Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Výzva otce Aničky nezabrala, nikdo se neozval. Co bude teď?

Autor: caf, josK - 
17. října 2010
12:50

VIDEO: V neděli ve dvanáct hodin skončila lhůta, kterou dal případným únoscům malé Aničky její otec. Prostřednictvím televize Nova v sobotu večer Miloš Janatka oznámil, že za navrácení dcery nabízí 3,5 milionu korun. Podle policie na jeho výzvu ale nikdo nereagoval. Měla jeho výzva vůbec smysl?

"Teď mluvím k vám, vy máte... Aničku. Dám vám tři a půl milionu korun, když ji do zítřejšího poledne pustíte na svobodu. Propusťte Aničku a my vám pomůžeme," emotivní výzva bohužel do nedělního poledne žádný efekt nepřinesla.

Samotné vystoupení a nabídka peněz únoscům vyvolává mnohé otázky. Udělal Janatka dobře? Mělo jeho vystoupení smysl? Způsob samotného vystoupení a skutečnost, že k němu nebyl uveden žádný komentář, vyvolává diskuze, zda to byl spontánní nápad rodiny, nebo zda celá výzva je součástí policejní taktiky při vyšetřování.

Zástupci policie uvedli, že vystoupení pana Janatky vyšetřování komplikuje a že s ním jeho výzvu dopředu nekonzultovali. "Rodiče nám to pouze oznámili, je to čistě jeho (Janatkovo) rozhodnutí", prohlásila policejní tisková mluvčí Anna Zoulová. Pořád ale zůstává možnost, že šlo o záměr policie, aby na sebe případný viník nějak upozornil.

Na Nově mu dali prostor a na nic se neptali

Podobně jako policie se k Janatkovu televiznímu vystoupení vyjádřila mluvčí Novy Michaela Fričová. „Ochotně jsme mu přenechali prostor v našem vysílání a doufáme, že se Anička brzo najde," řekla Blesku mluvčí Novy Michaela Fričová a dodala, že ani televize dopředu neznala obsah Janatkova prohlášení.

Na otcovu výzvu nikdo nezareagoval

Další otázkou zůstává, jestli postup, jaký zvolil Janatka, může být vůbec úspěšný. Psycholog Jeroným Klimeš Blesk.cz řekl, že se domnívá, že šlo o pouhý výkřik do tmy. "Co jiného měl asi dělat. Naděje umírá pomalu. Kdyby přišla náhlá rána, tak je to pro něj lepší. Kdyby to byl únos, tak se už ozvali. Pravděpodobnost, že se únosce ozve, totiž exponenciálně klesá každým dnem."

Oslovili jsme i policejní psycholožku Ludmilu Čírtkovou, aby se vyjádřila k tomu, zda měla Janatkova výzva nějaký smysl. Čírtková svou reakcí jen potvrdila, že jde o velice citlivý případ a policie nechce zbytečně nic prozrazovat. "Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat," odpověděla.

Na "nabídku" v podobě tří a půl milionu korun tedy nikdo nezareagoval. Janatkův postup je poměrně neobvyklý. V podobných případech se většinou únosce s žádostí o výkupné sám ozve krátce po samotném únosu. Vše tak nasvědčuje tomu, že Anička nebyla unesena kvůli výkupnému.

V neděli odpoledne zástupci policie oznámili, že ukončují podrobné pátrání v Tróji. Nevylučují, že se na místo ale ještě vrátí. Nyní budou vyhodnocovat všechny nasbírané poznatky. Také již upřednostňují některé vyšetřovací verze, neřekli ale jaké.

VIDEO: Prošli jsme cestu, kde se Anička ztratila

Video  Tudy šla ze školy devítiletá Anička  - Tomáš Večeřa
Video se připravuje ...

Anička Janatková (9) se ztratila ve středu v Pražské Tróji při cestě ze školy domů. Policie na místě objevila pouze její batůžek s lahví na pití. Od té doby probíhá po zmizelé dívce rozsáhlé pátrání. Policie zkoumá různé vyšetřovací verze, zásadní stopa, která by vnesla do případu jasno, ale stále chybí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dejv09 ( 21. října 2010 22:18 )

Zkuste hledat v zahraničí,myslim ze uz v cr anicka nebude.

brekekesalami ( 19. října 2010 23:27 )

To je sporné, jestli si vzpomínáte na případ kluka, kterého znásinil a zavraždil pedofil, myslím, že se jmenoval Jakub, tak měl taky otce, u něhož se spekulovalo, že by se mohlo jednat o mstu...a přitom to byla jen náhoda, že si pedofil vybral zovna jeho dítě. Takže i když by otec mohl někoho takového mít, tak to spolu nutně souviset nemusí.

brekekesalami ( 19. října 2010 23:23 )

Tam bych se bála jít i jako dospělá, úplně se mi z toho zježily všechny chlupy na těle, uff, je to vážně příšerné.

kalichmann ( 18. října 2010 13:41 )

Speciální video Aničky Janatkové. Prosím, pošlete to podle svých možností dál kam jen můžete. I svým zahraničním přátelům. Děkujeme !! http://www.youtube.com/watch?v=V2gObHWrHgA

robocop2 ( 18. října 2010 12:05 )

hmm,taky jsem mel z toho ten pocit,jako kdyby na te obrazovce-zejmena v zaverecne vete...(vratte nam Anicku a my Vam pomuzeme),moc dobre vedel,kam miri a ze tusi,kdo za tim muze stat,cimz mam na mysli nejake jeho osobni pracovni ksefty,nejspise s nejakou konkurencni firmou,kde slo o vetsi penize(zajem na vyhre ve vyberovem rizeni apod...),protoze jinak by ta veta nedavala dost dobre smysl...,komu by chtel jako pomahat nebo co...,pripadnymu pedakovi,co ji nekde drzi zavrenou...,za lepsim zivotem?To asi tezko...,takze nejspis to tuseni ma a hodne silny,akorat z hlediska bezpecnosti vysetrovani policie treba zatim nechce,aby oznamoval nejaka konkretni jmena nebo skupiny svych osobnich typu...jako je to hodne zajimavy a ja doufam,ze na neco rychle prijdou a hlavne-pokud to jeste jde...,aby se z toho Anicka dostala,to je to hlavni.

Zobrazit celou diskusi