Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydíral zoufalé rodiče Aničky, dostal jen podmínku

Tento muž Jan Z. vydíral rodiče ztracené Aničky, dostal podmínku
Tento muž Jan Z. vydíral rodiče ztracené Aničky, dostal podmínku  (Autor: Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, ap - 
28. února 2011
09:22

"Staci jen poslat 250 tisíc a budete vedet, kde Anicka je" touto smskou se snažil využít zoufalství rodičů devítileté Aničky mladík z Plzeňska. Jan Z. (24) sliboval rodičům, že 48 hodin od převzetí peněz bude Anička doma, že se už na ně těší. Během jedenácti dnů rodičům pohřešované školačky poslal téměř 100 podobných textových zpráv. V pondělí s ním proběhl soud. Dostal jen podmínku. Trest na dva roky a šest měsíců s odkladem na zkušební dobu pěti let. Sedět tedy nepůjde. Zatím.

Soud v Plzni by se měl v pondělí začít zabýval případem čtyřiadvacetiletého muže, který se podle spisu pokoušel vydělat na zmizení devítileté Anny Janatkové z Prahy. Podle policie muž loni v listopadu poslal na mobil otce pohřešované dívky textové zprávy. Za informace o dítěti požadoval na vystrašených rodičích 250.000 korun. U soudu prohlásil, že skutku lituje. Muž uvedl, že o osudu Aničky nic nevěděl a chtěl se na neštěstí jen přiživit. Dostal jen podmínku.

Jedenáct dní falešné naděje

Policie muže zadržela na konci loňského listopadu. Podle kriminalistů poslal rodině pohřešované dívky v období od 11. listopadu do 22. listopadu celkem 94 textových zpráv. Po dopadení se k činu doznal. Ve zprávách rodičům mimo jiné sdělil, že nechce mít nic s policií, či že nestojí o celou odměnu, kterou otec dítěte nabídl.

Devítiletá dívenka zmizela 13. října v pražské Troji. Naposledy byla viděna v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby pátraly po holčičce každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů.

Rodiče dívky nabídli odměnu 3,5 milionu korun tomu, kdo dívku zachrání, či za informace vedoucí k člověku, který stojí za jejím zmizením. Krátce poté se ale rodině ozvali vyděrači, které chtěli její tísnivé situace zneužít. Teď  by jednoho z nich měl soud potrestat.

sabartnok ( 10. března 2011 09:01 )

Pejskánku, myslím, že Aničku už odložili.... a Otík je asi furt na svobodě, věci co ukrad zřejmě nejsou dost na soud. Mlčet může beztrestně a furt, takže nula od nuly pošla.

pavlax ( 28. února 2011 10:41 )

ukázka bordelu v ČR. Kua fix, už jsme jak cvičené opice. Zdravotnictví v pedeli, soudnictví to samé. Tmavá plt si dělá co chce a my na to čučíme a čekáme, že snad bude lépe. Kulový...nebude

Zobrazit celou diskusi