Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je Anička v Rakousku? Možná ji doprovází dospělá osoba

Autor: jos, mivrk, František Prachař - 
6. prosince 2010
15:42

ÚTERÝ 7. 12. - Rakouská média zveřejnila důležitou zprávu o hledání devítileté Aničky Janatkové. Mluvčí rakouských kriminalistů Helmut Greiner agentuře APA řekl, že podle vyšetřovatelů by mohla být dívka v zahraničí. "Doprovází ji možná dospělá osoba," uvedli dále Rakušané.

Co říkají na informaci rakouských kolegů čeští kriminalisté? Zprávu nechtějí s ohledem na informační embargo příliš komentovat. "S rakouskou policii spolupracujeme od začátku pátrání, stejně tak jako s ostatními evropskými zeměmi. Pravděpodobně disponují svými novými poznatky, my jsme jim nějakou novou výzvu k pátrání nedávali," uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Rakouská strana však poskytla k případu i další zajímavé podrobnosti. Je prý možné, že Aničku někdo doprovází. "Pohřešované dítě by mohlo být doprovázeno dospělým, který není ani jeho rodič a ani příbuzný," řekl mluvčí rakouských kriminalistů Helmut Greiner.

V Rakousku se zatím o pohřešované Aničce nepsalo. Platí tu totiž zákon, že média nemohou o nezletilém pohřešovaném dítěti psát bez souhlasu rodičů. "V pátek za rodinou byla česká policie, aby rodiče Aničky podepsali svolení pro rakouskou stranu," objasnil pro Blesk.cz posun ve vyšetřování rodinný přítel.

Anička se ztratila 13. října v pražské Troji, když se vracela ze školy. Našel se jen její batoh a láhev s pitím. Policie pracuje s dvěma verzemi - únos, nebo útok agresora.

Po zprávě z Rakouska se nyní zdá, že rodičům Aničky svitla nová naděje, že jejich dcera žije. Už dříve Aničky otec nabídl odměnu tři a půl milionu tomu, kdo jejich dceru najde.

Text výzvy rodičů Aničky Janatkové

Jsme rodiče zmizelé Aničky Janatkové a obracíme se touto cestou na nejširší veřejnost. Do dnešního dne policisté v rámci vyšetřování případu prověřili nebo ještě prověřují více než 1200 poznatků. Zatím ale žádný nevedl k záchraně Aničky. Jako rodiče nechceme jen čekat. Proto dáváme novou výzvu.

Tomu, kdo zachrání a vrátí nám Aničku, vyplatíme odměnu 3,5 milionu Kč. Stejnou odměnu předáme tomu, kdo poskytne konkrétní a spolehlivé informace vedoucí k osobě, která stojí za zmizením naší Aničky. Důležité informace, prosím, volejte na telefonní číslo rodiny 733 678 531.

Prosíme Vás o nové a zcela konkrétní informace a současně prosíme o pochopení všechny senzibilní osoby, odložte svá podání nebo je předávejte na linku 158.

Děkujeme Vám.

Miroslava Janatková, Miloš Janatka

V Praze 9. 11. 2010

22avalon ( 24. ledna 2011 09:16 )

A jak toto víte? Jestli se bojí pravý únosce (ne další podfukář) kontaktovat, ať to udělá přes moji osobu. Nejsem s nikým v kontaktu a jsem ochotna pro to, aby se Andulka vrátila domů udělat vše. Nebojím se o svůj život, chci aby ten dotyčný vrátil A. rodičům. Tak ať si mne někde - nějak vyhledá. Nevím sama, jak. Ale pokud o tom něco víte, budete jistě taky tak chytrý a nějak to promyslíte...

marian.marecek ( 23. prosince 2010 15:24 )

Udělali jsteč několik vážnych chyb při jejím hledání. Neměl jste prozradit údaje o lidech, kterí Vám ji chtěli vrátit, tyto aktivity sleduje, pravý únosce a bojí se Vás kontaktovat. Doporučuji odposlechy určitých osob.

sabartnok ( 8. prosince 2010 22:21 )

barkamar, od jejího ztracení jsem pročetla všechny informace i diskusi. Některé názory diskutujících jsou celkem logické a možná i podnětné. 99% lidí věří, že pan Ota i ten druhý "parťák" musí vědět víc, než přiznali. Je jasné, že pokud byla DNA na batohu, musela se tam dostat nějakým "vehementním" způsobem, který není znám. Velmi pochybuji, že byla Anička zakopána v Troji. Pokud není nedej Bože na živu, byla odvezena na jiné místo, neboť nebylo dost času na spáchání činu a uklizení těla tak, aby nebylo po tolika úsilovných pátráních nalezeno v tom okruhu, který prohledali. Protože se nenašla, předpokládám, že ti dva "parťáci" museli něco vidět, pokud to neudělali spolu. Protože byli oba na tom místě v tom čase. V neméně katastrofickém scénáři byla unesena autem s černými skly, jak trvdil nezvěstný bezdomovec Honza, o kterém mluvila chatařka v místě činu a která tvrdila, že to viděl, ale nechce být polapen. Zda byl polapen či ne, se neví. To je zhruba vše, je toho dost, co policie má a z čeho musí čerpat, takže doufám, že to úspěšně do Vánoc dokončí, jinak se Radku Johnovi nedivím....

dasal ( 7. prosince 2010 23:42 )

Ono by to chtělo číst všechny články ve všech novinách,které o Aničce napsali,pak by jste věděl,nebo věděla že už jeden takový případ měli,kdy unesl chlap 11.letou holčičku,hodil ji do auta,a věci stejně jako Aničce schoval,a tu holčičku odvezl do Brdských lesů,a tam jí přivázal ke stromu.Naštěstí tu holčičku našli živou,ale podchlazenou.Naštěstí tenhle případ měl šťastný konec,a že to s tím případem srovnávali.Jinak si také myslím že je Anička v zahraničí.

kendex ( 7. prosince 2010 20:48 )

Pkud Anička žije nebo i nežije, je mi ji skutečně upřimně líto. Taková hezká a hodná holčička si takový osud nezasloužila. I kdyby byla naživu, co musela asi zažít, HNUS!

Zobrazit celou diskusi