40 - Hovořili jsme s tiskovým mluvčím Pražských vodovodů a kanalizací. "Mohu potvrdit, že nás kontaktovala policie a společně s našimi lidmi prohledávají kanalizační sítě pod Trojou," řekl.

12:58 - Policisté povolali do akce i techniku, která jim umožní případně prohledat podzemí.

12:05 - Policisté znovu pátrají v i zahradě, vedle které se našly Aniččiny osobní věci.

11:23 - Podle informací našeho redaktora z Troje policie chystá další intenzivní pátrání - vytvoří tzv. rojnici a bude postupovat dolů do rokle nad Trojskou ulicí.

11:20 - ZÁVĚR TISKOVÉ KONFERENCE: Jednačtyřicetiletý recidivista manipuloval s věcmi Aničky. Usvědčila ho z toho analýza DNA. Je obviněn ze zbavení svobody. Soudce ale neakceptoval návrh na vzetí do vazby. Muž je stíhán na svobodě!

Z jakého trestného činu je muž obviněn?
Byl obviněn z omezování osobní svobody, zákon říká: O tento trestný čin se může jednat i ve vztahu k dítěti, pokud způsob a doba omezení osobní svobody hrubě překročí obecně uznávaná pravidla výchovy.

11:15 - Obviněný bude stíhán na svobodě, šokuje přítomné Mareš. Rozhodl o tom soudce.

11:12 - Muž je obviněn z toho, že Aničku zbavil osobní svobody, říká Mareš. Pátrání po Aničce nekončí, je na samém počátku, dodal Mareš.

Plukovník Mareš uvedl, že podezřelý muž je stíhán na svobodě. Plukovník Mareš uvedl, že podezřelý muž je stíhán na svobodě. | Petr Merta

11:11 - Muž po sérii výslechů přiznal manipulaci s batohem Aničky.

11:09 - Muž několikrát měnil výpověď. Na základě analýzy pouličních kamer jsme zjistili, že nemluví pravdu. Detektor lži určil, že muž se chová tak, jako kdyby měl co do činění se zmizením Aničky. Muž v Troji byl od osmi od rána. V mobilním telefonu měl erotický obsah, na místě se ukájel, říká Mareš.

11:07 - Zadrženému je 41 let, je z Prahy, osmkrát trestaný. Čtyřikrát pobyl v kriminále - například za zanedbání péče, říká Mareš.

11:06 - "Muž je podezřelý ze spáchání únosu," řekl Červíček.

11:04 - "Muž, kterého jsme zadrželi, se nepřiznal. Ale je tu důvodné podezření ze spáchání trestného činu. Na místě zmizení Aničky se pohyboval," říká Červíček.

11:02 - "Aničku jsme nenašli," říká Červíček.

11:01 - "Jde o mimořádnou událost. Případ je mimořádný. Policisté, co se zapojili do pátrání, jsou tátové a mámy od rodin," říká Červíček.

10:53 - Ví policie, kde je Anička? Je živá? Kdo je zadržený muž? Stojí za zmizením Aničky? To jsou otázky, které snad už za okamžik policie zodpoví. Blesk.cz připravuje z tiskovky online, sledujte náš web.

10:46 - V Troji podle našeho redaktora, který je na místě, je klid. Žádné stopy po stovkách policistů. Zdá se, že policie tam v tuto chvíli nepracuje. Pokud ano, tak metoda práce se od včerejška hodně změnila.

10:10 - Za dvacet minut by měla policie oznámit, co ví o Aniččce a podezřelém muži, kterého kriminalisté zadrželi ve středu večer.

10:10 - Do netrpělivě očekávané policejní tiskové konference zbývá 50 minut. Spekulace neberou konce.

9:44 - Na místě pátrání není vidět ani jedno policejní auto. Podle policejní mluvčí Ježkové skupina policistů pátrá zejména v roklích.

Místa, která hrají klíčovou roli v pátrání po Aničce Místa, která hrají klíčovou roli v pátrání po Aničce | Blesk.cz

8:41 - Zadrženému muži je podle informací Blesku asi 40 let.

8:14 - Policejní tisková konference k případu se uskuteční v 11 hodin dopoledne.

8:01 - Policie oznámila, že v Troji opět začalo intenzivní pátrání po Aničce.

7:23 - Podle informací, které Blesk získal, byl podezřelý muž ve středu zadržen v jednom opuštěných domů v pražských Vysočanech.

7:20 - Muž, kterého policie ve středu večer zadržela, byl v minulosti podle informací Blesku trestán za sexuální delikt.

7:15 - Dnes budou policisté opět prohledávat celou lokalitu. Dopoledne by měla policie uvolnit více informací k případu.

7:00 - Část policistů zůstala na místě pátrání (lokalita Troja) celou noc, aby oblast monitorovala.

Bývalý kriminalista ve čtvrtek řekl: Je to hrozné, ale hledají tělo
"Pokud policisté v takovémto počtu a s touto výbavou vyrazí na konkrétní místo, tak to znamená, že mají důvodné informace, že tam někde pohřešovaný je. Je to hrozné, ale musím říct, že to dělá dojem, že tam policisté hledají ukryté tělo. Jak bude jejich práce vypadat dál, závisí na tom, jakou informaci přesně dostali. Pořád ale musíme počítat s tím, že se v minulosti stalo, že k činu se doznal psychicky vyšinutý člověk, který na sebe chtěl jen upozornit. V takovém případě je taková informace samozřejmě zavádějící," řekl k současnému postupu policie bývalý kriminalista JUDr. Josef Doucha.

Video Pátraní po zmizelé Aničce v Troji pokračuje - Richard Veselý
Video se připravuje ...


Informace známe ve čtvrtek kolem 23 hodiny:

Podezřelého muže, který podle informací Blesku přespával v rozpadlých chatkách nedaleko domu Janatkových, policisté zadrželi už ve středu večer. Proč si myslí, že by mohl být za zmizením holčičky právě on? Muž s kriminální minulostí totiž na jedné z věcí, které se po dívce našly, zanechal vzorek DNA. A ten kriminalisty k muži dovedl.

Lhal na detektoru

Navíc podle informací Blesku už dopoledne podstoupil test na detektoru lži. Na otázky, které se Aničky týkají, vůbec neodpovídal pravdivě! Včrera ráno se k domu Janatkových sjeli hasiči se speciálním vozem, kynologové se psy a desítky policistů a vojáků.

„Pátrači si vyžádali psy speciálně vycvičené na hledání mrtvol,“ uvedl kynolog Gustav Hotový z ministerstva vnitra. A odpoledne zazněla věta, která dávala naději, že policisté šli po konkrétní stopě: „Pátrání v oblasti probíhá i kvůli tomu, že jsme zadrželi muže, který by mohl stát za zmizením dívky,“ poprvé potvrdila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Policie nasadila techniku

Muži v uniformách postupně prohledávali široké okolí. Odhrabávali nahromaděné listí, odkrývali studny, lezli do kanálů. Oblast uzavřeli a v místech, kde byla Anička viděna naposledy, si zřídili operační středisko.

Jenže mapa rozčleněná na jednotlivé obrovské oblasti svědčila o bezradnosti. Podle té se dalo soudit, že policie nemá žádné konkrétní místo, kde by Anička mohla být, zato desítky tisíc metrů čtverečních nepřehledného terénu k prohledání…

Převzali si ho experti

„Mají asi někoho, kdo je nejen důvodně podezřelý, ale má k té oblasti vztah. Proto se na místo vrátili s nářadím a technikou,“ objasnil policejní postup bývalý kriminalista Josef Doucha.

Vyslýchání zatčeného převzali odpoledne specialisté z policejního prezidia. Údajně se jedná o experty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

ivuska1 ( 29. října 2010 17:56 )

JE NESPRAVEDLIVY !!! Je vysoky a soudce ,ktery takto rozhodl by mel okamzite odstoupit z funkce. Za zabiti a vrazdy jsou v CR daleko mensii tresty. Tak podle ceho se soudi ??? Podle toho jak se nam pani soudci zrovna vyspi ? Nebo aby ukazali ze potrestame vsechny ,kteri se spatne podivaji na CIKANY !!!!

ivuska1 ( 29. října 2010 17:32 )

Souhlasim s tvym nazorem. Napsal jsi to dobre. Ja si osobne myslim, ze Anicka byla unesena do zahranici. Mnoho deti je uneseno pro nataceni porna, pro lidi ktery se radi bavi tyranim druhych, na lidske organy atd. Vim ,ze to zni hrozne ale pravda je takova ,ze se ztraci posledni dobou vic a vic deti po celem svete. O praci policie si myslim, ze chce za kazdou cenu dokazat, jak je dobra, ze nasla pachatele a ani tak moc neresi zda-li je ten clovek opravdu ten pravy. Myslim, ze soudce rozhodl dobre. Priste az se nahodou objevite nekde pobliz nejakeho mista kde se stal zlocin a muze se vam stat , ze vas policie obvini ,soud odsoudi , presto ze jste opravdu nic neudelali. Toto je velice nebezpecne a veskere trestne ciny by se mely radne vysetrit . Treba ten clovek opravdu nic nespachal a policie by si mela priznat , ze se muze stat , ze podezreni policie bylo nespravne .

barry3005 ( 26. října 2010 14:26 )

a já myslel,že Židi patří mezi vysoce inteligentní národ. Jestli se tak primitivně vyjadřuješ tak se nedivím že jsi mněl a máš problémy

Shelby16 ( 24. října 2010 22:15 )

vzbudil

Shelby16 ( 24. října 2010 22:14 )

Rodiče snad nejlépe vědí, jaké Anička má hračky. Jedině snad 0,1% je pravděpodobnost, že toho Medvídka jí dal někdo po cestě, aby v ní zbudil sympatie a důvěru.

Zobrazit celou diskusi